[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Kiedy jest zimno, nasze usta lubią być spierzchnięte; stają się przesuszone, a nawet zaczynają piec i wyglądać mało atrakcyjnie. Jako że ostatnią rzeczą, jaką chcę mieć na ustach, jest szminka ze sztucznymi pigmentami, którą zjem w ciągu dnia, mam dla Was delikatną alternatywę.
Kosmetyki kolorowe obecnie stanowią dla mnie największe wyzwanie, ponieważ trudno je zastąpić. Opisany poniżej produkt – mimo zawiłej receptury – jest jednak prosty do wykonania.
Przepis na naturalny błyszczyk do ust
Przepis możesz modyfikować, by otrzymać błyszczyk w kolorach naturalnym, delikatnie brązowym lub różowym.
Potrzebujesz:
3 części olejku rycynowego (6 łyżek)
1 część oliwy z oliwek (2 łyżek)
1 części wosku pszczelego (2 łyżki); jeśli po stężeniu błyszczyk wyda Ci się zbyt płynny, podgrzej go ponownie i dodaj więcej wosku
miód/brązowy cukier
niewielki burak lub łyżka kakao
pomarańczowy olejek eteryczny
Jeśli chcesz zabarwić błyszczyk na różowo, obierz burak i pokrój w niewielkie plastry (opcjonalnie możesz kupić suszone buraki i zmielić je w młynku do kawy).
Do buraków dodaj odrobinę wody do buraków i taką samą ilość miodu lub brązowego cukru.
Wszystko podgrzewaj tak długo, aż uzyskasz gęsty syrop.
Podobnie postąp z kakao.
W kąpieli wodnej podgrzej olejek rycynowy, oliwę z oliwek wraz z woskiem pszczelim (warto wlać olejki do większego słoika, ponieważ później trzeba je będzie zmiksować). Wszystko możesz zamieszać patyczkiem do szaszłyków.
Kiedy wosk się rozpuści, wyciągnij słoik i powoli dolewaj do niego przecedzony syrop z buraka lub kakao, w międzyczasie mieszając (ja użyłam miksera ręcznego, możesz jednak włożyć jedną trzepaczkę do zwykłego robota kuchennego).
Kiedy tłuszcz z syropem dobrze się połączą, dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego. Wskazane jest również dodanie dodatkowej łyżki miodu (podgrzany miód traci swoje właściwości, a przecież warto byłoby je wykorzystać), dlatego do balsamu dodaj jedną łyżkę naturalnego miodu, który odżywi Twoje usta i pomoże w ich regeneracji i pielęgnacji.
[mpp_inline id=”55194″]
Choć przygotowanie błyszczyka wydaje się czasochłonne, zajmie Ci maksymalnie 15 minut. Efekt? Otrzymujesz produkt z wysokiej półki.
Błyszczyk możesz bez problemu przechowywać przez 3 miesiące, a jeśli po 3 miesiącach na jego powierzchni nie zauważysz śladów pleśni lub nie poczujesz jej zapachu – produkt nadal nadaje się do użytku.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
10 odpowiedzi na “Jak zrobić naturalny błyszczyk do ust?”
Witam,
zrobiłam błyszczy z burakiem stosując połowę porcji składników i…. lekko misie zważył:/ Poza tym wyszedł jasnoróżowy kolor, a chciałam uzyskać bardziej intensywny kolor (tak, żeby na ustach chociaż był delikatny odcień). Poza tym czuje na ustach przede wszystkim wosk. Tak powinno być? Czy wskazane jest dostosowanie proporcji tak, by dać mniej wosku, a np. więcej syropu z buraka? Czy wtedy trwałość kosmetyku nie będzie krótsza?
Dużo pytań, ale ja nadal chcę zgłębiać wiedzę i próbować 😉
Witam,
ile części syropu z buraka należy dodać?
Gdzie kupić wosk pszczeli? W aptece? W zielarskim?
Witaj Ewo, czy można dodać innego olejku niż pomarańczowy (np rycynowy albo olejek lawendowy) czy nie wyjdzie? Czy ten olejek pomarańczowy odpowiada za kolor czy za zapach? 🙂
Mam pytanie, ile dodać łyżek syropu na tę ilość oleju i jak długo miksować? Chyba dodałam za dużo syropu, bo mi się wszystko rozwarstwiło. A może to dlatego, że miksowałam wszystko ciepłe? Albo za krótko?
Kiedy należy dodać oliwę? Jest wymieniona w składnikach, ale nie ma jej w instrukcji.
Oliwę podgrzewamy w kapieli wodnej wraz z olejkiem rycynowym oraz woskiem pszczelim.
Pozdrawiam,
Ewa
Właśnie tego potrzebuję, dzięki stokrotne 🙂
Też zrobię w takiej wersji jak podaje Ewa. Ja robiłam tak:
http://naturalnie.pro/kiedy-usta-marzna/#more-5790
Bardzo proszę i pozdrawiam Ewa