[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.17.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Lawenda jest bardzo uspokajającym ziołem, a w połączeniu z cytryną tworzy niesamowitą kombinację, świetną na gorące dni.
Lawendowa lemoniada – przepis
Przeważnie kiedy mamy dostęp do lawendy to ją suszymy, mało kto wie, że możemy ją konsumować właśnie w postaci różnego rodzaju naparów lub wyciągów na zimno. Wiadomo nie od dziś, że lawenda ma działanie uspokajające, relaksujące i poprawiające nastrój. Suszone kwiaty idealnie nadają się jako dodatek do kąpieli w celu walki z bezsennością. Lawenda od pokoleń używana była w celu wzmocnienia umysłu.
Potrzebujesz:
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka cukru lub 1 łyżka miodu
- 2 łyżka suszonej lub 1 gałązka świeżej lawendy
- sok z jednej połówki cytryny
- 0,5 szklanki wody
- 1 plasterek cytryny do ozdoby
Jak zrobić?
- Szklanką wody zalej kwiat lawendy i przykryj, choć jeśli mamy czas to lepszym rozwiązaniem będzie po prostu zalanie lawendy zimną wodą w słoiku i pozostawienie na słońcu na kilka godzin (nie ulotni się wtedy tyle olejków).
- Następnie dodaj miód, dobrze wymieszaj, aby się całkowicie rozpuścił. Przecedź lawendę. Możesz ją trochę odcisnąć kwiat.
- Dodaj soku z cytryny
Jaka woda?
Miękka, jeśli nie mamy dostępu do wody miękkiej dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego na czajnik wody. Dzięki temu za grosze zmiękczysz wodę, to ważne, gdyż miękka woda wyciąga lepiej to co najważniejsze z ziół
Uwaga dotycząca miodu. Lawendowa lemoniada jest idealna na upalne dni, ale starajmy się nie dodawać dużych ilości miodu, gdyż ten ma działanie rozgrzewające.
[mpp_inline id=”55212″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
4 odpowiedzi na “Lawendowa lemoniada”
Kocham Lawendę. Właśnie wróciłam ze zjawiskowej Chorwacji i przywiozłam dużo lawendowego miodu! Raj na ziemi! Pomysł na lemoniadę rewelacyjny:)
Witaj Dario cieszę się, że Ci się podoba i zazdroszczę wakacji, my z dziećmi to najdalej wybierzemy się nad nasze rodzime morze 🙂 Trzymaj kciuki za pogodę 🙂
Czy miód zalany wrzątkiem nie traci swoich właściwości?
Aga w przepisie nie ma mowy o wrzątku. Ewa zawsze podkreśla, że przy miodzie nie przekraczamy temperatury 40 stopni celsjusza