Zrób już dziś syrop wzmacniający
Kiedy pojawia się choroba należy wzmocnić i pomóc organizmowi walczyć od środka, gdyż ten nie daje sobie rady. Chrzan znany jest od tysiącleci ze swych właściwości medycznych, zwłaszcza na szerokie spektrum działania, poczynając od bycia antybiotykiem, poprzez działanie bakterio, grzybo i wirusobójcze do bycia świetnym środkiem dezynfekującym. Należy również pamiętać, że w chorobie warunkiem koniecznym jest eliminacja rafinowanego cukru i nabiału.
Potrzebujesz:
1 główkę czosnku,
1/2 szklanki startego chrzanu (jeśli nie masz świeżego korzenia, kup chrzan w słoiczku tylko postaraj się, aby nie miał w swoim składzie żadnych konserwantów. Im mniej składników tym lepiej),
1 cytrynę lub garść poszatkowanej pietruszki lub też rokitnika
1/2 papryczkę chilli (tą dodajmy na końcu, aby sprawdzić czy syrop nie jest za pikantny, alternatywnie pomińmy),
2 łyżki kurkumy (opcjonalnie),
1 1/2 szklanki lokalnego miodu,
1 1/2 szklanki octu jabłkowego.
Cytrynę zalej wrzątkiem i dobrze wymyj, następnie pokrój na kawałeczki, to samo uczyń z papryczką chilli. Następnie obierz czosnek i wszystkie składniki umieść w czystym i suchym pojemniku. W osobnym słoiku wymieszaj ze sobą miód i ocet, najlepiej zamknąć słoik i wszystko dobrze wstrząsnąć, kiedy oba składniki dobrze się połączą wlej je do słoika z czosnkiem, chrzanem, kurkumą, chilli i cytryną. Ponownie wszystko zamknij i wstrząśnij, po czym pozostaw na minimum 6 tygodni, raz na kilka dni mieszając. Wszystkie surowce koniecznie muszą być przykryte miodem, w przeciwnym wypadku woda zawarta w ziołach pływających na powierzchni może popsuć miód. Najłatwiejszym sposobem na okiełznanie pływających ziół jest odwracanie słoika do góry dnem, kiedy te wypłyną ku powierzchni. Jeśli czujemy, że nas łapie zarówno ból gardła lub przeziębienie, weźmy 1 łyżkę przynajmniej 3 razy dziennie natomiast w przypadku dzieci mówimy o 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Przechowujemy w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu. Jest przydatny do spożycia tak długo, jak syrop nie ma nieprzyjemnego zapachu czy też nie pojawi się na nim pleśń.
Przeciwwskazania dotyczące stosowania chrzanu: Nie stosować doustnie jeśli mamy problemy z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, wątrobą, chorobą nowotworową i niewydolnością nerek.
27 odpowiedzi na “Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność”
Dzień dobry. Przeczytałam w tym poście , że nie powinno sie spożywac korzenia chrzanu jeśli jest się po chorobie nowotworowej. w opisach chrzanu niekiedy polecają. Czy mogóaby Pani szerzej powiedzieć, dlaczego według Pani wiedzy nie powinno sie go przyjmować. Będę wdzięczna.
Jon, you missed a key operative word, “weren’t” as in “weren’t created” in regards to the gospel accounts. You are drifting like a rudderless ship empty of oil. Careful of the approaching shoals.
Czy przy karmieniu piersią wolno taki syrop pic ?
Madziu ja go piłam i nie miałam żadnych problemów 😉
Świetny pomysł 🙂 muszę zrobić
Czy czosnek należy zetrzeć czy dodać w całości?
Wczoraj zrobiłam wersje z chrzanem i chili oraz z czosnkiem i pietruszka (dla dzieci). I nie ma bata by wszystko chciało sobie zostać pod miodem/octem (bo to to rzadkie jednak wyszło). Ewo, masz jakiś zloty sposób na okiełznanie zawartości? I trzymać to sobie faktycznie przez 6 tygodni gdzieś na blacie?
Gosiu ja co jakiś czas odwracam zawartość do góry nogami, jeśli to pomoże, alternatywnie dodaj więcej miodu. Każdy miód jest inny i warto o tym pamiętać, jeden jest bardziej płynny inny mniej. Daj znać jak Ci wyszło.
już nas zaatakowały przeziębienia, ale zawsze można przygotować się na następną falę zachorowań. Chrzan uwielbiam, syrop pewnie będę zażywać jako element codziennej diety 😀
Super, mam nadzieję, że przepis pomoże i zdrowia życzę!
A dlaczego trzeba czekać aż 6 tygodni? Jakie procesy tam zachodzą?
Aniu proces maceracji, podczas tego czasu z chrzanu wyciągane jest wszystko to co najlepsze 😉
Ewo, a czy można czymś zastąpić lub pominąć cytrynę, miód i ocet jabłkowy. Niestety mam nietolerancję na te produkty i powinnam ich unikać.
Ingo może po prostu zwykły tarty chrzan zrobić z chilli i imbirem taki leczniczy?
Juz gotowy. Mam kilka pytań. Czy naturalne jest to iż stojąc dłużej w słoiku robią się warstwy? Czy po 6 tygodniach należy go przecedzić? W jakiej temperaturze go przechowywać w tym sześciotygodnowym okresie? Pozdrawiam
A cytrynę obrać czy ze skórką kroić? 😉
Natalio ja zostawiałam ze skórką 😉
Aż mnie zaintrygowało, jak taki syrop smakuje. Nie wiem, czy sama zrobiłabym go dobrze, ale spróbować nie zaszkodzi 🙂
Interesujące, że można samodzielnie wytwarzać leki z naturalnych składników 🙂
Małgonia większość syntetycznych środków wywodzi się z tych naturalnych 😉
Czy ten syrop podajesz tylko w czasie choroby? Bo z webinaru zrozumiałam, ze także profilaktycznie. Co w takim razie dawać profilaktycznie?
Martyno syrop ten jest u nas na stale w zimowym repertuarze profilaktycznie i w czasie choroby.
Czy cytrynę kroimy razem ze skórką?
Witaj Moniko, razem se skórką, tylko tą wyparz i wymyj.
Kiedy rozpocznie sie kurs ziolowa apteczka? Inne informacje podane, tej waznej nigdzie nie znajduje
Witaj Basiu 12 Października 😉
Po 6 tygodniach odcedzamy,tak? Zawsze sie zastanawiam skoro jest to naturalny antybiotyk, który zabija bakterie to czy także te dobre niszcząc flore bakteryjna przewodu pokarmowego tak jak antybiotyki z apteki?
Aniu zioła zupełnie inaczej działają. Weźmy dla przykładu taką wiązówkę błotną, fenomenalną w przypadku problemów z trawieniem i gorączki. Zawiera ona kwas salicylowy, który posiada również aspiryna. Jednakże różnica pomiędzy oba substancjami jest taka, że aspiryna ma masę skutków ubocznych wiązówka prawie żadnych. Dlaczego ponieważ ta posiada również substancje które wspomagają przyswajanie kwasu salicylowego. Podobnie dzieje się z naturalnymi antybiotykami, te to nie tylko syntetyczny związek chemiczny, a cały komplet substancji które wzajemnie się uzupełniają. Co więcej, dlatego w moim domu używamy ziół nie komercyjnych antybiotyków, ponieważ te działają łagodniej nie niszczą wszystkiego tylko po to, aby osiągnąć cel.