fbpx

Jak zrobić syrop z mlecza bez rafinowanego cukru?

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.17.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Moja przygoda z zielarstwem zaczęła się już dawno temu i każdego dnia uczę się nowych rzeczy. W wielu przepisach na miód mniszkowy pojawia się cukier. Właśnie… cukier. Rafinowany cukier to trucizna i nie rozumiem jak osobie chorej, która przede wszystkim powinna ograniczyć spożycie cukru daje się cukrowy syrop?

 

miód mniszkowy bez cukru dla dzieci

[mpp_inline id=”55212″]

Po co truć się w chorobie cukrem i bezwartościowym syropem?

Kolejną wątpliwością jest długość gotowania takiego klejącego specyfiku, toż to zanim cukier się rozpuści wszystkie właściwości mniszka szlag trafi. Już w tamtym roku zaczęłam eksperymentować z miodem i robieniem miodów ziołowych, muszę powiedzieć, że wychodzą wspaniale. To raz, a kolejna sprawa jest taka, że zajmują ułamek sekundy w porównaniu z czasochłonnym robieniem pseudo leku z cukru.  Ziołowe miody przechowują się bez problemu, dlatego co nam stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać połączenie wspaniałego działania miodu i ziół i zrobić miód mniszkowy? Nic. Podobnie jak zrobienie piwa mniszkowego, które jeśli przerwiemy jego fermentacje w trzecim dniu bez problemu możemy podawać jako lemoniadę dzieciakom.

Miód mniszkowy – dziecinnie prosty przepis

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Tekst” _builder_version=”3.17.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Taki miód mniszkowy możemy użyć w celu wzmacniania organizmu przy osłabieniu, czy też podczas przeziębienia. Co więcej, kwiaty mniszka mają silne działanie przeciwzapalne. W związku z czym skorzystajmy z tego.

Potrzebujesz:

  • Kwiatów mniszka, całych z płatkami i szypułką
  • Lokalnego miodu
  • 2cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie )
  • Otartą skórkę z cytryny
  • Sok z połowy cytryny

Kwiaty mniszka rozkładamy na papierze, aby przeschły, najlepiej na kilka godzin, dodatkowo pozbędziemy się w ten sposób niechcianych lokatorów mlecza.

Do słoika dodajemy kwiaty mniszka, skórkę i sok cytrynowy, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Zalewamy miodem.

miód mniszkowy bez cukru

Ile tych składników? To proste nic nie ma pływać ani wystawać ponad powierzchnię miodu. Miód ma całkowicie pokryć wszystkie składniki.  Taki miód starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy nasz miód mniszkowy przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce, ewentualnie zostawiamy w środku wszystkie dobrodziejstwa.

Proste nieprawdaż ? I bez cukru. W końcu pokolenia przed nami do osładzania używały innych rzeczy i dawały sobie s tym nieźle radę!

[mpp_inline id=”55212″]

Miód kontra cukier rafinowany

miód mniszkowy bez cukru dla dzieci

W książce Bee Products: Properties, Application5s, and Apitherapy (2013) Mizrahi i Lensky  jest cała tabelka porównująca cukier i miód:

Wpływ na zdrowie

 

Miód: Cukier:
Lekkie działanie antybiotyczneWspomaga leczenie gardłaWspomaga leczenie biegunekŚwietnie leczy rany z poparzeń Nic

 

Zawartość wody

Miód: Cukier:
20% 1%

 

Zawartość kalorii na 100 g

Miód: Cukier:
304 375

 

Rodzaj cukru

Miód: Cukier:
13 rodzajów w tym fruktoza 40%,  glukoza 33%, i 11 innych cukrów w ilości 5% Jeden – sacharozę

 

Witaminy

 

Miód: Cukier:
Niacyna, B1, B6 oraz C żadne

 

Składniki mineralne

 

Miód: Cukier:
Wapń, żelazo, potas, jód, magnez żadne

 

Dodatkowo Boukraa w swojej ksiażce „Honey in Traditional and Modern Medicine (Traditional Herbal Medicines for Modern Times)” pisze, że w miodzie znajdziemy o wiele więcej substancji takich jak olejki eteryczne czy aminokwasy.

Co więcej przytacza badania Aissat i innych, które pokazują, że miód w sposób bardzo delikatny podnosi jednomiernie cukru we krwi  w przeciwieństwie do cukru. Co więcej w książce wymieniane są kolejne zalety miodu takie jak pozytywny wpływ na układ krążenia czy też wymieniany jest jako świetny probiotyk co nie można powiedzieć o jałowym cukrze. Miód to substancja niesłychanie złożona, zaś rafinowany cukier to śmieć  XX i XXI wieku.

Jeśli podoba wam się wpis (i przepis na miód mniszkowy), to potraktujcie go jako zachętę, już niedługo ruszy mój internetowy  kurs z wieloma filmami i instruktażami jak w prosty sposób żyjąc w mieście zrobić Ziołową Apteczkę Pierwszej Pomocy. Dlatego warto zapisać się do newslettera, bo dla pierwszych osób przygotuję coś ekstra.

[mpp_inline id=”55212″]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! ? Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


63 odpowiedzi na “Jak zrobić syrop z mlecza bez rafinowanego cukru?”

  1. No tak. Ale jest jedna różnica. Mlecz to nie mniszek lekarski , a mniszek lekarski to nie mlecz. To co jest na zdjęciach jest mniszkiem, a nazwać go mleczem to zniewaga, tego pięknego pożytecznego tak naprawdę kwiatka.

  2. Powoli już wschodzą i zdobią mój trawnik. Tak jak i w tamtym roku – na pewno skorzystam z ich dobroczynnych właściwości. Dzięki za przepisy!

    • Miód to proste cukry przetworzone przez owady z dodatkiem ich enzymów. Miód to nie cukier to lek znany od starożytności.

      • Ale kwiaty mniszka zostawione na kilka godzin są zwiędnięte, jak to pogodzić, czy ten miod w takich zwiędłych kwiatkach nie będzie zmarnotrawiony?

    • Miód też cukier lecz o innych właściwościach; słodzi, ale nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do cukru

      • Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu. Jeśli zmienia się pH krwi to znaczy że jesteśmy ciężko chorzy. Nie da się go zmienić jedzeniem. Miód to proste węglowodany i żadne groźne następstwa cukru nie są wykluczone przy spożywaniu miodu.

  3. Tego szukałam! Robilam zawsze z uzyciem cukru ale nie widzialam sensu w tym, bo jak zdrowo jezeli tyle cukru 🙂 teraz juz tylko tak 🙂

  4. WITAM JEST 2019 R. A JA DOPIERO ZETKNĘŁAM SIĘ Z TAKIM PRZEPISEM CHOCIAŻ JUŻ WCZEŚNIEJ GOTOWAŁAM SYROP Z MNISZKA,ALE TERAZ BĘDĘ ROBIĆ Z PANI PRZEPISU.BARDZO POMOCNE INFORMACJE

  5. A u mnie właśnie pyrkoli miód z cukrem – że ja dopiero teraz natknęłam się na Twój wpis. No nic, może jeszcze zdążę zrobić kolejną porcję. Tylko … pędy sosny już gotowe. Właśnie, czy je również można tak przetworzyć? To znaczy zalać miodem pszczelim?

  6. Pomocy. Moje kwiaty sie zamknely.wybralam sie pod las.na lake z dala od pol pryskanych. Zrewalam po poludniui jak wylozylam na papier smw domu to sie przymknely.czy moge je wykorzystac czy juz pylek nie wyleci?

  7. Używam syrop z mniszka na cukrze od wielu lat bez długiego gotowania i stwierdzam że jest to produkt wartościowy i bardzo wzmacniajacy

  8. Pani Ewo, drugi rok z rzędu miod mi fermentuje ☹️ Dzieje się to dosłownie po dwóch trzech dniach od zalania. Zawsze mam świeże kwiaty. Co prawda nie dodałam Skórki cytrynowej czy to może być to? Pomocy

    • Witaj Aleksandro, czy kwiaty były zbierane po deszczu, jeśli tak to było w nich za dużo wody. Należy również pamiętać o tym, żeby miód przemieszać kilkakrotnie każdego dnia w pierwszej fazie jego wytwarzania, zaś ten powinien znaleźć się z dala od słońca.

