[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Dlaczego warto zawracać sobie głowę i po co robić
syrop z owoców bzu czarnego?
Jest kilka powodów po co męczyć się robiąc syrop z owoców bzu czarnego. Po pierwsze jest banalnie prosty w przygotowaniu. Po drugie syrop dostępny w sklepie zawiera jedynie do 35% naturalnego soku z owoców czarnego bzu i ogromne ilości cukru, tak duże, że w czasie choroby moje dzieciaki wręcz odmawiały jego konsumpcji, dlatego warto zrobić go samemu w domu. Po trzecie właściwości lecznicze owoców czarnego bzu są naprawdę imponujące sprawiając, że staje się on podstawą każdej domowej apteczki. Dlaczego?
Owoce czarnego bzu:
– mają działanie przeciwzapalne i anty wirusowe, zaś badania pokazują, że w znaczy sposób taki sok redukuje objawy grypy jak i okres jej trwania (Balick, 2014) należy jednak pamiętać o tym by pić sok na początku choroby.
– świetnie sprawdza się na początku wszelakich infekcji górnych dróg oddechowych,
– przez ostatnie 2500 lat w Europie używano czarnego bzu do leczenia kolki, biegunki, czy reumatyzmu.
– I. Gumowska oraz duża część polskich zielarzy wskazuje na działanie odtruwające owoców. Oznacza to, że jagody skutecznie usuwają z organizmu toksyny egzogenne, czyli takie dostające się do naszego ciała z zewnątrz. Wśród wspomnianych toksyn znajdziemy metale ciężkie, pasożyty i bakterie.
– pomaga złagodzić wszelaki ból, sprawdziłam to podczas zapalenia uszu u dzieci i działa naprawdę fenomenalnie.
Jak zrobić syrop z owoców bzu czarnego ?
Pozbieraj baldachy z owocami, najlepiej 2 dni po deszczach. Następnie z każdego baldachu pousuwaj czerwone i zielone owoce (przeważnie jest ich kilka do kilkunastu w każdej kiści). Za pomocą palców ściągnij owoce, są one twarde, więc nie rozwalają się łatwo i cały proces trwa bardzo szybko. Następnie włóż owoce do miski, dodaj przecier z płatków róż lub też usmażoną skórkę pomarańczową i zmiksuj na gęstą masę. Można dodać cukier, jednak nie jest to konieczne, lepiej później posłodzić sok miodem zaraz przed użyciem. Przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut rozpoczynając proces od zimnej wody.
Jedną łyżkę syropu pijemy co 1 do 2 godzin na początku infekcji.
NIGDY nie wolno konsumować świeżych owoców, jak i soku z czarnego bzu, ponieważ mogą one mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i po prostu przeczyścić organizm. Należy je OBOWIĄZKOWO poddać obróbce termicznej. Proces ten całkowicie zlikwiduje cyjanek zawarty w owocach. Mając na myśli „negatywny wpływ” oznacza to, że konsumpcja zbyt dużej ilości surowych jagód może spowodować silne wymioty, zawroty głowy, czy mdłości u niektórych osób.
Po czwarte już czas, aby zebrać owoce!
Bibliografia:
Balick, M. (2014) Rodale’s 21st-Century Herbal: A Practical Guide for Healthy Living Using Nature’s Most Powerwful Plants
Harrod-Buhner, S. (2013) Herbal Antivirals: Natural Remedies for Emerging&Resistant Viral Infections
Gumowska, I. (1985) Owoce z lasów i pól
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]
40 odpowiedzi na “Prawdziwy syrop z owoców bzu czarnego”
Łatwiej jest zbierać z baldachów owoce za pomocą widelca, a niżeli rękami. Wygodniejszy to sposób i się doskonale sprawdza.
Wystarczy użyć grzebienia by praca poszła znacznie szybciej 🙂
Zrobilam, bardzo mi sie podoba wersja bez cukrowa, zawsze robilam z cukrem , zobaczymy czy wytrzyma ale nie wyszedl mi sok, bardziej taka papka, zrobilam tak jak bylo w przepisie, czy to mozna rozcienczac przed podaniem , raczej mi nie zjedza tej papki a wypija wszystko 🙂 pozdrawiam
A i nie dodalam ani platkow ani skorki, zrobila, czysty bez, mam nadzieje ze bedzie ok,
Czy masy z owoców nie przecieramy? tzn. pijemy razem z pestkami???
Ja przetarłam przez sito. Został sam sok, moim zdaniem dużo przyjemniejszy do picia.
https://www.youtube.com/watch?v=oMVuKm3NEoI SUPER!!!!!!
