fbpx

Prawdziwy syrop z owoców bzu czarnego

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]

Dlaczego warto zawracać sobie głowę i po co robić

syrop z owoców bzu czarnego?

syrop z owoców bzu czarnego

 

Jest kilka powodów po co męczyć się robiąc syrop z owoców bzu czarnego. Po pierwsze jest banalnie prosty w przygotowaniu. Po drugie syrop dostępny w sklepie zawiera jedynie do 35% naturalnego soku z owoców czarnego bzu i ogromne ilości cukru, tak duże, że w czasie choroby moje dzieciaki wręcz odmawiały jego konsumpcji, dlatego warto zrobić go samemu w domu. Po trzecie właściwości lecznicze owoców czarnego bzu są naprawdę imponujące sprawiając, że staje się on podstawą każdej domowej apteczki. Dlaczego?

_DSC8098a

Owoce czarnego bzu:

– mają działanie przeciwzapalne i anty wirusowe, zaś badania pokazują, że w znaczy sposób taki sok redukuje objawy grypy jak i okres jej trwania (Balick, 2014) należy jednak pamiętać o tym by pić sok na początku choroby.
– świetnie sprawdza się na początku wszelakich infekcji górnych dróg oddechowych,
– przez ostatnie 2500 lat w Europie używano czarnego bzu do leczenia kolki, biegunki, czy reumatyzmu.
– I. Gumowska oraz duża część polskich zielarzy wskazuje na działanie odtruwające owoców. Oznacza to, że jagody skutecznie usuwają z organizmu toksyny egzogenne, czyli takie dostające się do naszego ciała z zewnątrz. Wśród wspomnianych toksyn znajdziemy metale ciężkie, pasożyty i bakterie.
– pomaga złagodzić wszelaki ból, sprawdziłam to podczas zapalenia uszu u dzieci i działa naprawdę fenomenalnie.

[mpp_inline id=”55212″]

Jak zrobić syrop z owoców bzu czarnego ?

Pozbieraj baldachy z owocami, najlepiej 2 dni po deszczach. Następnie z każdego baldachu pousuwaj czerwone i zielone owoce (przeważnie jest ich kilka do kilkunastu w każdej kiści). Za pomocą palców ściągnij owoce, są one twarde, więc nie rozwalają się łatwo i cały proces trwa bardzo szybko. Następnie włóż owoce do miski, dodaj przecier z płatków róż lub też usmażoną skórkę pomarańczową i zmiksuj na gęstą masę. Można dodać cukier, jednak nie jest to konieczne, lepiej później posłodzić sok miodem zaraz przed użyciem. Przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut rozpoczynając proces od zimnej wody.

Jedną łyżkę syropu pijemy co 1 do 2 godzin na początku infekcji.

NIGDY nie wolno konsumować świeżych owoców, jak i soku z czarnego bzu, ponieważ mogą one mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i po prostu przeczyścić organizm. Należy je OBOWIĄZKOWO poddać obróbce termicznej. Proces ten całkowicie zlikwiduje cyjanek zawarty w owocach. Mając na myśli „negatywny wpływ” oznacza to, że konsumpcja zbyt dużej ilości surowych jagód może spowodować silne wymioty, zawroty głowy, czy mdłości u niektórych osób.

Po czwarte już czas, aby zebrać owoce!

 

syrop z owoców bzu czarnego

 

Bibliografia:

Balick, M. (2014) Rodale’s 21st-Century Herbal: A Practical Guide for Healthy Living Using Nature’s Most Powerwful Plants
Harrod-Buhner, S. (2013) Herbal Antivirals: Natural Remedies for Emerging&Resistant Viral Infections

Gumowska, I. (1985) Owoce z lasów i pól

 

[mpp_inline id=”55212″]

[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! ? Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


40 odpowiedzi na “Prawdziwy syrop z owoców bzu czarnego”

  1. Łatwiej jest zbierać z baldachów owoce za pomocą widelca, a niżeli rękami. Wygodniejszy to sposób i się doskonale sprawdza.

  2. Zrobilam, bardzo mi sie podoba wersja bez cukrowa, zawsze robilam z cukrem , zobaczymy czy wytrzyma ale nie wyszedl mi sok, bardziej taka papka, zrobilam tak jak bylo w przepisie, czy to mozna rozcienczac przed podaniem , raczej mi nie zjedza tej papki a wypija wszystko 🙂 pozdrawiam
    A i nie dodalam ani platkow ani skorki, zrobila, czysty bez, mam nadzieje ze bedzie ok,

  3. Witam.Ja robię syrop z cukrem I sokiem z cytryny Do odbywania owoców polecam widelec.Pozdrawiam

  4. Podbiję pytania któe już padły w poprzednich latach? Czy pasteryzacja jest wystarczającą obróbką? Czy płatki róż lub skórka pomarańczy są obowiązkowym składnikiem? Pozdrawiam serdecznie

  5. hej 🙂 czy te 15 minut wystarczy (pasteryzacji) aby uznać to za obróbkę termin? czy trzeba wcześniej jeszcze podgotowac?

    • Można ale bez miodu. Dzieciom poniżej 1-go roku życia nie powinno się podawać miodu, a często syrop z czarnego bzu robi się z dodatkiem miodu (oczywiście na końcu aby go nie zniszczyć obróbka termiczną).

  6. Witam, czy syrop według Pani przepisu można przygotować z pominięciem skórki pomarańczowej czy tez przecieru z płatków róż ponieważ nie posiadam takowych ?:) pozdrawiam serdecznie

  7. Witam, czy pasteryzacja jest wystarczającą obróbką termiczną? Czy jeszcze należy je jakos zagotować np. Po otwarciu?

  8. jaki on jest w smaku, czy dzieci w miarę chętnie to piją? czy w przypadku kaszlu ma jakieś znaczenie czy podawać go do 16-18 czy bez różnicy? tzn. czy ma działanie wykrztuśne? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • ja robię sok z czarnego bzu i podaje córce dwuletniej do picia rozcieńczony z wodą, jak zwykły napój, jej smakuje, nie ma skutków ubocznych, nie ma przeciwwskazań godzinowych

  9. Czy można zrobić bez skórki lub przecieru różaniego? Można czymś zastąpić lub np. zrobić bez dodatków?

      • Kwasu cytrynowego lepiej nie używać w ogóle. Po co robić syrop wspomagający zdrowie i jednoczrśnie dodawać do niego szkodliwy składnik chemiczny?

        • Lepiej dodaj sok z cytryny niż psuć sztucznym tworem syrop. Sok z cytryny jest naturalny, zdrowy I konserwuje.

    • Moja wersja to przepuszczam przez sokownik całe baldachy ,na 2szklanki soku 1szklanka cukru ,podgrzewam i do słoiczków pasteryzuję 5min aby się zamkły podaję rozcieńczony z dodatkiem cytryny ,najlepiej na noc bardzo dobrze rozgrzewa.pozdrawiam

    • Moj wnuczek ma uczulenie na płatki z ròż. Strasznie go wysypuje. Więc zamiast płatkòw ròży daję sok z cytryny I jest OK!!

  10. W mojej okolicy kiepsko w tym roku z czarnym bzem. Choć kwitł obficie, na baldachimach są tylko pojedyncze owoce. Susza zrobiła swoje :(.

  11. Od kilku lat przygotowuję syrop z czarnego bzu, czesto łaczę go też z malinami. Robię go w inny sposób, ale mój również jest pyszny i potwierdzam, że bardzo zdrowy. Czarne dojrzałe kulki również suszę, a zimą gotuję wraz z lipą pyszną herbatkę. Jest niesamowita, cudownie rozgrzewa, gdy zaczyna sie przęziebienie i po przemarznięciu.

  12. ja przygotowuję sok z czarnego bzu za pomocą sokownika, tylko czy to nie eliminuje jakiejś ilości witamin? może ktoś kto się za tym lepiej zna mógłby odpowiedzieć? byłabym bardzo wdzięczna:)

    • Witaj Kingo, na dno garnka układasz szmatkę, na tym stawiasz słoiki (mocno zakręcone, pamiętaj aby przetrzeć słoik jak i pokrywkę, aby te były całkowicie suche). Napełniasz garczek wodą do 2/3 wysokości słoików, następnie doprowadzasz do wrzenia i gotujesz przez 15 minut 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia, Ewa

      • A ja kupiłam w Lidlu kociołek do pasteryzacji. Elektryczny z elektronicznym ustawianiem czasu i temperatury. Kiedyś pasteryzowałam tak jak ty, muszę przyznać, że przetwory z kociołka są lepiej zapasteryzowane. Cieszę się, że go mam.

  13. A w jaki sposób bez dziala przeciwbólowo np w przypadku zapalenia ucha o ktorym wspomnialas, czy przez samo picie soku czy sie gdzieś przykłada … bardzo fajny wpis – duzo wiadomości – dziękuję 

    • Orku ja u dzieciaków podawałam syrop, wtedy kupny, 1 łyżeczkę strzykawką, bo był za słodki i dzieci nie chciały mi go pić co 30 minut przez cały dzień, dodatkowo warto pamiętać o zakrapianiu ucha olejkiem dziewnnowo-czosnkowym. Na następny dzień ucho jak nowe 🙂

      • Dziękuję – a czy jest u Ciebie przepis na taki olejek – użyłam wyszukiwarki ale bez rezultatu. Ucho to moja „pięta Achillesa”, Fantastyczne przepisy – zaraz zabieram się za robienie tuszu do rzęs. jestem zaniepokojona jak po tych sklepowych rzęsy ….zanikają

  14. Ja mam przepis z zasypywaniem surowych owoców cukrem,nie mieszać zostawić w chłodzie do trzech lub więcej tygodni a sok sam się zrobi a właściwie syrop oczywiście słodki do rozcieńczania.Myślałam,że mi się alkohol zrobi ale nie 😉

    • Magmario, świetny pomysł! tyle, że ja chciałam uniknąć cukru, dlatego u mnie w domu jest wersja bezcukrowa, którą słodzić będę w miarę potrzeby miodem 🙂 Pozdrawiam, Ewa

  15. Zapytam dla pewności. Nie wolno konsumować soku i surowych owoców i trzeba poddać obróbce termicznej. A tych zmiksowanych owoców się nie gotuje? Nie poddaje obróbce termicznej i można potem pić? Bo juz się pogubiłam z tym bzem. A mam taki piękny za płotem, niepryskany, z dala od samochodów 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest