fbpx

Walczymy z infekcją – domowe sposoby na przeziębienie

image_pdf
Pobierz pdf

Okres zimy to czas przeziębień, pomimo tego, iż uprzykrzają nam życie, powinniśmy spojrzeć na nie z wdzięcznością. Brzmi absurdalnie? Zaraz wytłumaczę, o co mi chodzi.

Przeziębienia organizmu są bardzo dobrym wyznacznikiem naszego, czy dziecięcego stanu zdrowia. Warto zauważyć, iż nie jest naturalnym fakt,  że dziecko ciągle choruje, pomimo powszechności stwierdzenia, że „to normalne”. Podobnie jest w przypadku dorosłych. Przyglądając się chorobie z innej perspektywy i widząc, że organizm choruje, możemy zauważyć, że natura alarmuje i skłania nas do zmiany oraz działania zanim przypałęta się coś o wiele gorszego. Bynajmniej, prewencja nie polega na  automatycznym połykaniu komercyjnego i sztucznego bubla o nazwie – witamina C.

[mpp_inline id=”55194″]

6 zasad, które należy przestrzegać podczas przeziębienia

Podczas infekcji należy pamiętać o kilku podstawowych sprawach.

1.Przede wszystkim ogrzewamy organizm za pomocą ciepłych herbat, czy ziółek. Wyjątkiem są stany gorączkowe, gdzie należy dobrać odpowiednie zioła hamujące postęp gorączki.

2.Całkowicie eliminujemy przetwory mleczne, gdyż pogarszają symptomy przeziębienia i zaflegmiają organizm.

3. Rafinowany cukier to wróg numer jeden podczas choroby, ukrywa się w płatkach, ciastach, czy zdrowych przekąskach.

4. Unikamy również białej mąki, gdyż ta zakwasza nasz organizm, a ponadto jest po prostu szkodliwa dla naszego ciała.

5. Konsumujemy  spore ilości witaminy C (pesto z pietruszki na chlebie żytnim to świetna przekąska, przepis poniżej).

6.Nie zapomnijmy o prawdziwym rosole z wiejskiej kury (jeśli jesteś wegetarianką lub nie masz dostępu do normalnego kurozaura to warto zrobić bulion  z dużej ilości warzyw). Taka pełna minerałów zupa wspaniale odżywia i regeneruje nasz organizm. Do zupy dodaj ziół wzmacniających układ odpornościowy takich jak: korzeń łopianu, echinacei lub żeńszenia syberyjskiego.

Pesto z pietruszki

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę świeżej pietruszki
  • 1 szklankę rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzeszków pini lub nasion słonecznika bądź dyni
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklankę oliwy z oliwek

 

Zioła i orzeszki drobno szatkujemy lub miksujemy na papkę w mikserze ręcznym dodajemy oliwy z oliwek i już.

 

Walczymy z infekcją syropem

walczymy z infekcją

Walczymy z infekcją za pomocą mojego ukochanego czarnego bzu! Owoce czarnego bzu, jak pisze Hoffman,  idealnie wspomaga leczenie zwykłego przeziębienia jak i grypy.

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki suszonych owoców z czarnego bzu
  • 1/4 szklanki mięty pieprzowej
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka miodu
  1. Umieść owoc czarnego bzu w małym garnku, przykryj wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i delikatnie podgrzewaj przez około 30 do 45 minut pilnując, aby nic się nie przypaliło, w razie konieczności uzupełnij ilość wody tak, aby była w garnku jedna szklanka. Po tym czasie ściągnij naczynie z ognia i dodaj mięty. Wszystko przykryj przykrywką i odstaw na co najmniej 15 minut.
  2. Przecedź owoce przez gęste sito.
  3. Dodaj miodu i wszystko przelej do sterylnie czystej butelki na syrop.
  4. Przechowuj w lodówce do 2-3 miesięcy

 

Teraz czas na kaszel

ZIOŁOWY SYROP NA KASZEL

Poniżej znajdziesz przepis na naprawdę pyszny syrop, który pomoże dziecku jak i dorosłemu w problemach z górnymi drogami oddechowymi i pobudzi układ odpornościowy do działania. Wszystkie zioła można kupić w Internecie lub sklepie zielarskim (pamiętajcie, że do sklepu lepiej zadzwonić, bo jeśli czegoś nie mają to na pewno jest możliwość jego sprowadzenia).

Potrzebujesz:

  • 1 l wody mineralnej (zasada jest jedna na 1 litr wody używamy około 60g ziół)
  • 1 szklankę miodu
  • 2 części korzenia  omanu wielkiego (20g)
  • 1 część korzenia mydlnicy (10g)
  • 1 część korzenia lukrecji (10g)
  • 1 część macierzanki (10g)
  • 1 część żeńszenia syberyjskiego (10g)
  1. Zaczynamy od korzeni. Zalewamy je wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bardzo delikatnie ogrzewając przez około 30 minut pilnując, aby woda się nie wygotowała uzupełniając jej braki podczas gotowania (na koniec w garnku powinno się znaleźć około 1/2 szklanki wywaru). Kontynuujemy gotowanie . Po 30 minutach ściągamy z ognia dodajemy macierzanki, wszystko przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przecedzamy cały wywar. Przeważnie na jedną jego część dodawało się dwie części miodu, lecz i jedna będzie wystarczająca.
  3. Wszystko dobrze mieszamy i zlewamy do sterylnie czystej butelki. Trzymamy w lodówce do 2 miesięcy.

Stosowanie obu syropów:

Jak walczymy z infekcją: dla dorosłych to 1 łyżka x 5, dla dzieci 1 łyżeczka 5 razy dziennie (do 17). Podajemy z ciepłą wodą lub herbatą, zawsze przetestuj najpierw małą ilość i obserwuj reakcję dziecka.

 

Usuwamy flegmę

DSC_7731

Teraz walczymy z infekcją za pomocą termoforu i i 10% olejek kamforowego (do kupienia w każdej aptece). Należy pamiętać, aby wykonać próbę, czy nie jest się na niego uczulonym.

Wsmaruj około 5 kropli olejku w skórę pleców. Następnie umieść termofor na plecach pomiędzy łopatkami, i przykryj się kocem. Dzięki temu rozgrzejesz organizm i poluźnisz flegmę ulokowaną głęboko w klatce piersiowej.

 

Bibliografia:

Bartram’s Encyclopedia of Herbal Medicine

Hoffman,D. Holistic Herbal: A Safe and Practical Guide to Making and Using Herbal Remedies

Wood, M. The Earthwise Herbal: A Complete Guide to New World Medicinal Plants

 

[mpp_inline id=”55194″]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! 🌿 Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


26 odpowiedzi na “Walczymy z infekcją – domowe sposoby na przeziębienie”

  1. Ja mam wrażenie, że zioła są ok, ale jak infekcja jest naprawdę poważna, to trzeba jednak konkretny lek zażyć. U nas zawsze sprawdza się fosial, który ma działanie przeciwzapalne i dzięki temu naprawdę szybko hamuje infekcję

  2. Ewo, czy mam rozumieć, że negujesz przyjmowanie czystej witaminy C? Ja od kilku miesięcy w ten sposób bardzo wspomagam funkcjonowanie swojej tarczycy i trochę mnie Twoja opinia zaniepokoiła…

  3. Jak tylko pojawiają sie pierwsze objawy przeziębienia, to daję dziecku przeciwzapalny syrop fosidal, który ma tę zaletę, że zwalcza przede wszystkim przyczynę, a nie tylko łagodzi objawy. O wiele krócej teraz dziecko choruje

  4. Przeziębienie i grypa to ciężki czas. Jak czuję, że zaczyna mnie łapać to łykam witaminy i piję dicotuss na kaszel. Nigdy nie leczę się chemią, tylko ziołowymi lekami. 3-4 dni w łóżku i wszystko mija 🙂

  5. Jeśli już moje dziecko dopada infekcja, to od razu zaczynam mu podawać acidolac, żeby florę bakteryjną jak najszybciej odbudować i wzmocnić odporność. Dobrze też działa fosidal, który ma właściwości przeciwzapalne i skutecznie hamuje chorobę, żeby się bardziej nie rozwinęła. Na katar stosuję wodę morską, do tego daję synkowi dużo pić i często go oklepuję, żeby nic tam w płucach nie zalegało

  6. ja nie wiem czy coś źle robię czy po prostu i ja i dziecko nie jesteśmy podatni na domowe sposoby. Nigdy jeszcze nic takiego nam nie pomogło ;( Na kaszel stosujemy syrop z apteki który w sumie można zaliczyć jako taki babciny sposób bo w składzie nie ma nic podejrzanego a główne składniki to prawoślaz i miód. Do tego dicotuss baby można brać na każdy rodzaj kaszlu więc bardzo uniwersalny

    • Syrop z apteki nigdy nie bedzie „babciny” a dicotuss też nie można zaliczyć do domowych sposobów. Ja jedyny antybiotyk, jaki dostałam w ciągu 24 lat to penicylina przy porodzie, moje dzieci teraz również są na ziołach. Trzeba niestety mieć wiele cierpliwości, bo zioła nie działają szybko ale za to o wiele skuteczniej niż zwykła chemia

  7. A u nas ostatnio domowe sposoby zawiodły i synek wylądował na antybiotykach z zapaleniem oskrzeli. Lekarz też przepisał mu jeszcze przeciwzapalny fosidal, żeby szybciej stan zapalny hamować. Poradził też, że dobrze jest podawać ten syrop już przy pierwszych objawach choroby, żeby właśnie nie doszło do powikłań 🙁

  8. Witaj i poradź 🙂 Spróbowałam, bo raz na 15 lat zdarzył mi się kaszel. Ale nie wszystko rozumiem. Wydawało mi się jasne , że zioła gotuje się pod przykryciem – jednak wtedy nie ma szans na takie odparowanie wody, żeby zostało 1/2 szklanki! Gotowałam tak pół na pół przykryte i tez nie odparowała. Drugie – nie mam wagi odpowiedniej ani nikt w okolicy, czy potrafisz podać w przybliżeniu [bo zioła są różne] ile to łyżek [łyżki też różne… ] 10 g? I czy jest bardzo istotne , żeby to były aptecznie odważone ilości

  9. Pani Ewo zioła do syropu na kaszel dodajemy razem z macierzanką? Coś nie do końca gra z tym przepisem. Najpierw pisze Pani o korzeniu omanu, a później w tym samym zdaniu o bzie którego nie ma w przepisie :-). Proszę o info, bo chciałabym przygotować oba syropy. pozdrawiam Ola

  10. Witaj Ewo! Poradz co w przypadku gdy 3-letnie dziecko od września gdy poszło do przedszkola ciągle ma katar czasem ropny gorączkuje no i nie chodzi wówczas do przedszkola. A wogóle to nie przepada za przedszkolem.Co robić w takiej sytuacji? Jak wzmocnić jej odporność?Co z dietą? Co absolutnie wykluczyć? Mam wiele pytań, choć na niektóre znalazłam odpowiedz w twoim artykule. Pozdrawiam M.

Dodaj komentarz

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest