fbpx

Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność

image_pdf
Pobierz pdf
 Argument, który ma niby sugerować, że zioła zwyczajnie nie działają, gdyż jak są do wszystkiego, to są do niczego – tak mówi stare porzekadło. Co więcej, wielu osobom wydaje się to słuszne, ponieważ przywykliśmy do swoistego odseparowywania naszych organów od siebie, myśląc że każdy organ choruje tak jakby oddzielnie, czyli lecząc serce nie zastanawiamy się nad układem trawiennym, lecząc układ odpornościowy nie myślimy nad psychologicznym aspektem choroby. Takie przekonanie pokutuje i to szczególnie w sezonie jesień-zima, a skoro właśnie zimą chorych osób jest tak wiele, może warto zastanowić się czy faktycznie te reklamowane w mediach leki są aż tak skuteczne? Gdyby były toż to każdy zdrowy by chodził. No właśnie,.. Dziś porozmawiamy o ziołach, ale i również warzywie które warto stosować profilaktycznie w dbaniu o zdrowie. 
[mpp_inline id=”55212″]

 Zrób już dziś syrop wzmacniający

Kiedy pojawia się choroba należy wzmocnić i pomóc organizmowi walczyć od środka, gdyż ten nie daje sobie rady. Chrzan znany jest od tysiącleci ze swych właściwości medycznych, zwłaszcza na szerokie spektrum działania, poczynając od bycia antybiotykiem, poprzez działanie bakterio, grzybo i wirusobójcze do bycia świetnym środkiem dezynfekującym. Należy również pamiętać, że w chorobie warunkiem koniecznym jest eliminacja rafinowanego cukru i nabiału.

odpornosc

Potrzebujesz:

1 główkę czosnku,

1/2 szklanki startego chrzanu (jeśli nie masz świeżego korzenia, kup chrzan w słoiczku tylko postaraj się, aby nie miał w swoim składzie żadnych konserwantów. Im mniej składników tym lepiej),

1 cytrynę lub garść poszatkowanej pietruszki lub też rokitnika

1/2 papryczkę chilli (tą dodajmy na końcu, aby sprawdzić czy syrop nie jest za pikantny, alternatywnie pomińmy),

2 łyżki kurkumy (opcjonalnie),

1 1/2 szklanki lokalnego miodu,

1 1/2 szklanki octu jabłkowego.

Cytrynę zalej wrzątkiem i dobrze wymyj, następnie pokrój na kawałeczki, to samo uczyń z papryczką chilli. Następnie obierz czosnek i wszystkie składniki umieść w czystym i suchym pojemniku. W osobnym słoiku wymieszaj ze sobą miód i ocet, najlepiej zamknąć słoik i wszystko dobrze wstrząsnąć, kiedy oba składniki dobrze się połączą wlej je do słoika z czosnkiem, chrzanem, kurkumą, chilli i cytryną. Ponownie wszystko zamknij i wstrząśnij, po czym pozostaw na minimum 6 tygodni, raz na kilka dni mieszając. Wszystkie surowce koniecznie muszą być przykryte miodem, w przeciwnym wypadku woda zawarta w ziołach pływających na powierzchni może popsuć miód. Najłatwiejszym sposobem na okiełznanie pływających ziół jest odwracanie słoika do góry dnem, kiedy te wypłyną ku powierzchni. Jeśli czujemy, że nas łapie zarówno ból gardła lub przeziębienie, weźmy 1 łyżkę przynajmniej 3 razy dziennie natomiast w przypadku dzieci mówimy o 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Przechowujemy w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu. Jest przydatny do spożycia tak długo, jak syrop nie ma nieprzyjemnego zapachu czy też nie pojawi się na nim pleśń.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania chrzanu: Nie stosować doustnie jeśli mamy problemy z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, wątrobą, chorobą nowotworową i niewydolnością nerek.

[mpp_inline id=”55212″]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! 🌿 Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


27 odpowiedzi na “Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność”

  1. Dzień dobry. Przeczytałam w tym poście , że nie powinno sie spożywac korzenia chrzanu jeśli jest się po chorobie nowotworowej. w opisach chrzanu niekiedy polecają. Czy mogóaby Pani szerzej powiedzieć, dlaczego według Pani wiedzy nie powinno sie go przyjmować. Będę wdzięczna.

  2. Wczoraj zrobiłam wersje z chrzanem i chili oraz z czosnkiem i pietruszka (dla dzieci). I nie ma bata by wszystko chciało sobie zostać pod miodem/octem (bo to to rzadkie jednak wyszło). Ewo, masz jakiś zloty sposób na okiełznanie zawartości? I trzymać to sobie faktycznie przez 6 tygodni gdzieś na blacie?

    • Gosiu ja co jakiś czas odwracam zawartość do góry nogami, jeśli to pomoże, alternatywnie dodaj więcej miodu. Każdy miód jest inny i warto o tym pamiętać, jeden jest bardziej płynny inny mniej. Daj znać jak Ci wyszło.

  3. Juz gotowy. Mam kilka pytań. Czy naturalne jest to iż stojąc dłużej w słoiku robią się warstwy? Czy po 6 tygodniach należy go przecedzić? W jakiej temperaturze go przechowywać w tym sześciotygodnowym okresie? Pozdrawiam

  4. Po 6 tygodniach odcedzamy,tak? Zawsze sie zastanawiam skoro jest to naturalny antybiotyk, który zabija bakterie to czy także te dobre niszcząc flore bakteryjna przewodu pokarmowego tak jak antybiotyki z apteki?

    • Aniu zioła zupełnie inaczej działają. Weźmy dla przykładu taką wiązówkę błotną, fenomenalną w przypadku problemów z trawieniem i gorączki. Zawiera ona kwas salicylowy, który posiada również aspiryna. Jednakże różnica pomiędzy oba substancjami jest taka, że aspiryna ma masę skutków ubocznych wiązówka prawie żadnych. Dlaczego ponieważ ta posiada również substancje które wspomagają przyswajanie kwasu salicylowego. Podobnie dzieje się z naturalnymi antybiotykami, te to nie tylko syntetyczny związek chemiczny, a cały komplet substancji które wzajemnie się uzupełniają. Co więcej, dlatego w moim domu używamy ziół nie komercyjnych antybiotyków, ponieważ te działają łagodniej nie niszczą wszystkiego tylko po to, aby osiągnąć cel.

Dodaj komentarz

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest