Nie znam wielu osób które nie lubiłyby czekolady. Co więcej, znam sporą ilość z nich, które są w stanie zrobić naprawdę dużo za tabliczkę dobrej czekolady. Na przykład porąbać drewno do kominka, czy pozmywać naczynia. Czekolada pobudza wydzielanie hormonu szczęścia i potrafi uzależnić. W świecie wychudzonych modelek, idealnych sylwetek i pięknej skóry, czekolada została oskarżona o wiele zbrodni przeciw kobietom. Czy są to jednak zasadne zarzuty?
Dla jej zwolenników – mam dobrą wiadomość. Czy wiesz, że czekolada jest dobra dla Twojej skóry? Wiesz, że możesz w swoim domu wyczarować prawdziwe spa za pomocą dosłownie kilku składników? Jednak zanim zaczniemy działać, króciutko powiem Ci, dlaczego w pierwszej kolejności warto sięgnąć właśnie po czekoladę.
Powstało sporo badań, których celem było sprawdzenie wpływu spożywanej czekolady na zdrowie człowieka . O dziwo, okazało się, że czekolada nas nie zabije.
Aczkolwiek to nie wszystko. Wiedziałaś, że czekolada może wpływać na naszą skórę także od zewnątrz? Oznacza to, że skorzystamy z jej dobrodziejstw nie lądując na kozetce u psychologa, czy terapii u dietetyka. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom, potrafi zmiękczyć i oczyścić skórę. Ponadto, przeprowadzi jej delikatny detoks usuwając z niej toksyny. Oprócz tego poprawimy jeszcze elastyczność skóry, zmniejszymy widoczność zmarszczek i blizn. Brzmi super?
Dlatego zacznijmy od peelingu do ust.
Jak zrobić czekoladowy peeling do ust?
Potrzebujesz:
- 1 łyżkę brązowego cukru
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 łyżkę kakao
- 1 łyżeczkę miodu
Użyta do przygotowania oliwa z oliwek i miód rozmiękczą, a dodatkowo odżywią delikatną skórę ust.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Taki peeling możesz przechowywać do 6 miesięcy poza lodówką.
Porada: Jeśli peeling jest zbyt suchy – dodaj więcej oliwy. Jeśli jest zbyt wilgotny – dodaj więcej cukru i kakao.
Jak zrobić Czekoladowo błyszczyk do ust?
- 2 łyżeczki wosku pszczelego
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 kropla eterycznego olejku miętowego
Wosk, oliwę i kakao rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając patyczkiem, p. wykałaczką. Kiedy wszystko się rozpuści, ściągnij z ognia i dodaj miód. Następnie przelej do pojemnika, po czym dodaj olejku eterycznego. Pojemnik szczelnie zamknij.
[mpp_inline id=”55194″]
Jak zrobić czekoladowy balsam do ciała?
- 1/2 szklanka oleju kokosowego
- 1/4 szklanki wosku pszczelego
- 1/2 szklanki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 10 ziaren goździków
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kakao
Zmiel w młynku goździki. Następnie oleje i wosk pszczeli rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystko wymieszaj wraz z przyprawami, mąką ziemniaczaną i kakao. Poczekaj aż wszystko stężeje. Następnie przez kilka minut ubijaj masę mikserem na piankę. Trzymaj z dala od źródeł ciepła. Jeśli pianka się rozpuści, można ponownie ją ubić w kilka chwil.
Jak zrobić czekoladową maseczkę do twarzy?
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki kakao
- 3 łyżeczki płatków owsianych
- 5 łyżek śmietany
Zmiel płatki owsiane w młynku do kawy i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Następnie na oczyszczoną skórę nałóż maseczkę i pozostaw na 15 minut, po czym ją zmyj.
10 odpowiedzi na “Jak zrobić domowe kosmetyki z czekolady?”
Po przeczytaniu wpisu doszłam do wniosku, że też wykonam takie kosmetyki. Chce na własnej skórze przekonać się o ich działaniu.
czy wosk pszczeli ten żółty kupiony od pszczelarza
Pani Ewo, czy czekoladowy mus do ciała nie zostawia plam ?
Serce krwawi! Czekolada zmarnowana 😛
Jednym ze składników czekolady jest lecytyna i to ona ma wpływ na odżywianie i regeneracje skóry , a nie sama czekolada. Proszę nie marnować czekolady i kupić sobie lecytynę
Myślę ze w tym przypadku ideą jest stworzenie jadalnych, bezpiecznych kosmetyków więc nie może tu być mowy o marnowaniu czekolady 🙂
W tych przepisach nie jest uzywana czekolada, a kakao.
Jednym ze składników czekolady to lecytyna i to ona a nie sama czekolada regeneruje i odzywia skórę. W związku z tym po co marnować czekoladę jak można kupi tylko lecytynę
Do balsamu potrzebny jest olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Świetne przepisy. Jak długo i w jakich warunkach (lodówka?) mozna te pysznosci przechowywać? 🙂