Zniszczone, pozbawione blasku i łamliwe włosy to często efekt długiej zimy, mrozów i sezonu czapkowego. Co zrobić, aby włosy odżyły po zimie? Potrzebujesz tylko kilku składników.

Jogurt

Jogurt to wspaniałe źródło protein. Wykazuje również właściwości nawilżające – dzięki niemu włosy stają się odżywione, mocne i zdrowe. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie łagodzą swędzenie skóry głowy i pomagają w walce z łupieżem. Ponadto kwas mlekowy usuwa martwą skórę i ułatwia Ci stworzenie włosom lepszego środowiska do ich wzrostu.

Oliwa z oliwek

Nawet jeśli Twoje włosy się przetłuszczają, nie zaszkodzi im kropla oliwy z oliwek. Wręcz przeciwnie – wspaniale zregeneruje Twoje włosy. Bogata w składniki odżywcze, witaminy A i E oraz przeciwutleniacze, pomoże keratynie we włosach zachować odpowiedni poziom nawilżenia. To nie wszystko – połamane końcówki przestaną być problemem na Twojej głowie!

Miód

Miód jest jednym z moich ulubionych składników – jego właściwości nawilżające są niezastąpione! Jakość składników zawartych w poniższej maseczce sprawi, że skóra Twojej głowy stanie się odżywiona prawdziwymi witaminami i minerałami. Pamiętaj, że miód stosowany na włosy częściej niż raz w tygodniu delikatne je rozjaśnia.

Cotygodniowa głęboko nawilżająca maseczka do włosów

2 łyżki naturalnego jogurtu

1 łyżeczka miodu

1/4 łyżeczki oliwy z oliwek (jeśli masz przetłuszczające się włosy, dodaj dosłownie 3 krople oliwy z oliwek i 1 kroplę eterycznego olejku rozmarynowego)

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, następnie opuszkami palców dobrze wmasuj maseczkę w  wilgotną skórę głowy i delikatniej we włosy – aż po same końce.

Dokładniej pokryj głowę maską i pozostaw na 15–20 minut (jeśli masz dłuższe włosy, podwój liczbę składników). Po tym czasie zmyj maseczkę letnią wodą.

Pin It on Pinterest

Share This

Czy chcesz rozpocząć przygodę z naturalną pielęgnacją skóry?

Wiosna i lato to idealny czas na to, aby skorzystać z darów natury i zakochać się w skórze bez toksyn. 

 

Sprawdź swoją skrzynkę email, aby pobrać swojego ebooka.