Owies towarzyszy człowiekowi już od ponad 3000 lat, jednak z upływem czasu zapomnieliśmy jak korzystać z tego ziarna, a w tym wypadku zioła w sposób leczniczy. Owies jest niesłychanie pomocny przy zwłaszcza w sezonie chorobowym, o czym dowiesz się w tym wpisie.
Owies można zbierać w kilku fazach jedną jest tak zwana faza mleczna, w której kiedy ściskamy młode ziarno owsa wypływa z niego biały sok. Jednakże jest to bardzo krótki okres zbioru, który następuje zaraz po przekwitnięciu owsa. Nie od dziś znane są uspokajające właściwości owsa w tej postaci, jednakże nawet jeśli przegapimy wspomnianą fazę to nadal możemy wykorzystać owies w późniejszym okresie wegetacji jako zioło dla osób przepracowanych i zestresowanych.
Zbierając jeszcze zielony owies na pewno skorzystamy z jego dobroczynnego wpływu na organizm, gdyż roślina ta jest bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, ale i witaminę A oraz C. Co więcej, śmiało można powiedzieć, że owies jest jednym z najbardziej odżywczych dla organizmu ziół, podobnie jak pokrzywa. W związku z tym jest idealnym ziołem regenerującym organizm po chorobach. Jest to niesłychanie istotne kiedy nasz układ odpornościowy musi szybko nabrać sił, aby zmierzyć się z kolejnymi infekcjami.
[et_bloom_locked optin_id=”optin_16″] content [/et_bloom_locked]
Zalet owsa jest jednak więcej, między innymi obniża on poziom złego cholesterolu, poprawia libido, reguluję pracę naszych hormonów, zaś stosowany zewnętrznie znacząco poprawia kondycję naszej skóry przez co pomaga walczyć z egzemą czy nadmiernym wysuszeniem.
Przeciwskazaniem do używania ziela owsa jest jedynie nietolerancja glutenu, jednakże ze względu na pierwotność tego zboża spora część osób nie odczuwa dolegliwości celiakii.
Jak korzystać z owsa zimą?
Co potrzebujesz, aby zrobić napar? 1 łyżkę zalać 1 szklanką wody, zagotować na niewielkim ogniu i gotować przez 10 minut. Następnie odstawina 15 minut. Taki napar można przelać do termosu i pić w ciągu dnia. Dziennie możemy pić od 1 do 4 kubków naparu z owsa, zwłaszcza w sezonie zimowym kiedy szczególnie doskwierają nam braki witaminowe.
4 odpowiedzi na “Przygotuj się na zimowe infekcje i zbieraj owies”
Dzień Dobry. Chciałam się spytać, gdzie można kupić taki owies. Czy moze to być ziarno zakupione od rolinka?
jak szklankę wody będę gotować 10 min, to się wszystko wygotuje i co ja mam za wywar z tego? 1/4 szklanki?
a poza tym, przy problemach z sercem, niewskazany jest tak mocny wywar, bo powoduje palpitacje serca. (pisze z własnego doświadczenia)
Bardzo ciekawy post, swego czasu na wykładach Profesor wspomniał o nim jako idealnym zamienniku zbóż, ponieważ jest o wiele wartościowszy niż inne zboża.
Pozdrawiam.
Weroniko masz rację, w sumie dlaczego by nie spróbować użyć go do wypieku chleba? Będę musiała spróbować 😉