Nie jestem wybitną kucharką. Ba! Obawiam się, że w gotowaniu jestem dość kiepska. Ciągle o czymś zapominam, ciągle coś przypalam. Sztukę usuwania przypalenizny z garnków opanowałam wręcz do perfekcji, choć nie było to proste. Dlatego jeśli choć raz zdarzyło się Ci przypalić garnki, ten wpis powie Ci, jak sobie z tym radzić.

 

Jakie mam sposoby na przypalone garnki:

1 Ocet i sól.

Kiedy garnek ostygnie, nalej do niego octu i wsyp tyle soli, ile chcesz (im więcej, tym lepiej) – sprawdza się ta gruboziarnista. Następnie zagotuj wodę i gotuj tak przez 30 minut, po czym pozostaw na noc do ostygnięcia. Następnego dnia delikatnie zetrzyj przypaleniznę.

2. Zadziałaj wodą.

Rozgrzej bardzo mocno przypalony, lecz pusty garnek (ze stali nierdzewnej lub emaliowany). Kiedy spuszczona na niego kropla wody zacznie szybko parować, wlej szklankę wody o temperaturze pokojowej. Po wyparowaniu wody zetrzyj skrobką przypaleniznę.

3.Magiczna soda oczyszczona.

Jeśli powyższe sposoby nie działają, wlej do garnka nieco wody i wsyp szklankę sody oczyszczonej, tak aby powstała luźna pasta. Następnie pogotuj przez 5 minut i pozostaw na noc.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Czy chcesz rozpocząć przygodę z naturalną pielęgnacją skóry?

Wiosna i lato to idealny czas na to, aby skorzystać z darów natury i zakochać się w skórze bez toksyn. 

 

Sprawdź swoją skrzynkę email, aby pobrać swojego ebooka.