Kwas chlebowy, kwas buraczany nie muszą być już straszne

Odkryj więcej sprawdzonych przepisów w DARMOWYM herbarium wejdź na www.slowianskazielarka.pl , aby uzyskać swój dostęp i zacząć skutecznie używać ziół

Zawsze chciałam je zrobić kwas chlebowy i kwas buraczany. Zdrowie mnie zmusiło i zrobiłam, was też zachęcam, bo jest to naprawdę proste..

Zaczniemy od kwasu chlebowego. Ten świetny napój jest naszym regionalnym przysmakiem; szkoda, że zapomnianym. Trudno  stwierdzić, skąd dokładnie pochodzi, jego powstanie jednak przypisuje się Słowianom. Co wiadomo na pewno, to że smakuje wyśmienicie.

kwas-chlebowy

Jest napojem przepełnionym żywymi kulturami bakterii i tak, jak każdy poddany delikatnej fermentacji produkt, stanowi świetny substytut komercyjnych leków odbudowujących florę bakteryjną po chociażby przyjmowaniu antybiotyków. Jeśli chcesz go użyć w tym celu, pamiętaj o jednym: nasz żołądek odczuwa efekty antybiotyków do 6 tygodni od zakończenia przyjmowania serii.  Ponadto kwas zawiera witaminy z grupy B, C i E, warto zatem na wszelki wypadek posiadać w domu chociażby kilka buteleczek. Inną właściwością kwasu jest pomoc układowi trawiennemu, pośrednio zatem wspomagamy swój układ odpornościowy.

Przepis na kwas chlebowy

kwas chlebowy

Aby zrobić swój kwas chlebowy, potrzebujesz zakwasu chlebowego, który jest prosty do zrobienia (klik)

Jeśli jednak nie masz pod ręką zakwasu, warto udać się do lokalnego sklepu i poszukać żurku (ale takiego prawdziwego, bez konserwantów i innych dodatków; niech to będzie tylko woda, mąka, płatki owsiane i ewentualnie czosnek – nic więcej). Głównym składnikiem kwasu jest chleb – najlepiej żytni, choć i mieszany również może zostać użyty. W ten sposób zutylizujesz sczerstwiałe resztki, których nikt już nie chce zjeść. Jeśli nie posiadasz suchego chleba, możesz również użyć świeżego.

  1. Pokrój lub połam chleb na drobne kawałeczki (potrzebujesz go trzy razy mniej niż wody), następnie podpiecz w piekarniku przez 20 minut. Przenieś wszystko do kamionki, garnka emaliowanego lub szklanej miski i zalej wrzątkiem, tak aby chleb został przykryty przez wodę. Dodaj ziół lub czosnku.
  2. Na wierzchu pojemnika umieść talerzyk, powstrzymując w ten sposób chleb przed wypływaniem w kierunku powierzchni. Przykryj naczynie szmatką i pozostaw na noc. Kolejnego dnia odsącz chleb za pomocą sitka
  3. Następnie na każdy litr wyciśniętego płynu dodaj: 1/2 szklanki miodu lub cukru, 1/2 szklanki zakwasu chlebowego, odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny i niewielką szczyptę soli.
  4. Przykryj kwas szmatką i pozostaw na dwa dni, od czasu do czasu wszystko mieszając.
  5. Kiedy w kwasie pojawią się bąbelki, nadszedł czas, aby przelać kwas do butelek. W butelkach, podczas trzymania ich w ciepłym miejscu, będzie gromadził się dwutlenek węgla, zwiększając ciśnienie w miarę postępu fermentacji, dlatego świetnym wyznacznikiem etapu, w którym  napój ma dość, jest wrzucenie do środka dwóch rodzynek – jeśli wypłyną na powierzchnię, nadszedł czas przenieść butelki w chłodne miejsce, np. do lodówki lub piwnicy.

Kwas buraczany

kwas buraczany

Sally Fallon w książce Nourishing Traditions pisze: “Jest to niezwykle wartościowy napój ze względu na swoje właściwości lecznicze i wspomagające trawienie. Buraki są pełne składników odżywczych. Jedna 100ml szklanka pita  rano i wieczór wspaniale tonizuje krew (wspomaga jej wytwarzanie), reguluje wypróżnianie, poprawia trawienie, alkalizuje krew, oczyszcza wątrobę i jest świetna w walce z kamieniami nerkowymi i innymi przypadłościami”. Kwas buraczany jest gościem w moim domu każdego roku, zwłaszcza że mój organizm ma skłonność do anemii; kwas piłam również w trakcie ciąży. Medycyna naturalna przekonuje, że kolor warzywa pokazuje, w czym może nam ono pomoże. Analogicznie więc uważa się również, że kwas buraczany pomaga w oczyszczaniu krwi.

Aby sporządzić kawas buraczany, potrzebujesz:

  • 2 dużych buraków
  • 1 łyżki soli kamiennej lub innej, niejodowanej i bez antyzbrylaczy
  • wody przegotowanej, źródlanej lub mineralnej
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 liścia laurowego
  • 2 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  1. Umyj buraki, obierz je i pokrój w paski, by było Ci wygodnie umieścić je w słoiku. Obierz czosnek. W wodzie rozpuść sól
  2. Umieść wszystkie składniki w słoiku, a następnie zalej je osoloną wodą.
  3. Zostaw odrobinę miejsca na fermentację, ponieważ zakwas buraczany pieni się. Pianę zbieraj.
  4. Przykryj słoik czystą szmatką i pozostaw od 2 do 7 dni na blacie w kuchni. Gdy kwas zacznie bąbelkować, oznacza to, że nadaje się do picia.
  5. Kwas buraczany, podobnie jak kwas chlebowy, możesz przelać do butelek, zamknąć i odstawić do piwnicy lub lodówki.

dziecko

 

UWAGA, ten dokument jest prawnie chroniony prawem autorskim @Copyright 2012-2024 Fundacja Zielony Zagonek, nie wolno go powielać, kserować ani używać w jakikolwiek sposób bez kontaktu z autorem na stronie www.slowianskazielarka.pl