    • Wydaje mi się że może to być kwestia miodu, ja ostatnio kupiłam na targu i po 2 latach się zepsuł. Prawdziwe miody nigdy się nie psują

  9. Do syropów mniszkowych daje się bardzo dużo kwiatów (500-1000 na kg cukru)
    w celu uzyskania leczniczego stężenia ekstraktu.
    To co jest opisane w niniejszym opracowaniu to można by nazwać miód kombinowany ze śladową zawartością mniszka bo jest go dużo mniej niż w tradycyjnym syropie mniszkowym a jednocześnie nie możemy tego nazywać miodem mniszkowym, bo ten jest wytwarzany w maju przez pszczoły z nektaru mniszkowego.
    Jeżeli chcemy mieć wartościowy i zdrowy produkt z dużą zawartością ekstraktu z mniszka to warto zainteresować się ziołomiodem mniszkowym.
    Jest to syrop mniszkowy przerobiony przez pszczoły na miód.
    Jako miód będzie on naturalnie zagęszczony, zakonserwowany, wzbogacony w enzymy a prawie cała sacharoza będzie rozłożona do glukozy i fruktozy.

    • nadal nie będzie to miód tylko syrop mniszkowy przetworzony przez pszczoły. aby miód był miodem musi zawierać ziarna pyłu roślin, z których został zebrany nektar . w przeciwnym przypadku to tylko syrop. ziołomiody to terminologia fałszywa którą zwać powinniśmy sztuczny miód co nic z miodem nie ma wspólnego .

    • Z tego co wiem, to pszczelarze w Polsce już od dawna nie dokarmiają pszczół cukrem bo po nim pszczoły im padają (trucizna). Dlatego ziołomiody z syropu cukrowego to jakieś nieporozumienie.

  10. Zostawiłam mecze na papierze, aby wyłazi z niego robaczki i nic z tego. Bardzo dużo takich drobnych pchelek w nim zostało. Co lepsze jak zaczęłam dokładniej grzebać wśród płatków dostrzegam ze w wielu kwiatach były jeszcze głęboko w główce ukryte robaki. Ostatecznie wywaliłam wszystkie kwiaty do kosza 🙁

  11. Moja jedyna uwaga jest taka ze gotujac miod z mniszka pozbywamy sie ewentualnych jaj pasozytow itp pozostalych po biegajacych po lakach zwierzetach. Przy takim surowym potem je sobie spozywamy. No chyba ze mamy swoja ogrodzona lake mniszka.

  12. Jako żem weganka,zapytaj czy można miód zastąpić syropem klonowym lub z agawy?

  13. Jak ze wszystkim – zdrowy rozsądek dobry we wszystkim, nawet w zdrowych produktach też. Mniszek jest dobry i mało go doceniamy, bo w sezonie jest jest go po prostu za dużo (?). Kiedyś robiłam syrop wg przepisu Marii Treben, ale faktycznie jest to cukier i wiele korzyści z takiego syropu nie ma http://naturalnie.pro/mniszek-w-pochodzie/

  14. Witam, moje mniszkowe kwiaty zalewane miodem wypływają – ilość miodu nie zmienia tego w żaden sposób..:( coś zrobiłam nie tak, jak należy? jakieś podpowiedzi?

  15. Moje mniszkowe kwiaty wyłażą z całą siłą do góry – dowolna ilość miodu pozostaje pod spodem.. co robić?

  16. Czy ten miodek po zrobieniu przez trzy tygodnie ma być przechowywany w zakręconych zakrętkami słoikach czy tylko przykryty ściereczką?
    Z góry dziękuję za odpowiedź, a przede wszystkim za przepis.

  17. Szkoda, że zagonek nie wie, o alergizujących właściwościach miodu.
    Zagonek nie wie tez o zawartości cukru w miodzie: W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%), fruktoza (~39%) oraz maltoza (7,3%). miód może zwierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego

    • Aniu tak informacje o ilości cukrów w miodzie pochodzą z cytowanej publikacji, ja nie jestem chemikiem i nigdy nie mówiłam nikomu, że jestem. Doskonale wiem, że miód zawiera niewielkie ilości jadu kiełbasa negocjacji dlatego nie polecam go dla dzieci poniżej 1 roku życia (dlatego uzupełnię o tę informację wpis, dziękuję). Z drugiej strony alergie na miód istnieją, ale droga Aniu miód tez leczy alergie o czym możemy przeczytać w wielu książkach. Pozdrawiam serdecznie Ewa

