fbpx

Dieta

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

Podczas przeziębienia nasz organizm potrzebuje ciepłego pożywienia, które wyciągnie z ciała wilgoć i śluz. Dzięki temu bakterie, wirusy i grzyby będą miały bardzo utrudnione możliwości przeżycia w naszym ciele. Jeśli liczymy na szybkie wyzdrowienie dzięki przyjęciu tabletki, ale później zjemy np. surówkę lub będziemy pić wodę mineralną, jesteśmy w błędzie. Wychładzając organizm nie oczekujmy szybkich rezultatów.

Natomiast, jeśli naszym celem jest szybkie odzyskanie zdrowia, powinniśmy „uśmiechnąć się” do naszych babć i ich wiedzy. Powinniśmy się do nich jak najszybciej zgłosić mając w dłoni notatnik, w którym zapiszemy przepis na idealny rosołek. Kiedy jesteśmy chorzy, to właśnie zupa powinna być naszym głównym pożywieniem. Może być to rosół, ale równie dobrym rozwiązaniem będą też wszelkiego rodzaju zupy kremy. Zupa najskuteczniej rozgrzewa organizm, w tym wątrobę i żołądek. Jest łatwa w trawieniu, dzięki czemu nasz organizm nie musi skupiać się na tej czynności, a walczyć z infekcją. Wiele osób uważa, że w zupie jest mniej witamin niż w surówce, gdyż poddana jest obróbce cieplnej. Muszę się z tym zgodzić, jednak w tym wypadku, należy przyjrzeć się bilansowi zysków i strat. Konsumując surówkę nasze ciało musi przedsięwziąć dodatkowe moce aby ją przyswoić, a przez co zużyć zapasy energii. z drugiej strony uboższe w witaminy, jednakże łatwe w trawieniu pożywienie sprawia, że nasze ciało nie musi wiele działać. Dlatego w sezonie zimowym tak ważne jest unikanie potraw zimnych i wychładzających. Ponadto, jeśli odczuwamy pierwsze symptomy przeziębienia, usuńmy ze swojej diety nabiał w postaci mleka, serów, jogurtów, a także cukier rafinowany i białe pieczywo.

 

Chorobowy rosół

Pełen ziół rosół, z prawdziwych warzyw z uprawy bez pestycydów, jest dla nas najlepszym lekarstwem. Jeśli jesteś osobą nie jedzącą mięsa, pomiń ten składnik.

Potrzebujesz:

1/2 kg bardzo dobrego chudego mięsa, mowa tutaj o kogucie, króliku, cielęcinie, indyku.

Na tę ilość potrzebujesz:

6  średniej wielości marchewek,

3 pietruszki,

2 cebule,

1 pora,

kawałek selera,

ćwiartkę kapusty,

3 ząbki czosnku,

2 łyżki suszonej pokrzywy,

1 łyżeczkę ziaren pieprzu,

4 ziarna jałowca,

2 liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

sól niebieloną bez dodatków, najlepiej taką na przetwory.

Ziarna warto zmiażdżyć w moździerzu i umieścić w specjalnym koszyczku na herbatę, a następnie  ulokować w rosole.

 

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka, wlać 5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 godzinę na niewielkim ogniu. Po upływie tego czasu należy dodać warzywa. Wówczas rosół ma sobie wyłącznie pyrkać przez najbliższe 3  godziny. Następnie dodajemy przyprawy, zmiażdżony ząbki czosnku i gotujemy przez kolejne 30 minut.

Taki rosół powinniśmy spożywać z kaszą jaglaną i soczewicą, które wspaniale się uzupełniają i są bardzo sycące. Kasza jaglana rozgrzewa nasz organizm i jest wspaniałym źródłem substancji mineralnych takich jak między innymi fosfor, potas, żelazo, wapń czy magnez.

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! 🌿 Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest