fbpx

Woda różana pochodzi z Persji i nadal większość produktów pochodzenia różanego pochodzi z tego regionu ze względu na aromat tamtejszych kwiatów. Płatki róży są bogate w witaminy A, B3, C, D i E oraz przeciwutleniacze, flawonoidy czy cynk. Ponadto jeśli macie nadmiar kwiatów róży warto ją ususzyć i zrobić peeling do skóry, poprzez zmielenie wysuszonych płatków i dodanie ich do mąki ziemniaczanej.

woda różana - przepis

Dlaczego warto zrobić wodę różaną?

– wspaniale wpływa na naszą skórę, jest świetnym substytutem wody w każdym przepisie na domowej roboty kosmetyk.

– delikatnie oczyszcza skórę a równocześnie ją tonizuje. Co więcej jest odpowiednia dla każdego rodzaju skóry.

– skóra wrażliwa dzięki właściwościom tej wody kwiatowej skóra uspokaja się i ochładza.

– ponadto woda różana wspomaga proces leczenia ran czy też poparzeń słonecznych.

– włosy również skorzystają z jej właściwości, ponieważ łagodzi ona podrażnienia jak i zwiększa krążenie krwi, jest świetna do codziennej pielęgnacji włosów.

– łagodzi ona podrażnienia oczu zwłaszcza te wywołane długotrwałą pracą związaną z patrzeniem w monitor komputera.

– w dentystyce wspomaga leczenie próchnicy, oraz problemów z dziąsłami.

– usuwa ból głowy, wystarczy nałożyć chłodny kompres na skronie i pozostawić na 30 minut.

– łagodzi podrażnienia gardła

– łagodzi zmarszczki: wymieszaj wodę różaną (100 ml) z miodem (1 łyżką) i kurkumą (1 łyżeczką) oraz 3 kroplami olejku różanego.

– wspaniale relaksuje, wystarczy dodać ją do wanny z ciepłą wodą.

– uspokaja oraz ochładza nasz organizm w upalne dni. Wystarczy przygotować wodę różaną wymieszaj (1 szklankę) z sokiem z ćwiartki cytryny, bardzo delikatnie można posłodzić  ją miodem. Pamiętaj, że w bardzo upalne dni lepiej pominąć miód z  przepisu.

Woda różana – przepis

Potrzebujesz:

– cegłę, najlepiej szamotową lub w miarę równy kamień, który ułożysz na dnie garczka. Musi ona być czysta i najlepiej uprzednio wygotowana we wrzątku. Ma ona za zadanie utrzymać pojemnik z hydrozolem a równocześnie zapobiec parowaniu zgromadzonej wody kwiatowej. Ewentualnie talerz, najlepiej ze szkła którym przykryjesz kwiaty, a na którym ułożysz miskę na wodę kwiatową.

– płatki róży. Zebrane z rana kiedy obeschnie rosa, najlepiej na drugi dzień po deszczu.

– wodę destylowaną

– lód

Umieść cegłę na dnie garczka, zaś wokół niej rozprowadź kwiaty. Następnie dolej wody destylowanej tak, aby ta nie sięgała powyżej poziomu cegły.

woda różana przepis

Umieść metalową lub szklaną miskę na cegle.

roza-woda-przepis1

Następnie przykrywkę obróć do góry nogami tak, aby jej uchwyt znajdowała się bezpośrednio nad miską. Jeśli masz możliwość pozostaw garczek z zawartością na kilka godzin, aby się delikatnie zmacerował . Doprowadź wszystko do wrzenia.

woda różana

Umieść lód na przykrywce (najlepiej w plastikowym woreczku, aby można go było użyć ponownie). Delikatnie podgrzewaj wodę w garnku na najmniejszym ogniu przez 30 minut, lub też do czasu, kiedy całkowicie wyparuje woda (aby sprawdzić czy woda jest wciąż w środku, delikatnie unieś część pokrywki, nie chcesz aby cała para się ulotniła). Pozostaw wszystko do całkowitego ostygnięcia.  Przelej do szczelnej butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w ciemnej butelce lub w papierowej torbie.

 

Wodę różaną można przechowywać do 18 miesięcy.

 

Żródło:

Catty: S. Hydrosols: the next aromatherpahy

 

EKOsprzątanie
Przepisy, które pokocha Twój dom i zdrowie.
Pobierz swojego DARMOWEGO ebooka!