      • Aniu, organizm powyżej 1 roku życia jest w stanie poradzić sobie z pałeczkami jadu kiełbasianego. Każda mama, która mądrze rozszerza dietę swojego dziecka wie, że nie powinno się dziecku podawać miodu przed 12 miesiącem życia. Docelowo post nie miał chyba być elaboratem na temat miodu.
        Ewa, ja mam jednak pytanie odnośnie informacji o jednomiernym podnoszeniu poziomu cukru we krwi po spożyciu miodu, wiadomo, że miód ma szalenie wysoki IG, więc chyba oznacza to, że skok następuje bardzo szybko, co de facto jest bardzo niekorzystne. Nie chcę poddawać w wątpliwość dobrodziejstw miodu, po prostu ostatnio również interesuję się miodem bardziej szczegółowo i zastanawiam się, czy ja czegoś nie zrozumiałam, czy tu jest jakaś nieścisłość? Z gory dzięki za odpowiedź, jeśli jesteś w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Pozdrawiam ciepło.

        • #After Korpo, pomimo podawania przez wszelkie tabele IG wysokiego IG miodu, oraz klasyfikowania go w tej kategorii, to zapewniam, że wzrost poziomu glukozy we krwi jest rozłożony w czasie i nie powoduje „wyrzutu insuliny”, jak w przypadku czystej glukozy, fruktozy czy sacharozy.
          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117561 – jeden z wielu artykułów NAUKOWYCH potwierdzających dobroczynne działanie miodu.

    • Pani Aniu, przecież w artykule jest napisane, jaki uśredniony skład ma miód. To nie jest nowum,, że miód to głównie cukier, choć prawie całkowicie mono. Dla pszczół miód, nektar jest żródłem węglowodanów. A alergie na miód wystepują bardzo rzadko. Znane są metody na odczulanie miodem, ale to trzeba mieć miód ze sprawdzonego żródła i o znanym mniej więcej składzie. Bardzo dziękuję za przepis, sama spróbuję, bo to teraz czas. Na naszym polskim rynku występuje miód mniszkowy, ale ze względu na nielicznośc dobrych miejsc do zbierania tego miodu, cięzko go dostać w czystym gatunku. a ma także bardzo dobre działanie regenerujące na wątrobę.

  18. Czy moge najpierw umyć mlecze zanim włożę je do słoika? Wydaje mi się, ze będą czyste po umyciu.

    • Witaj Ado absolutnie nie, pozbieraj mecze z rana jak zejdzie z nich rosa i delikatnie wysusz na papierze. W miodach ważna jest suchość surowca . Dodatkowo ostry strumień wody usunie pyłek a tego nie chcemy . Pozdrawiam serdecznie Ewa

      • Dobrze, że napisałaś o tym wysuszeniu kwiatów. Największym zagrożeniem jest tutaj woda. Gdy w miodzie znajdzie się za dużo wody, to miód sfermentuje.Trzeba na to uważać.

  19. Wypróbuję ten miodek, podobnie zrobię syrop z sosnowych pędów. Dzięki za inspiracje. U mnie właśnie w tej chwili robi się macerat ze stokrotek, a w szafce dojrzewa olej aloesowy (mam obawy czy się nie zepsuje, bo jakoś dziwnie zaczynają wyglądać liście i pływają na powierzchni). Mam troszkę wyrzuty sumienia, bo moi dziadkowie (mama mojej mamy i ojciec taty) byli pszczelarzami, a my (ich wnuki i prawnuki) tak mało tego dobra stosujemy na co dzień, choć przekazano nam jak cenny jest to surowiec. Chciałabym mieć w przyszłości choć kilka uli, mam niestety duże odczyny alergiczne po użądleniu, ale co tam.
    Pozdrawiam serdecznie
    Joasia

  20. Miód mam scukrzony, chyba muszę go podgrzać, jak to najlepiej zrobić, żeby nie przegrzać?

    • Witaj Halino włóż do garnka z gorącą wodą i pozostaw w nim na jakiś czas. Nie podgrzejesz go a powinien się rozpuścić. Tylko ostrożnie aby słoik nie pękł. Pozdrawiam serdecznie, Ewa

    • Witam .Jeżeli masz uczulenie na jad pszczeli to z reguły po kilku,kilkunastu uzadleniach przechodzi po za tym teraz są takie pszczoły które niemalże nie żądła.
      Pozdrawiam
      Maciej Pszczelarz

    • Witam. Kasku prawdziwy miód nie zawiera cukru rafinowanego z buraków cukrowych tylko powstaje z nektaru kwiatowego wydzielanego przez kwiaty.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest