Naturalny syrop na kaszel dla dzieci

Naturalny syrop na kaszel dla dzieci


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zag_jetpack_sharing_display_markup' not found or invalid function name in /home/zagonek/domains/zielonyzagonek.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 235

Przygotowujemy się na jesień. Wiem, że dopiero zaczęła się wiosna, ale dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw!  Dziś naturalny syrop na kaszel z mniszka lekarskiego dla najmłodszych.

 

syropmlecze

Naturalny syrop na kaszel z mniszka działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli, świetnie walczy z uporczywym kaszlem, bólem i obrzękiem gardła. Nie bójcie się, syrop smakuje jak prawdziwy miód. Jest przepyszny! To kolejny post udowadniający, że ten popularny chwast jest naprawdę warty naszego zainteresowania.

Naturalny syrop na kaszel z mniszka lekarskiego

Naturalny syrop na kaszel

 

 

[yumprint-recipe id=’26’]

[ulp id=’sOhVpNFk4IhnYldc’]

Ewa Kozioł

Ewa Kozioł

Autorka Zielonego Zagonka, mama, żona, kobieta która chce żyć w harmonii z naturą i samą sobą. Wydała trzy książki "EKOnomiczne dziecko", "Piękna z natury" i "Naturalnie czysty dom"

  • Dorota

    A ja nie widze przepisu dalej!!

  • Kamila

    Nie widzę przepisu ani z komórki, ani z komputera. Czy ktoś może wkleić go w komentarze?

  • ania

    Kurcze przepisu nie widze na komorce. Czy da sie cos z tym zrobic?

  • aleksandra

    Od jakiego wieku dziecka można podawać taki syrop? Moja Pola ma zaledwie 9 m-cy…

  • Ela

    Ja również sama robię syrop – tymiankowy. Łyżkę suszonego tymianku i dwa plasterki świeżego imbiru zalewam 300 ml wrzątku (niepełna szklanka i trochę). Przykrywam do parzenia na 15 minut, odcedzam i przelewam do wyparzonej butelki. Gdy przestygnie dodaję sok z jednej cytryny i 1-2 łyżki miodu (trzymam w lodówce, wystarcza na ok. tydzień). Daję codziennie córkom przez całą zimę po dużej łyżce, działa wykrztuśnie i kaszel jest od razu mokry i nie kończy się zapaleniem oskrzeli. W przypadku ostrego kataru podaję po łyżce nawet kilka razy dziennie.

  • Luiza Magdalena

    Ewo, czy nie pomyliłaś włąściwości syropu z mniszka z właściwościami syropu z podbiału? To syrop z podbiału dobry jest na gardło i kaszel a z mniszka na wątrobę, cholesterol, seksualność. Oj, coś mi się tak zdaje 🙂 Obie rośliny są bardzo podobne do siebie, ale jednak nie tożsame 😉

    • Witaj Luizo, tak masz rację korzenie mniszka są używane do wspomnianego przec Ciebie celu, jednak kwiaty w postaci syropu łągodzą kaszel i chrypkę 🙂

  • Agnes

    …dziękjuję 🙂
    wyszedł pyszny 🙂 pachnie wybornie 🙂
    pozdrawiam 🙂

    • Kamila

      Mi tez na komorce sie nie wyswietla przepis.
      Czy suszony mlecz tez sie nada?

  • Agnes

    Witam serdecznie.
    Będzie to mój drugi syrop (pierwszy był cebulowy). Mam w związku z tym trzy pytania:
    1. Zerwałam mniszki wczoraj. Czy mogę je wykorzystać jutro. Nie będą za suche?
    2. Czy muszę je wcześniej opłukać wodą, wymyć robaczki?
    3. Jak przechowywać. Czy wekować?
    Jutro po pracy zabieram się za syrop 🙂
    Ps olej z mniszka już się „robi” 🙂
    Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    • jeśli pozostawiłaś na nnoc, np na papierze to robaczki same wyjdą, dlatego nie myj mniszka. nie trzeba go wekować, zakręcasz i odstawiasz w ciemne, raczej chłodne miejsce, np piwniczka, jeśłi nie masz to może być lodówka 🙂 Pozdrawiam Ewa

  • Monika

    Jestem w trakcie robienia 🙂 bulgocze w garnku, wyglada zacnie i fajnie pachnie.
    Po ostatnim sezonie chorobowym to będzie to czego nam brakowało (mam nadzieję).
    Przechowujecie go w butelce w szafce czy może w lodówce?

  • kamila

    robiłam wczoraj i dzisiaj – niestety zapomniałam o nim, stał na malutkim gazie chyba kilka godzin za długo – w końcowej fazie nie pyrkał tylko bulgotał pieniście. Czy coś z jego własciwosci w ogóle zostało? czy tylko cukrowy karmel i muszę robić jeszcze raz?

  • Roza

    Juz robilam..jest naprawde pyszny.Rowniez polecam..mi wyszedl dosc zadki..ale wtedy robilam go pierwszy raz

  • Kasia eN

    jak z trwałością? jak długo może stać w lodówce?

  • Iza

    czy zamiast cukru można użyć miodu?

    • Magda

      Szkoda dla produkcji miodu używać miodu 🙂 Strata tego naturalnego.

      Przepis znam i bardzo polecam! Przy tych proporcjach (1 l wody, 1 kg cukru) uływam 500 kwiatów mniszka. Syrop wyszedł pyszny, błyskawicznie rozszedł się wśród znajomych i szybko musiałam robić drugą porcję. Czekam na nowe mniszki w ogrodzie! 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zag_jetpack_sharing_display_markup' not found or invalid function name in /home/zagonek/domains/zielonyzagonek.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 235
x