Choć człowiek zamieszkuje ziemię od dziesiątek tysięcy lat, antybiotyki wynalazł bardzo niedawno, bo zaledwie 100 lat temu. Ich wynalezienie sprawiło, że choroby, które dziesiątkowały słabe i niedożywione ciała ówczesnych ludzi żyjących często w niehigienicznych często warunkach, przestały zbierać śmiertelne żniwo. Dziś jednak coraz więcej osób ze świata nauki bije na alarm:  okazuje się, że natura i tak poradziła sobie ze sprytnym człowiekiem i zaczęła tworzyć bakterie odporne na antybiotyki.

Dzieje się tak, ponieważ nadużywamy antybiotyków. Bardzo często sięgamy po nie w infekcjach wirusowych, w których nie są w stanie nam pomóc. Co więcej, antybiotyki znajdują się często w naszej żywności i wodzie. Antybiotyki, które powinny nam pomagać w sytuacjach podbramkowych, przestają to robić. Niszczymy osiągnięcie które uratowało miliony, ponieważ nie potrafimy poradzić sobie z najzwyklejszym przeziębieniem (!) bez pomocy syntetycznych leków.

Nie wiem, czy znasz historię antybiotyków, które miały walczyć z bakteriami o nasze zdrowie. Powstały one  w wyniku obserwacji bakterii. Otóż kiedy atakuje nas jakaś bakteria, nigdy nie robi tego samotnie.  Otaczają ją dziesiątki, miliony pobratymców, którzy starają się wygrać bój o przetrwanie. W wyniku tego bakterie zaczynają ze sobą konkurować za pomocą toksyn, które wydzielają. Są one bezpieczne dla nich samych, lecz zabójcze dla konkurencji. Te substancje, nazywane właśnie antybiotykami, mają na celu albo zabić, albo chociaż ograniczyć rozwój wrogiej bakterii. Istnieje jednak druga strona medalu. Antybiotyki niszczą to, co mamy najcenniejsze w naszym organizmie – florę bakteryjną, dzięki której nasze ciało funkcjonuje w sposób harmonijny. W takiej sytuacji sięgamy po suplementy, jednak działają one tylko na przewód pokarmowy, pomijając florę bakteryjną płuc, skóry czy układu moczowego. To wszystko sprawia, że nasz układ odpornościowy po antybiotykoterapii jest wrakiem. Pomyśl co się stanie, gdy zmęczony organizm trafia na bakterię, która jest odporna na antybiotyk. Czas się opamiętać – możemy jeszcze mieć wpływ na naszą przyszłość.

Odporność bakterii na antybiotyki przemija, jeśli dana substancja nie jest używana przez człowieka przez wystarczająco długi czas (np. w przypadku Klebsiella pneumoniae, jest to okres pięciu lat).  Bakterie wówczas „zapominają” o tej substancji i nie kombinują na prawo i lewo, jak z nią walczyć, bo po prostu jej nie ma . Wówczas znów stają się podatne na działanie antybiotyku. 

Jak w takim razie radzić sobie w sytuacjach, w których antybiotyk nie jest konieczny?

Natura oferuje nam prawdziwe bogactwo antybiotyków, które nie mają skutków ubocznych, typowych dla konwencjonalnych antybiotyków, a przy tym są skuteczne i nie zmuszają bakterii do wytworzenia odporności na nie. Od zarania dziejów uwaga człowieka skupiała się na ziołach, które często miały działanie antybiotyczne, a ich stosowanie było nader efektywne. Mezopotamia, Egipt, Australia, Ameryka, Indie – można w nieskończoność jeździć palcem po mapie i poznawać historię mieszkających tam rdzennych ludów, aby przekonać się, że wszystkie sięgały po zioła. Ponieważ zioła – w przeciwieństwie do antybiotyków  – działają bezpośrednio ale i pośrednio nie tylko na bakterie, lecz także na wirusy.

W czasach, w których bakterie znów stają się sprytniejsze od człowieka, warto poznać naturalne antybiotyki. Zaskoczę Cię, bo nie porozmawiamy dziś o czosnku, a o propolisie.

Propolis- właściwości, opinie naukowców

Propolis (kit pszczeli) to substancja tworzona przez pszczoły, w celu uszczelnienia ula, choć nie tylko. Pszczoły zbierają propolis z pączków kwiatowych i kory wielu drzew liściastych i, iglastych oraz z łodyg roślin zielnych. 

Znane od dawna działanie dezynfekujące propolisu wykorzystywali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Obecność propolisu w ulu ma zapewnić jego mieszkańcom czystość i sterylność. O działaniu przeciwdrobnoustrojowym tej substancji decydują w głównej mierze flawonoidy .

Zarówno w polskich, jak i anglojęzycznych źródłach uwydatnia się pozytywne działanie propolisu w przypadku zachorowań na gruźlicę, zapalenie oskrzeli i zapalenie opon mózgowych, a także jego skuteczność w walce z wirusami grypy. Ponadto propolis stymuluje działanie układu immunologicznego. W ubiegłym roku, kiedy Michał był jeszcze noworodkiem i miał infekcję górnych dróg oddechowych i mocny katar, inhalowany był właśnie propolisem.

Propolis przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do sięgnięcia po propolis jest uczulenie. Choć nie jest zbyt częste (występuje u 1 osoby na 400), dotyczy osób uczulonych na jad pszczeli, ponadto również osoby cierpiące z powodu różnorakich alergii powinny być ostrożne. Zawsze przed sięgnięciem po jakąkolwiek naturalną terapię warto zrobić próby alergenne. 

Jak zrobić swoją nalewkę propolisową?

Potrzebujesz 15 g rozdrobnionego propolisu, 500 ml alkoholu etylowego 70% (czyli ok. 350 ml spirytusu i 150 ml wody)

Zalewamy propolis alkoholem i odstawiamy na 7–14 dni, od czasu do czasu wstrząsając naszą nalewkę. Następnie umieszczamy nalewkę na 24 h w lodówce po czym przecedzamy ją, przez drobne sitko lub bibułę.

Jak używać nalewkę propolisową?

Do inhalacji termicznych, w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, wykorzystuje się od 15-30 kropli nalewki na szklankę wrzącej wody.

W stanach zapalnych migdałków i gardła bardzo dobrym rozwiązaniem jest pędzlowanie zmienionych miejsc za pomocą nalewki i płukanie gardła rozcieńczoną nalewką (20 ml nalewki, 80 ml przegotowanej i ostudzonej wody). Zabieg powtarzamy trzy razy dziennie.

W stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, sięga się po 40 do 70 kropli nalewki propolisowej, kilakrotnie w ciągu dnia przed posiłkiem. W przypadku poważniejszych infekcji jak gruźlica i stany zapalne literatura sugeruje przyjmowanie od 60 do 100 kropli nalewki 2-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem.

 

Bibliografia:

Christopher Vasey, Natural Antibiotics and Antivirals

Yildirim, A. (2016) Antiviral Activity of Hatay Propolis Against Replication of Herpes Simplex Virus Type 1 and Type 2

Tuhnin, M.A i inni (2018) Investigation of the anti-TB potential of selected propolis constituents using a molecular docking approach

Sfrocin, J.M. (2007) Propolis and the immune system:

Cardoso, S.M (2006)Chemistry, Biology and Potential Applications of Honeybee Plant- Derived Product

 

Pozbądź się toksycznej chemii z domu ze sprawdzonymi przepisami.
Pobierz swojego darmowego ebooka i zacznij działać już dziś!

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowych wpisach, filmach, darmowych ebookach, nowościach, promocjach, produktach i usługach Zielony Zagonek. Zgodę będzie można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w

EKOsprzątanie
Przepisy, które pokocha Twój dom i zdrowie.
Pobierz swojego DARMOWEGO ebooka!
Wybór klientów
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓5% upustu
102.78 zł
Zestaw książek
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓10% upustu

✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka

ź
$
Pojedyncza książka
39 zł
72.59 z