fbpx

 

Jak już wiesz, kombucza może mieć niesłychanie pozytywny wpływ na nasze zdrowie, skutecznie zastępując kilka kosztownych suplementów diety. Dbanie o kombuczę jest naprawdę proste, a przede wszystkim może być ciekawe! Nie dość, że można popuścić wodze wyobraźni w drugiej fermentacji, również w trakcie pierwszej można stać się kreatywnym warzelnikiem. Dla przykładu: w pierwszej fermentacji użyj w równych proporcjach herbat Oolong i Darjeeling. Jeśli chcesz otrzymać kwiatowy smak, w pierwszej fermentacji dodaj zielonej herbaty jaśminowej, a w drugiej fermentacji w równych proporcjach odrobiny płatków róży i kilka kwiatów lawendy w stosunku 4 do 1 (4 części gotowej kombuczy z herbaty jaśminowej i 1 część wymieszanych kwiatów). Wszystko odstaw na około dwa tygodnie do trzech tygodni w chłodne miejsce. Do poniższych przepisów używa się startera, czyli gotowej i przefermentowanej kombuczy.

 

 

Cytrusowa Kombucza

 

Jest to świetny sposób, dzięki któremu nakłonisz dzieciaki do konsumpcji witaminy C. Wystarcza na około 2 l kombuczy.

 

Potrzebujesz:

7 szklanek odstanej wody

4 łyżek (20 g) lub 8 torebek czarnej herbaty

1 szklanki startera

1/2 szklanki cukru

 

II FERMENTACJA

1/2 szklanki świeżego soku cytrynowego, pomarańczowego, grejpfrutowego lub limonowego

 

Podgrzej wodę w garczku do temperatury wrzenia, ściągnij z ognia i wsyp herbatę. Następnie przykryj i odstaw garnuszek na 4 minuty (jeśli używasz herbaty sypanej) lub 10 do 15 minut (jeśli używasz herbaty w torebkach). Wyciągnij woreczki z herbaty lub przecedź napar. Dodaj cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej (około 20°C).

 

Chodny napar przelej do słoika i ulokuj w nim „matkę”. Przykryj słoik szmatką i przytwierdź ją gumką, aby do kombuczy nie wpadły żadne owady. Odstaw słoik na 7 dni w ciemne, lecz ciepłe miejsce (22°–25°C). Po tym czasie wypróbuj kombuczę, zasysając przez słomkę niewielką jej ilość.

 

Jeśli smak napoju Ci odpowiada, usuń „matkę” czystymi dłońmi i ułóż ją talerzyku, ponieważ będzie tworzyć nową kombuczę.

 

Dodatkowo odlej dwie szklanki napoju i zachowaj jako starter do nowej kombuczy.

 

Do pozostałej części kombuczy dodaj sok z cytrusów i wszystko dobrze wymieszaj. Przelej kombuczę do butelek za pomocą lejka (na jego górze ustaw sitko, aby wyłapać łańcuchy drożdży), przystawiając lejek 4 cm od brzegu butelki.

 

Szczelnie zamknięte butelki pozostaw na dwa do trzech dni w ciepłym, lecz zacienionym miejscu w temperaturze około 22–28°C. Po tym czasie włóż jedną butelkę do lodówki na co najmniej 8 h i sprawdź smak kombuczy. Jeśli napój jest według Ciebie smaczny, umieść butelki w otwartych reklamówkach, a następnie w papierowym pudle i wynieś w chłodne miejsce (np. do piwnicy).

 

Pin It on Pinterest