fbpx

Już wiecie, że ogórki kiszone czy też kapusta, to nie jedyny pomysł na kiszenie. Dziś zrobimy prawdziwy jabłkowy cydr.

Umiejętność produkcji cydru, znana była od pokoleń, szukając dokładnych dat nie mogłam jednak zaleźć jednej konkretnej. Przyjmuje się, że tak długo jak człowiekowi towarzyszyło jabłko, tak długo cydr był produkowany. Tutaj warto uwzględnić, że już w okresie Paleolitycznym pomiędzy 35000 a 8000 lat przed naszą erą, archeologowie odnaleźli  pierwsze zwęglone jabłka. Później jabłka znajdziemy zarówno w Egipcie, gdzie były importowane, ale i również w Indiach czy Chinach.

Jednakże pierwsze oficjalne zapiski dotyczące cydru pojawiły się za panowania cesarza Juliusza w 55 r p.n.e. Wtedy też cydr przywędrował z Wysp Brytyjskich, gdzie Celtowie z jabłek tworzyli w ten sposób napój alkoholowy. Choć należy przypomnieć, że cydr powstawał również z gruszek, co z pewnością wypróbuję jeszcze w tym roku.

Polacy powoli odkrywają cydr, choć i wydaje się on większości z nas dość egzotyczny zrobienie go w domu jest naprawdę banalnie proste. Nie musisz mieć dyplomu z chemii, specjalnego sprzętu czy też całego poddasza, aby zrobić go samemu. Kto wie, może dzięki temu powstaną domowe manufaktury cydru?

Co jest ważne? Oczywiście, że jabłko

Przede wszystkim jabłka, muszą być dojrzałe i najlepiej z dobrych sadów, gdzie dba się o jabłonie w sposób naturalny, a nie chemiczny. Jakie jabłka powinny być użyte? Są tutaj dwie szkoły, jedna mówi, że do cydru można użyć wyłącznie jabłek, które jeszcze nie spadły na ziemię, rozpoznać takie jabłka na drzewie można na kilka sposobów. Zerwij jedno, jeśli bez problemu po przekręceniu go urywa się łodyżka oznacza to, że owoc jest dojrzały. Drugą jest metodą sprawdzenia jabłka jest jego przecięcie na pół, w środku powinny być brązowe pestki, co również świadczy o tym, że jabłko nadaje się do zbioru. Choć należy pamiętać, że niektóre odmiany jabłek muszą dojrzeć już po zerwaniu, czyli poleżeć gdzieś aby nabrać słodkości. Dlatego zawsze spróbuj jabłka czy ich smak Ci odpowiada, kieruj się własnym nosem.

Z drugiej strony inna szkoła mówi, że tak długo jak jabłko nie jest poobijane, zgniłe, uszkodzone, to nadaje się ono do cydru. Czy jest do dobre podejście, nie wiem. Z pewnością jednak warto zaznaczyć, że takie jabłka ze względu na obcowanie z ziemią, posiadają jej mikroorganizmy, które nadają ziemisty posmak cydrowi. Jak sprawdzić dużą ilość jabłek na raz? W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wypełnienie wanny wodą i te dobre będą pływać, a zepsute utoną.

cydr-jak-zrobic

Zacznijmy robić cydr

Jeśli masz wyciskarkę do soku to wspaniale, jeśli nie masz to zmiksuj jabłka. Nie obieraj, nie szypułkuj nie ma potrzeby, nikt tego nie robi. Kiedy otrzymasz pulpę masz kilka rozwiązań. Jednym z nich jest prasa do wyciskania soku, drugim ręczna praska do ziemniaków, trzecim wyciskanie soku za pomocą chusty serowarskiej. Wystarczy włożyć pulpę i wycisnąć. Następnie taki sok pozostawiamy na  24 h w ciepłym miejscu, aby się delikatnie utlenił. Po czym możesz dodać drożdży cydrowych lub tych do produkcji szampana w ilości wskazanej przez producenta.

Następnie:

  1. Wypełnij słoik słodkim sokiem z jabłek do wysokości 9/10 i odstaw w chłodne miejsce. Wylot przykryj folią spożywczą, aby nie wleciały do środka muchy.
  2. W ciągu kilku następnych dni sok z jabłek zaczyna pracować, dzieje się tak, gdyż drożdże i inne organizmy zaczynają przetwarzać cukier zawarty w cydrze na dwutlenek węgla i alkohol. Kiedy zacznie pojawiać się piana, postaraj się ją zbierać.
  3. Kiedy fermentacja ustanie (od tygodnia w górę), wyczyść ścianki i usuń pozostałości po pianie. Przelej wszystko do dymiona, zakorkuj i ulokuj rurkę wypełnioną przegotowaną wodą.
  4. Przez następny miesiąc, dwa, fermentacja powinna się uspokoić. Raz na jakiś czas będziemy słyszeć delikatne pyrkanie, zaś cydr zacznie się oczyszczać, na dnie powinno być duża ilość osadu. Warto aby podczas tego okresu, aby cydr znajdował się w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
  5. Po 2 -4 miesiącach cydr powinien być już gotowy do zlania do butelek z korkiem, który w razie dużej ilości gazu się otworzy. Na każdą butelkę wsyp dwie lub więcej łyżeczek cukru, dzięki temu podwyższymy ilość procentów w cydrze, ale i zachęcimy drożdże do działania i produkcji dwutlenku węgla. Butelki przenosimy do piwnicy.

 

Bibliografia:

Koch, G. i Allyn, M. The brewer’s apprentice.

Lew, N. i Proulx, A. Cider: Making, Using & Enjoying Sweet & Hard Cider, 3edycja

 

Pozbądź się toksycznej chemii z domu ze sprawdzonymi przepisami.
Pobierz swojego darmowego ebooka i zacznij działać już dziś!

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowych wpisach, filmach, darmowych ebookach, nowościach, promocjach, produktach i usługach Zielony Zagonek. Zgodę będzie można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w

EKOsprzątanie
Przepisy, które pokocha Twój dom i zdrowie.
Pobierz swojego DARMOWEGO ebooka!
Wybór klientów
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓5% upustu
102.78 zł
Zestaw książek
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓10% upustu

✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka

ź
$
Pojedyncza książka
39 zł
72.59 z