fbpx

Orzech włoski i jego właściwości

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.2″]

Orzech włoski już od  starożytności cieszył się powodzeniem zarówno jako roślina kulinarna oraz medyczna. Ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, jest to spowodowane tym iż orzech produkuje naturalne herbicydy, które nie pozwalają na wzrost żadnych roślin (nawet własnych siewek) u swojego podnóża. To dzięki nim skutecznie walczy z grzybami, bakteriami, pasożytami i drożdżami w układzie pokarmowym. Dlatego też, tak wiele osób sięga po to zioło, jednak nie każdy wie jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego która jest zarówno zdrowa jak i smaczna.

Odtruwający orzech włoski

Jego właściwości odtruwające i oczyszczające świetnie sprawdzają się w problemach z układem pokarmowym, niestrawności, owrzodzeniu, cukrzycy, czy w bolesnych wzdęciach brzucha. Orzech włoski nie dość, że walczy z problemami układu trawiennego to równocześnie wspiera go poprzez poprawianie możliwości przyswajania składników odżywczych, takich jak proteiny i kwasy tłuszczowe oraz uniemożliwia wchłanianie toksyn, co może mieć miejsce podczas zaparć.

Orzech włoski i tarczyca

Ponadto, ze względu na dużą ilość jodu, orzech włoski reguluje działanie  na tarczycy. Co więcej ten sam ten zawarty w orzechu włoskim jest o wiele skuteczniejszy niż jego sztuczny i trujący substytut. Dlatego jego działanie odkażające jest dobrze znane i stosowane w pielęgnacji zewnętrznych infekcji w ranach.

Skuteczna broń w zapaleniu zatok

nalewka z orzecha włoskiego

Dodatkowo łuski orzecha włoskiego są pomocne w walce z zapaleniem zatok oraz górnych dróg oddechowych. Aby zastosować w ten sposób nasza nalewkę należy użyć do płukania nosa. Przepis pochodzi od zielarza Daniela Gagon:

Potrzebujesz:

  • 30 kropli nalewki (sam proporcja 1 część łusek do 5 części wódki, bez dodatków)
  • ¼ łyżki soli
  • 1 szklanka wody

Aby przyrządzić płukankę, należy zagotować wodę i dodać sól oraz 30 kropli nalewki. Pozostawić na 25 minut, a następnie letnim naparem przepłukać komory nosa za pomocą neti pot lub jeśli nie posiadasz takiego, nad umywalką za pomocą kubka. Nosem wciągnij jego zawartość (najpierw jednej komory potem drugiej, aby płyn dostał się do gardła).

[mpp_inline id=”55194″]

Orzech włoski i skóra

To nie wszystko, orzech przenika głębiej do naszego organizmu, penetrując gospodarkę lipidową naszego ciała poprawiając jakość naszej skóry i usuwając choroby skórne takie jak egzema, trądzik, liszaju, czy żylakach.  Dlatego poza nalewką warto po prostu pozbierać liście orzecha i je ususzyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. Następnie użyć ich do przemywania skóry lub wewnętrznie w czasie biegunki, kiedy to należy wypić napar z 1-2 łyżki rozdrobnionych liści i 1 l wrzątku. Ponadto orzech świetnie zabarwia włosy na brązowo oraz może zapewnić nam piękną opaleniznę w zimowe dni :).

Nalewka z orzecha włoskiego – smaczny przepis

orzech włoski - nalewka

25 zielonych orzechów włoskich przeciętych na pół (uwaga na żółty barwnik). ORZECHY ZBIERA SIĘ DO KOŃCA CZERWCA!!

 

  • 1 l spirytusu
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 pomarańczę i cytrynę (obie wymyte w sodzie, a następie wyparzone i pocięte w ćwiartki)

W oryginale przepisu jest 1 kg cukru, ale cukier to trucizna i ja na tą ilość użyłam 2 szklanki lokalnego miodu (nalewkę zawsze można dosłodzić).

  • 1 laskę wanilii lub cynamonu
  • kilka goździków do smaku

Jeśli używasz cukru musisz go rozpuścić w ciepłej wodzie, kiedy ta ostygnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, przykryj gaza i pozostaw w ciepłym i słonecznym miejscu na co najmniej 30 dni, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie rozlej nalewkę do butelek i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu. Taka nalewkę (1 kieliszek) warto profilaktycznie pić raz dziennie po posiłku.

[mpp_inline id=”55194″]

Zielińska, E (1997) Xięga ziół

Wood, M. (2009)  The Eearthwise Herbal: A complete Guide to New World Medical Plants

 

 

ZapiszZapisz

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! ? Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


37 odpowiedzi na “Orzech włoski i jego właściwości”

  1. Nalewkę robię od lat i zbieram orzechy w lipcu. Niby mówi się, że mają być jeszcze miękkie, aby móc je przekroić nożem, ale prawda jest taka, że im są dojrzalsze, tym więcej w nich „dobroci”. Według mnie idealny okres to połowa lipca, później są już zbyt dojrzałe na nalewkę. Ja rozbijam je młotkiem w woreczku nylonowym i rozłupane wrzucam do dużego słoja (około 50 sztuk). Można dorzucić kilka zielonych liści orzecha. Czasem dokładam kilka zielonych orzechów laskowych, które rosną nieopodal. Wszystko to zalewam dwoma litrami spirytusu i zakrywam słój szczelnie, po czym umieszczam w ciemnym miejscu na co najmniej miesiąc, nawet półtora. Co kilka dni wyjmuję i potrząsam, mieszając wszystko mocno. Po tym okresie cedzę wszystko przez filtry do kawy. Jeden filtr na jedno przelanie, nie żałujcie filtrów, po każdym przelaniu zmieniam filtr na świeży. Dopiero po uzyskaniu czarnego, zmacerowanego wyciągu, mieszam go z wodą z miodem (50% na 50%, czyli 2 litry wody) i rozlewam do butelek. Ilość miodu należy dobrać według własnego uznania, ja osobiście wolę alkohole wytrawne. Butelki muszą stać spokojnie i dojrzewać co najmniej pół roku, ale im dłużej, tym nalewka jest lepsza i aromatyczniejsza. Mierzyłem zawartość alkoholu w moich nalewkach i według tego przepisu waha się on w okolicach 43%, czyli taki mocniejszy likier orzechowy.

  2. Mam pytanie, dostałam od mamy buteleczkę nalewki ale ma ona kolor zielony a nie brązowy, podejrzewam że mama za wcześnie zlała nalewkę. Czy nadaje się ona do spożycia?

  3. Troszke się spózniłam, czy mogę zrobić naławkę kiedy trudno przekroić skorupke ale jest to możliwe dzis jest 13 lipiec.Czy nalewka nie będzie toksyczna ?

    • Nie będzie toksyczna ale orzechów już nie pokroisz. Włóż do worka foliowego i rozbij młotkiem (najlepiej na wycieraczce}

  4. Witam. Czy nalewkę trzeba szczelnie zamknąć na okres tych 30dni i odrazu dodać spirytus czy dopiero po 30 dniach? Czy nie rozsadzi baniaka jak szczelnie zamknę lub nie wyparuje wszystko jak tylko przykryje gazą? Pozdrawiam

  5. Dzien dobry pani Ewo zrobilam naleske wedlug przepisu, z miodem i wyszla ….gorzka. Co zle zrobilam? Za dlugo trzymalam orzechy w alkoholu, za malo miodu? Pomocy. Pozdrawiam

    • W szkole uczono mnie, że nazwisk obcojęzycznych nie odmienia się, odmienia się tylko nazwiska polskie.

      • Nazwisk obcych nie odmienia się? Jak np. Sonety „Szekspir”, utwory „Chopin”, książki „Hemingway” i filmy „Disney”? Coś źle zapamiętałaś, te zasady są nieco bardziej skomplikowane. Jedne się odmienia, inne nie… Oczywiście nie odmienia się „Meryli Streepy”, ani „Sophii Loreny”, ale już „Helmuta Kohla” i „Ronalda Reagana” odmieniamy. Nie odmienialy „Moniki Levinskyej”, ale odmieniamy „Billa Gatesa”. Itd.

  6. Hej to ja chetnie zobacze dowody na to ze jod syntetyczny np plyn lugola jest trujacy. Nie jest on wymyslem ostatniej dekady tylko ladnych kilka wiekow juz go uzywano.
    Pozdrawiam

  7. Ewo! Właśnie dzisiaj pierwszy raz skosztowałam nalewki, którą zrobiłam w czerwcu wg. Twojego przepisu. Dziękuję! Jest totalnie przepyszna. Zbyt smaczna, żeby być tylko lekarstwem 🙂

    Mam pytanko: jeśli chodzi o zatoki. Do płukania powinna być nalewka inna, prawda? Same orzechy+wódka? Kurczę, szkoda że wtedy nie doczytałam, trzeba czekać do kolejnego czerwca 😉

    • Kingo ogromnie się cieszę, że nalewka smakuje. Masz rację, ta nalewka na zatoki się nie nada, ale czy słyszałaś o świecowaniu uszu?

  8. ”alkohol w tym wypadku rozpuszcza wiele różnych czynników aktywnych których inaczej rozpuścić się nie da. ”
    Fakt, alkohol jest jednym z najsilniejszych rozpuszczalników, i tu ma moc zdrowotną!
    Np. dziurawiec:
    – ”Hiperycyna odpowiedzialna za antydepresyjne działanie dziurawca, nie rozpuszcza się w wodzie, w związku z czym nie jest obecna w naparach i odwarach z dziurawca (wyciągach wodnych). Właściwości uspokajające i antydepresyjne mają preparaty sporządzone na bazie alkoholowego wyciągu z dziurawca.”

    http://dailytips.pl/dziurawiec-zwyczajny/

    W tym roku poczekałem do zbioru do 02.07… bo była wtedy pełnia.. 🙂
    Zgodnie z kalendarzem księżycowym jest to najlepszy dzień na zbiór.
    Jest to również zgodne z wielowiekowym doświadczeniem nacji, które w celach zdrowotnych korzystały ze wspaniałych właściwości naowocni orzecha włoskiego.

