Wino z dzikiej róży – zapraszam po przepis!
To kolejna witaminowa bomba, a do tego przyjemna. Wspominane wino wg. SGGW-AR oraz Instytutu Fermentacyjnego (Gumowska, 1985) posiada ok 70 mg witaminy C czyli jest to idealna dzienna dawka. Równocześnie działa uspokajająco oraz wzmacniająco na serce. Powinno się je pić w małej lampce przed snem.
Wino różane
Potrzebujesz:
- 1/3 wysokości owoców dzikiej róży (wymytych i pozbawionych szypułek kwiatowych)
- 10 l balon
- 1 kg cukru
- 5 l przegotowanej i chłodnej wody
- drożdże winne
Wszystko wsypujemy do balona zalewamy wodą, w której rozpuszczony jest cukier i drożdże. Zamykamy rurką i pozostawiamy na ok. cztery tygodnie. Po tym czasie w wodzie rozpuścić 50 dag naturalnego miodu i dolać przegotowanej wody do pełna. Kiedy owoce opadną na dno zlać wino do butelek. Wino różane będzie świetnym prezentem na dzień babci i dziadka .
[mpp_inline id=”55194″]
6 odpowiedzi na “Przyjemne witaminy – wino różane”
Witam serdecznie!
Słyszałem, że owoce dzikiej róży powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach, lub że należy je po zebraniu przetrzymać w zamrażalniku. Czy Pani też tak robi?
Pozdrawiam
Eugeniusz Tomski
Ile gram tych drozdzy?
mam pytanie dotyczące framantu:
„…Po tym czasie w wodzie rozpuścić 50dag naturalnego miodu i dolać przegotowanej wody do pełna…”
w jakiej ilości wody i co oznacza do pełna?
oraz – czy kilo cukru to nie za mało?
czy nie należy potem dosłodzić jak drożdże wszystko przerobią (bo chyba przy tej ilości dadzą radę)?
Witek uzupełnić balon do 10l,czyli rozpuszczasz miód w litrze wody i dolewasz pozostałą ilość do balona 🙂 Jeśli będzesz miał więcej pytań, pisz 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Ewka.
P.S. co do cukru to według uznania ja lubię wino wytrawne jeśli ty lubisz słodkie lub półsłodkie dosyp więcej cukru 🙂 Pozdrawiam Ewa
Pamiętajcie, że ta przegotowana woda musi być wystudzona, bo inaczej zabije drożdże.