Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność

Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność

 Argument, który ma niby sugerować, że zioła zwyczajnie nie działają, gdyż jak są do wszystkiego, to są do niczego – tak mówi stare porzekadło. Co więcej, wielu osobom wydaje się to słuszne, ponieważ przywykliśmy do swoistego odseparowywania naszych organów od siebie, myśląc że każdy organ choruje tak jakby oddzielnie, czyli lecząc serce nie zastanawiamy się nad układem trawiennym, lecząc układ odpornościowy nie myślimy nad psychologicznym aspektem choroby. Takie przekonanie pokutuje i to szczególnie w sezonie jesień-zima, a skoro właśnie zimą chorych osób jest tak wiele, może warto zastanowić się czy faktycznie te reklamowane w mediach leki są aż tak skuteczne? Gdyby były toż to każdy zdrowy by chodził. No właśnie,.. Dziś porozmawiamy o ziołach, ale i również warzywie które warto stosować profilaktycznie w dbaniu o zdrowie. 

 Zrób już dziś syrop wzmacniający

Kiedy pojawia się choroba należy wzmocnić i pomóc organizmowi walczyć od środka, gdyż ten nie daje sobie rady. Chrzan znany jest od tysiącleci ze swych właściwości medycznych, zwłaszcza na szerokie spektrum działania, poczynając od bycia antybiotykiem, poprzez działanie bakterio, grzybo i wirusobójcze do bycia świetnym środkiem dezynfekującym. Należy również pamiętać, że w chorobie warunkiem koniecznym jest eliminacja rafinowanego cukru i nabiału.

odpornosc

Potrzebujesz:

1 główkę czosnku,

1/2 szklanki startego chrzanu (jeśli nie masz świeżego korzenia, kup chrzan w słoiczku tylko postaraj się, aby nie miał w swoim składzie żadnych konserwantów. Im mniej składników tym lepiej),

1 cytrynę lub garść poszatkowanej pietruszki lub też rokitnika

1/2 papryczkę chilli (tą dodajmy na końcu, aby sprawdzić czy syrop nie jest za pikantny, alternatywnie pomińmy),

2 łyżki kurkumy (opcjonalnie),

1 1/2 szklanki lokalnego miodu,

1 1/2 szklanki octu jabłkowego.

Cytrynę zalej wrzątkiem i dobrze wymyj, następnie pokrój na kawałeczki, to samo uczyń z papryczką chilli. Następnie obierz czosnek i wszystkie składniki umieść w czystym i suchym pojemniku. W osobnym słoiku wymieszaj ze sobą miód i ocet, najlepiej zamknąć słoik i wszystko dobrze wstrząsnąć, kiedy oba składniki dobrze się połączą wlej je do słoika z czosnkiem, chrzanem, kurkumą, chilli i cytryną. Ponownie wszystko zamknij i wstrząśnij, po czym pozostaw na minimum 6 tygodni, raz na kilka dni mieszając. Wszystkie surowce koniecznie muszą być przykryte miodem, w przeciwnym wypadku woda zawarta w ziołach pływających na powierzchni może popsuć miód. Najłatwiejszym sposobem na okiełznanie pływających ziół jest odwracanie słoika do góry dnem, kiedy te wypłyną ku powierzchni. Jeśli czujemy, że nas łapie zarówno ból gardła lub przeziębienie, weźmy 1 łyżkę przynajmniej 3 razy dziennie natomiast w przypadku dzieci mówimy o 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Przechowujemy w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu. Jest przydatny do spożycia tak długo, jak syrop nie ma nieprzyjemnego zapachu czy też nie pojawi się na nim pleśń.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania chrzanu: Nie stosować doustnie jeśli mamy problemy z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, wątrobą i niewydolnością nerek.

Nie zapomnij o sobotniej wirtualnej lekcji (KLIK)

jpgbonanza
Ewa Kozioł

Ewa Kozioł

Autorka Zielonego Zagonka, mama, żona, kobieta która chce żyć w harmonii z naturą i samą sobą. Wydała trzy książki "EKOnomiczne dziecko", "Piękna z natury" i "Naturalnie czysty dom"

Dodaj komentarz

22 komentarzy do "Jak zrobić syrop chrzanowy wzmacniający odporność"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i pliki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
nina
Gość

Czy czosnek należy zetrzeć czy dodać w całości?

Małgorzata
Użytkownik

Wczoraj zrobiłam wersje z chrzanem i chili oraz z czosnkiem i pietruszka (dla dzieci). I nie ma bata by wszystko chciało sobie zostać pod miodem/octem (bo to to rzadkie jednak wyszło). Ewo, masz jakiś zloty sposób na okiełznanie zawartości? I trzymać to sobie faktycznie przez 6 tygodni gdzieś na blacie?

Slow Fashion
Gość

już nas zaatakowały przeziębienia, ale zawsze można przygotować się na następną falę zachorowań. Chrzan uwielbiam, syrop pewnie będę zażywać jako element codziennej diety 😀

Ania
Gość

A dlaczego trzeba czekać aż 6 tygodni? Jakie procesy tam zachodzą?

Inga
Użytkownik

Ewo, a czy można czymś zastąpić lub pominąć cytrynę, miód i ocet jabłkowy. Niestety mam nietolerancję na te produkty i powinnam ich unikać.

Renata
Gość

Juz gotowy. Mam kilka pytań. Czy naturalne jest to iż stojąc dłużej w słoiku robią się warstwy? Czy po 6 tygodniach należy go przecedzić? W jakiej temperaturze go przechowywać w tym sześciotygodnowym okresie? Pozdrawiam

Natalia
Gość

A cytrynę obrać czy ze skórką kroić? 😉

Małgonia
Gość

Aż mnie zaintrygowało, jak taki syrop smakuje. Nie wiem, czy sama zrobiłabym go dobrze, ale spróbować nie zaszkodzi 🙂
Interesujące, że można samodzielnie wytwarzać leki z naturalnych składników 🙂

M
Użytkownik

Czy ten syrop podajesz tylko w czasie choroby? Bo z webinaru zrozumiałam, ze także profilaktycznie. Co w takim razie dawać profilaktycznie?

wpDiscuz