Podoba Ci się Zielony Zagonek, jeśli tak to dołącz do Zagonkowego biuletynu i otrzymuj za darmo powiadomienia o nowych wpisach czy też linki do darmowych ebooków.

Naturalny syrop na kaszel dla dzieci

Przygotowujemy się na jesień. Wiem, że dopiero zaczęła się wiosna, ale dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw!  Dziś syrop z mniszka lekarskiego dla najmłodszych, działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli 

syropmlecze

oraz świetnie walczy z uporczywym kaszlem, bólem i 

obrzękiem gardła.

 

Nie bójcie się, syrop smakuje jak prawdziwy miód. Jest przepyszny!

 

To kolejny post udowadniający, że ten popularny chwast jest naprawdę warty naszego zainteresowania.

 

syropek mniszkowy

 

 

[yumprint-recipe id='26']

Zapisz się do biuletynu

Podziel się treścią z innymiShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookEmail this to someone

13 thoughts on “Naturalny syrop na kaszel dla dzieci

  1. Ela

    Ja również sama robię syrop – tymiankowy. Łyżkę suszonego tymianku i dwa plasterki świeżego imbiru zalewam 300 ml wrzątku (niepełna szklanka i trochę). Przykrywam do parzenia na 15 minut, odcedzam i przelewam do wyparzonej butelki. Gdy przestygnie dodaję sok z jednej cytryny i 1-2 łyżki miodu (trzymam w lodówce, wystarcza na ok. tydzień). Daję codziennie córkom przez całą zimę po dużej łyżce, działa wykrztuśnie i kaszel jest od razu mokry i nie kończy się zapaleniem oskrzeli. W przypadku ostrego kataru podaję po łyżce nawet kilka razy dziennie.

  2. Luiza Magdalena

    Ewo, czy nie pomyliłaś włąściwości syropu z mniszka z właściwościami syropu z podbiału? To syrop z podbiału dobry jest na gardło i kaszel a z mniszka na wątrobę, cholesterol, seksualność. Oj, coś mi się tak zdaje :) Obie rośliny są bardzo podobne do siebie, ale jednak nie tożsame ;)

  3. Agnes

    Witam serdecznie.
    Będzie to mój drugi syrop (pierwszy był cebulowy). Mam w związku z tym trzy pytania:
    1. Zerwałam mniszki wczoraj. Czy mogę je wykorzystać jutro. Nie będą za suche?
    2. Czy muszę je wcześniej opłukać wodą, wymyć robaczki?
    3. Jak przechowywać. Czy wekować?
    Jutro po pracy zabieram się za syrop :)
    Ps olej z mniszka już się „robi” :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    1. Zielony Zagonek Autor(ka) wpisu

      jeśli pozostawiłaś na nnoc, np na papierze to robaczki same wyjdą, dlatego nie myj mniszka. nie trzeba go wekować, zakręcasz i odstawiasz w ciemne, raczej chłodne miejsce, np piwniczka, jeśłi nie masz to może być lodówka :) Pozdrawiam Ewa

  4. Monika

    Jestem w trakcie robienia :) bulgocze w garnku, wyglada zacnie i fajnie pachnie.
    Po ostatnim sezonie chorobowym to będzie to czego nam brakowało (mam nadzieję).
    Przechowujecie go w butelce w szafce czy może w lodówce?

  5. kamila

    robiłam wczoraj i dzisiaj – niestety zapomniałam o nim, stał na malutkim gazie chyba kilka godzin za długo – w końcowej fazie nie pyrkał tylko bulgotał pieniście. Czy coś z jego własciwosci w ogóle zostało? czy tylko cukrowy karmel i muszę robić jeszcze raz?

    1. Magda

      Szkoda dla produkcji miodu używać miodu :) Strata tego naturalnego.

      Przepis znam i bardzo polecam! Przy tych proporcjach (1 l wody, 1 kg cukru) uływam 500 kwiatów mniszka. Syrop wyszedł pyszny, błyskawicznie rozszedł się wśród znajomych i szybko musiałam robić drugą porcję. Czekam na nowe mniszki w ogrodzie! :)

Dodaj komentarz


Przeczytaj inne:
Jagodowy tonik, specjalnie dla tłustej cery
Zamknij

© 2014 -Zielony Zagonek| Zdjęcia i teksty chronione są prawem autorskim, nie wyrażam zgody na ich publikację bez mojej wiedzy. Kampania społeczna ma charakter informacyjny. Informacje w nim zwarte nie służą do diagnostyki czy samoleczenia.