Czas na zbiory podbiału, mało kto zna właściwości i zastosowanie podbiału, który jest dobry na kaszel, ale również i rany oraz oparzenia.
Podbiał to mało doceniana przez nas roślina, która może pomóc nam z problemem tłustej skóry, poparzeniami słonecznymi czy infekcjami dróg oddechowych. Kiedy pojawiają się jej setki przy drogach na wilgotnych łąkach czy rumowiskach, każdy myśli to wiosna! Jednak nikt nie zastanawia się nad jej właściwościami… a jest nad czym.
Ta malutka roślina, która osiąga wysokość do 15 cm jest naprawdę świetnym panaceum, jeśli Ty lub Twoje dzieci cierpią na infekcje dróg oddechowych, ból gardła czy uporczywy kaszel, gdyż ułatwia on odkrztuszanie oraz łagodzi przebieg infekcji.
Już od ponad 2000 lat podbiał był uważany za jedną z najskuteczniejszych broni przeciwko kaszlowi. Starożytni Grecy nazywali go Echion, zaś Rzymianie Tussilage, oba słowa znaczą kaszląca roślina. Nawet rdzenni Amerykanie używali tego zielska na kaszel i inne problemy z układem oddechowym.
[mpp_inline id=”55194″]
Syrop na kaszel z podbiału
Pomimo, że kwiaty te są zwiastunami wiosny, to tak naprawdę liście podbiału kryją najwięcej mocy. Zbieramy je na przełomie maja-czerwca, wybierając tylko młode rosnące w słońcu, niezabrudzone ziemią i nieposiadające plam listki. Tniemy je na małe kawałki i suszymy, nie wskazane jest ich mycie w całym procesie suszenia. Tak powstały surowiec jest gotowy to użytku. Jak go stosujemy? Po prostu sporządzamy odwar z 1/2 łyżki pociętych liści i 1 szklanki wody (dla dzieci można dodać odrobinę miodu). Pijemy go 2-4 razy dziennie po 1/2 szklanki.
A teraz coś ekstra:
Podbiał – przepis na oparzenia
Podbiał wspaniale działa na oparzenia słoneczne, ugryzienia i rany!
Co ci potrzeba?
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki suszonego podbiału
Co robisz?
- Zagotuj wodę wraz z ziołami, a następnie gotuj wszystko przez 15 minut
- Odcedź zioła i ostudź wywar, następnie włóż go do lodówki.
- Namocz szmatkę naszą miksturą i delikatnie nakładaj na oparzenia.
Żródło:
Metera P. (1990) Zioła Dla Wszystkich. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych
Kowalchik, C. I Hylton, W. H. (1998) “Rodale’s Illustrated Encyclopedia of Herbs”. Rodale Publications.
[mpp_inline id=”55194″]
10 odpowiedzi na “Podbiał – właściwości i zastosowanie”
Jak zrobić dobry syrop na kaszel z podbiału i do czego można jeszcze wykorzystać podbiał?
pozdrawiam serdecznie
Ja też tego syropu używam. Dicotuss super sprawdza się u mnie i na mokry i na suchy kaszel.
Też nie słyszałam wcześniej że podbiał działa na kaszel, dzięki za info 😉 Do tej pory zawsze stosowałam prawoślaz i miód , takie połączenie jest właśnie w syropie Dicotuss Baby który bardzo lubię właśnie ze względu na naturalny skład. Jeśli będzie potrzeba to i Twój przepis wykorzystam 😀
Nie wiedziałem o leczniczych właściwościach podbiału. Dziękuję za artykuł i zapraszam do odwiedzenia mojego ekobloga. Link: https://ekologicznezycie.wordpress.com
Cześć,
ja w domu używam podbiału od kilku już lat i bardzo nam wszystkim pomaga.
Pozdrawiam serdecznie Ewa
Polecam mieszankę podbiał, babka lancetowata, tymianek przy kaszlu lub infekcji gardła, zarówno do picia jak i inhalacji. Dobre i dla dzieci i dla dorosłych. A alkaloidami się nie przejmować, za 100 lat naukowcy zdziwieni odkryją, że w małych dawkach są korzystne dla zdrowia i chronią np. przed rakiem.
Nic nie zrozumiałam… To już zbierać czy dopiero na przełomie maj – czerwiec? Kwiaty czy liście?
UWAGA
Podbiał zawiera też alkaloidy pirolizydynowe, które są hepatotoksyczne. Nie powinien być stosowany u dzieci poniżej 12-go roku życia i kobiety w ciąży.
Nie wszystko co naturalne jest bezpieczne.
Moja Babcia co roku nas raczy syropem z tego żółtego kwiatuszka. Jest doskonały na kaszel. Doceniłam go przy infekcjach moich dzieci, bo wcześniej traktowałam Babci hobby z przymrużeniem oka 🙂 Polecam, wypróbowany od lat 🙂
Tak Agnieszko sama go używam, mam w planach zamieścić post, z dokładnym przepisem, bo jest on naprawdę warty uwagi. Cieszę się, że i Tobie pomaga! Pozdrawiam serdecznie