Nie jestem wybitną kucharką. Ba! Obawiam się, że w gotowaniu jestem dość kiepska. Ciągle o czymś zapominam, ciągle coś przypalam. Sztukę usuwania przypalenizny z garnków opanowałam wręcz do perfekcji, choć nie było to proste. Dlatego jeśli choć raz zdarzyło się Ci przypalić garnki, ten wpis powie Ci, jak sobie z tym radzić.

 

Jakie mam sposoby na przypalone garnki:

1 Ocet i sól.

Kiedy garnek ostygnie, nalej do niego octu i wsyp tyle soli, ile chcesz (im więcej, tym lepiej) – sprawdza się ta gruboziarnista. Następnie zagotuj wodę i gotuj tak przez 30 minut, po czym pozostaw na noc do ostygnięcia. Następnego dnia delikatnie zetrzyj przypaleniznę.

2. Zadziałaj wodą.

Rozgrzej bardzo mocno przypalony, lecz pusty garnek (ze stali nierdzewnej lub emaliowany). Kiedy spuszczona na niego kropla wody zacznie szybko parować, wlej szklankę wody o temperaturze pokojowej. Po wyparowaniu wody zetrzyj skrobką przypaleniznę.

3.Magiczna soda oczyszczona.

Jeśli powyższe sposoby nie działają, wlej do garnka nieco wody i wsyp szklankę sody oczyszczonej, tak aby powstała luźna pasta. Następnie pogotuj przez 5 minut i pozostaw na noc.

 

Ewa Kozioł
Kobieta która kocha naturę oraz prostotę, swoją wizją zaraziła setki tysięcy czytelników którzy korzystają z rad jakie odnajdują w jej książkach, czy wystąpieniach telewizyjnych bądź też radiowych. Dzięki czemu mamy prawdziwie czyste domy kosmetyki bez toksyn i domy z pachnące ziołami.
Ewa Kozioł on FacebookEwa Kozioł on GoogleEwa Kozioł on Pinterest

Chcesz zadbać o ciążę i dziecko natrualnie?

Zapisz się do biuletynu, w których dowiesz się jak krok po kroku zadbać o siebie i maleństwo w harmonii z naturą.

 

 

 

You have Successfully Subscribed!

Zacznij od dziś sprzątać bez toksyn z darmowym ebookiem

Twój email jest bezpieczny i zawsze możesz go usunąć z listy.

You have Successfully Subscribed!