    – ”Ponadto, ze względu na dużą ilość jodu, orzech włoski reguluje działanie na tarczycy. Co więcej ten sam ten zawarty w orzechu włoskim jest o wiele skuteczniejszy niż jego sztuczny i trujący substytut.”

    A co jest sztucznym i trującym substytutem jodu ?

  9. Mam pytanie. W zeszłym roku zrobiłam nalewkę, problem w tym że nie przecedziłam orzechów. Zrobiłam to dopiero po roku. Czy taka nalewka nadaje się do spożycia?

  10. Witam, Ewo, a czy można tą nalewkę szczelnie zamknąć po zalaniu aby miała moc?. Pozdrawiam

  11. Witam,
    podobno orzechów nie można zalewać wrzątkiem bo traci swoje właściwości…
    tak wiec nalewki raczej też nie wolno zalać wrzątkiem.
    Pozdrawiam Sebastian

    • W tekście nic nie ma o zalewaniu nalewki wrzątkiem :). Jedyna wzmianka o wrzątku jest przy robieniu naparu z liści orzecha.

  12. Ewo, bardzo ciekawe i przydatne informacje. Dziękuję, że dzielisz się owocami swojej pasji. Jeżeli chodzi o zastosowanie orzecha do walki z zapaleniem zatok, to nie za bardzo rozumiem wpis: „30 kropli nalewki (sam proporcja 1 część łusek do 5 części wódki, bez dodatków)” – czy to chodzi o nalewkę, o której jest mowa w dalszej części artykułu , czy raczej taka , na którą nie podałaś szczegółowego przepisu? Trochę się pogubiłam.Czy można też prosić o informacje n/t zastosowania liści orzecha – chyba można z nich zaparzać herbatkę na biegunkę, ale nie za bardzo mogę dociec jakie proporcje, tzn ile liści na szklankę wody, no i co rozumieć pod hasłem liść – orzechowe są złożone, pierzaste, a po ususzeniu mam pojedyncze listki, bo odrywam od łodyżki. Pozdrawiam serdecznie, Małgosia

  13. Pani Ewo, proszę o poprawienie…”jód zawarty w orzechu włoskim” , ..”górnych drók ”
    Bardzo , bardzo ciekawe i nie jest to z mojej strony jakaś uwaga :), ja tylko tak, żeby oko nie bolało.
    Czytam z ciekawością i dlatego sobie pozwoliłam :).
    Pozdrawiam
    marzena

  14. witaj, mam takie pytanie,bo nalewka mnie zachwyciła i nawet zebrałam orzechy przed 20 czerwca (w sumie dlaczego?), z tym,że zebrałam się do robienia nalewki dopiero dzisiaj, tj.po miesiącu (orzechy czekały w lodówce). czy nic nie szkodzi,jeśli zrobię ją teraz? wyjdzie?
    pozdrawiam:)
    jola

  15. Mam jeszcze jedno pytanie, czy tą nalewkę mogę trzymać w słoiku z gumką (bo mam akurat taki wielki słoik jak do ogórków)ma on przyczepioną na stałe gumę w wieczku i jest zamykany klamrą. Czekam na odpowiedź bo już wszystkie składniki przygotowane! 🙂

  16. A ja mam pytanie w co to wszystko zmieścić zanim przeleję do butelek? W co Wy wlewacie i ile musi mieć litrów (dodam że ja robię z połowy porcji spirytusu i odpowiednio po połowie reszty) i nie ważne że zebrane 3 dni po 20 czerwca 😉

  17. Ewuniu dziękuje za przepis 🙂 Nalewkę właśnie zrobiłam. Już się nie mogę jej doczekać. Pozdrawiam

  18. niestety mam problemy genetyczne objawiajace sie min trudnościami w przemianie alkoholów. czy jest jakiś sposób by zastepować alkohole w zdrowotnych nalewkach?

    • Podbijam komentarz aamy, nikt nie jest w stanie wmusić we mnie alkohol nawet w małej ilości jak np. 5%, jest to dla mnie jak trucizna 🙂

      • Witaj Fibby, alkohol w tym wypadku rozpuszcza wiele różnych czynników aktywnych których inaczej rozpuścić się nie da. Jednak co możesz zrobić to po prostu, zrób nalewkę a kiedy będziesz musiała ją skonsumować zalej odrobina wrzątku aby alkohol wyparował. Pozdrawiam, Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest