fbpx

Jak zrobić naturalny błyszczyk do ust?

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Kiedy jest zimno, nasze usta lubią być spierzchnięte; stają się przesuszone, a nawet zaczynają piec i wyglądać mało atrakcyjnie. Jako że ostatnią rzeczą, jaką chcę mieć na ustach, jest szminka ze sztucznymi pigmentami, którą zjem w ciągu dnia, mam dla Was delikatną alternatywę.

Kosmetyki kolorowe obecnie stanowią dla mnie największe wyzwanie, ponieważ trudno je zastąpić. Opisany poniżej produkt – mimo zawiłej receptury – jest jednak prosty do wykonania.

Przepis na naturalny błyszczyk do ust

blyszczyk3

Przepis możesz modyfikować, by otrzymać błyszczyk w kolorach naturalnym, delikatnie brązowym lub różowym.

Potrzebujesz:
3 części olejku rycynowego (6 łyżek)
1 część oliwy z oliwek (2 łyżek)
1 części wosku pszczelego (2 łyżki); jeśli po stężeniu błyszczyk wyda Ci się zbyt płynny, podgrzej go ponownie i dodaj więcej wosku
miód/brązowy cukier
niewielki burak lub łyżka kakao
pomarańczowy olejek eteryczny

Jeśli chcesz zabarwić błyszczyk na różowo, obierz burak i pokrój w niewielkie plastry (opcjonalnie możesz kupić suszone buraki i zmielić je w młynku do kawy).

Do buraków dodaj odrobinę wody do buraków i taką samą ilość miodu lub brązowego cukru.
Wszystko podgrzewaj tak długo, aż uzyskasz gęsty syrop.

blyszczyk2

Podobnie postąp z kakao.

W kąpieli wodnej podgrzej olejek rycynowy, oliwę z oliwek wraz z woskiem pszczelim (warto wlać olejki do większego słoika, ponieważ później trzeba je będzie zmiksować). Wszystko możesz zamieszać patyczkiem do szaszłyków.

Kiedy wosk się rozpuści, wyciągnij słoik i powoli dolewaj do niego przecedzony syrop z buraka lub kakao, w międzyczasie mieszając (ja użyłam miksera ręcznego, możesz jednak włożyć jedną trzepaczkę do zwykłego robota kuchennego).

Kiedy tłuszcz z syropem dobrze się połączą, dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego. Wskazane jest również dodanie dodatkowej łyżki miodu (podgrzany miód traci swoje właściwości, a przecież warto byłoby je wykorzystać), dlatego do balsamu dodaj jedną łyżkę naturalnego miodu, który odżywi Twoje usta i pomoże w ich regeneracji i pielęgnacji.

[mpp_inline id=”55194″]

Choć przygotowanie błyszczyka wydaje się czasochłonne, zajmie Ci maksymalnie 15 minut. Efekt? Otrzymujesz produkt z wysokiej półki.

Błyszczyk możesz bez problemu przechowywać przez 3 miesiące, a jeśli po 3 miesiącach na jego powierzchni nie zauważysz śladów pleśni lub nie poczujesz jej zapachu – produkt nadal nadaje się do użytku.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! ? Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


10 odpowiedzi na “Jak zrobić naturalny błyszczyk do ust?”

  1. Witam,
    zrobiłam błyszczy z burakiem stosując połowę porcji składników i…. lekko misie zważył:/ Poza tym wyszedł jasnoróżowy kolor, a chciałam uzyskać bardziej intensywny kolor (tak, żeby na ustach chociaż był delikatny odcień). Poza tym czuje na ustach przede wszystkim wosk. Tak powinno być? Czy wskazane jest dostosowanie proporcji tak, by dać mniej wosku, a np. więcej syropu z buraka? Czy wtedy trwałość kosmetyku nie będzie krótsza?
    Dużo pytań, ale ja nadal chcę zgłębiać wiedzę i próbować 😉

  2. Witaj Ewo, czy można dodać innego olejku niż pomarańczowy (np rycynowy albo olejek lawendowy) czy nie wyjdzie? Czy ten olejek pomarańczowy odpowiada za kolor czy za zapach? 🙂

  3. Mam pytanie, ile dodać łyżek syropu na tę ilość oleju i jak długo miksować? Chyba dodałam za dużo syropu, bo mi się wszystko rozwarstwiło. A może to dlatego, że miksowałam wszystko ciepłe? Albo za krótko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest