Naturalny syrop na kaszel dla dzieci

Przygotowujemy się na jesień. Wiem, że dopiero zaczęła się wiosna, ale dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw!  Dziś syrop z mniszka lekarskiego dla najmłodszych, działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli 

syropmlecze

oraz świetnie walczy z uporczywym kaszlem, bólem i 

obrzękiem gardła.

 

Nie bójcie się, syrop smakuje jak prawdziwy miód. Jest przepyszny!

 

To kolejny post udowadniający, że ten popularny chwast jest naprawdę warty naszego zainteresowania.

 

syropek mniszkowy

 

 

Syrop z mniszka na kaszel
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 garście koszyczków mniszka lekarskiego
  2. 1 litr zimnej wody
  3. Pół cytryny
  4. 1 kg cukru
Instructions
  1. 1. Zalej mniszka wodą, postaw na małym ogniu, kiedy zwarzy woda zdejmij naszą miksturę i pozostaw na noc.
  2. 2. Na następny dzień odciśnij dłońmi wodę z mniszków, następnie postaw koncentrat do gotowania,
  3. 3. Dodaj pół cytryny pokrojonej na plasterki i kilogram cukru. Wszystko stawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy (syrop ma ledwie pyrkać). Całość będzie odparowywać bez gotowania. Naszą miksturę, trzeba będzie raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić konsystencję syropu. Nie może być zbyt gęsty, bo się scukrzy ani zbyt wodnisty bo się skwaśnieć.
Zielony Zagonek http://zielonyzagonek.pl/

Zapisz się do Zagonkowego biuletynu

Otrzmuj za darmo, co tydzień email z najciekawszymi artykułami umieszczonymi na Zielonym Zagonku.. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email,.. żadnego spamu,.. jest u mnie jak w banku,.. Obiecuję!

Podziel się treścią z innymiShare on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest1Share on Facebook13Email this to someone
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

13 thoughts on “Naturalny syrop na kaszel dla dzieci

  1. Ela

    Ja również sama robię syrop – tymiankowy. Łyżkę suszonego tymianku i dwa plasterki świeżego imbiru zalewam 300 ml wrzątku (niepełna szklanka i trochę). Przykrywam do parzenia na 15 minut, odcedzam i przelewam do wyparzonej butelki. Gdy przestygnie dodaję sok z jednej cytryny i 1-2 łyżki miodu (trzymam w lodówce, wystarcza na ok. tydzień). Daję codziennie córkom przez całą zimę po dużej łyżce, działa wykrztuśnie i kaszel jest od razu mokry i nie kończy się zapaleniem oskrzeli. W przypadku ostrego kataru podaję po łyżce nawet kilka razy dziennie.

  2. Luiza Magdalena

    Ewo, czy nie pomyliłaś włąściwości syropu z mniszka z właściwościami syropu z podbiału? To syrop z podbiału dobry jest na gardło i kaszel a z mniszka na wątrobę, cholesterol, seksualność. Oj, coś mi się tak zdaje :) Obie rośliny są bardzo podobne do siebie, ale jednak nie tożsame ;)

  3. Agnes

    Witam serdecznie.
    Będzie to mój drugi syrop (pierwszy był cebulowy). Mam w związku z tym trzy pytania:
    1. Zerwałam mniszki wczoraj. Czy mogę je wykorzystać jutro. Nie będą za suche?
    2. Czy muszę je wcześniej opłukać wodą, wymyć robaczki?
    3. Jak przechowywać. Czy wekować?
    Jutro po pracy zabieram się za syrop :)
    Ps olej z mniszka już się „robi” :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    1. Zielony Zagonek Autor(ka) wpisu

      jeśli pozostawiłaś na nnoc, np na papierze to robaczki same wyjdą, dlatego nie myj mniszka. nie trzeba go wekować, zakręcasz i odstawiasz w ciemne, raczej chłodne miejsce, np piwniczka, jeśłi nie masz to może być lodówka :) Pozdrawiam Ewa

  4. Monika

    Jestem w trakcie robienia :) bulgocze w garnku, wyglada zacnie i fajnie pachnie.
    Po ostatnim sezonie chorobowym to będzie to czego nam brakowało (mam nadzieję).
    Przechowujecie go w butelce w szafce czy może w lodówce?

  5. kamila

    robiłam wczoraj i dzisiaj – niestety zapomniałam o nim, stał na malutkim gazie chyba kilka godzin za długo – w końcowej fazie nie pyrkał tylko bulgotał pieniście. Czy coś z jego własciwosci w ogóle zostało? czy tylko cukrowy karmel i muszę robić jeszcze raz?

    1. Magda

      Szkoda dla produkcji miodu używać miodu :) Strata tego naturalnego.

      Przepis znam i bardzo polecam! Przy tych proporcjach (1 l wody, 1 kg cukru) uływam 500 kwiatów mniszka. Syrop wyszedł pyszny, błyskawicznie rozszedł się wśród znajomych i szybko musiałam robić drugą porcję. Czekam na nowe mniszki w ogrodzie! :)

Dodaj komentarz


Plugin from the creators ofBrindes Personalizados :: More at PlulzWordpress Plugins