Witam.Ja robię syrop z cukrem I sokiem z cytryny Do odbywania owoców polecam widelec.Pozdrawiam
Podbiję pytania któe już padły w poprzednich latach? Czy pasteryzacja jest wystarczającą obróbką? Czy płatki róż lub skórka pomarańczy są obowiązkowym składnikiem? Pozdrawiam serdecznie
A jak zrobić ten przecier z róż ?
hej 🙂 czy te 15 minut wystarczy (pasteryzacji) aby uznać to za obróbkę termin? czy trzeba wcześniej jeszcze podgotowac?
Czy można 10 miesięcznemu dziecku podawać taki syrop ?
Można ale bez miodu. Dzieciom poniżej 1-go roku życia nie powinno się podawać miodu, a często syrop z czarnego bzu robi się z dodatkiem miodu (oczywiście na końcu aby go nie zniszczyć obróbka termiczną).
Witam, czy syrop według Pani przepisu można przygotować z pominięciem skórki pomarańczowej czy tez przecieru z płatków róż ponieważ nie posiadam takowych ?:) pozdrawiam serdecznie
Witam, czy pasteryzacja jest wystarczającą obróbką termiczną? Czy jeszcze należy je jakos zagotować np. Po otwarciu?
jaki on jest w smaku, czy dzieci w miarę chętnie to piją? czy w przypadku kaszlu ma jakieś znaczenie czy podawać go do 16-18 czy bez różnicy? tzn. czy ma działanie wykrztuśne? Pozdrawiam serdecznie 🙂
ja robię sok z czarnego bzu i podaje córce dwuletniej do picia rozcieńczony z wodą, jak zwykły napój, jej smakuje, nie ma skutków ubocznych, nie ma przeciwwskazań godzinowych
Czy można zrobić bez skórki lub przecieru różaniego? Można czymś zastąpić lub np. zrobić bez dodatków?
sok który robię jest bez dodatków, jedynie kwasek cytrynowy
Kwasek cytrynowy jest be .Poczytaj Kochana trochę o nim.
Kwasek cytrynowy zostawic sokiem z cytrynowy I wszystko smaczne, naturalne I zdrowe.
Kwasu cytrynowego lepiej nie używać w ogóle. Po co robić syrop wspomagający zdrowie i jednoczrśnie dodawać do niego szkodliwy składnik chemiczny?
Lepiej dodaj sok z cytryny niż psuć sztucznym tworem syrop. Sok z cytryny jest naturalny, zdrowy I konserwuje.
Moja wersja to przepuszczam przez sokownik całe baldachy ,na 2szklanki soku 1szklanka cukru ,podgrzewam i do słoiczków pasteryzuję 5min aby się zamkły podaję rozcieńczony z dodatkiem cytryny ,najlepiej na noc bardzo dobrze rozgrzewa.pozdrawiam
O to mi chodziło krótko i na temat, dziękuje ?
Moj wnuczek ma uczulenie na płatki z ròż. Strasznie go wysypuje. Więc zamiast płatkòw ròży daję sok z cytryny I jest OK!!
W mojej okolicy kiepsko w tym roku z czarnym bzem. Choć kwitł obficie, na baldachimach są tylko pojedyncze owoce. Susza zrobiła swoje :(.
Od kilku lat przygotowuję syrop z czarnego bzu, czesto łaczę go też z malinami. Robię go w inny sposób, ale mój również jest pyszny i potwierdzam, że bardzo zdrowy. Czarne dojrzałe kulki również suszę, a zimą gotuję wraz z lipą pyszną herbatkę. Jest niesamowita, cudownie rozgrzewa, gdy zaczyna sie przęziebienie i po przemarznięciu.
Wydaje mi się , ze to będzie raczej przecier a nie sok.
ja przygotowuję sok z czarnego bzu za pomocą sokownika, tylko czy to nie eliminuje jakiejś ilości witamin? może ktoś kto się za tym lepiej zna mógłby odpowiedzieć? byłabym bardzo wdzięczna:)
Jak się pasteryzuje? Jestem młoda i zielona nigdy nie roziłam słoikow…
Witaj Kingo, na dno garnka układasz szmatkę, na tym stawiasz słoiki (mocno zakręcone, pamiętaj aby przetrzeć słoik jak i pokrywkę, aby te były całkowicie suche). Napełniasz garczek wodą do 2/3 wysokości słoików, następnie doprowadzasz do wrzenia i gotujesz przez 15 minut 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia, Ewa
A ja kupiłam w Lidlu kociołek do pasteryzacji. Elektryczny z elektronicznym ustawianiem czasu i temperatury. Kiedyś pasteryzowałam tak jak ty, muszę przyznać, że przetwory z kociołka są lepiej zapasteryzowane. Cieszę się, że go mam.
Na czym usmazyc skórke pomarańczową???
A w jaki sposób bez dziala przeciwbólowo np w przypadku zapalenia ucha o ktorym wspomnialas, czy przez samo picie soku czy sie gdzieś przykłada … bardzo fajny wpis – duzo wiadomości – dziękuję
Orku ja u dzieciaków podawałam syrop, wtedy kupny, 1 łyżeczkę strzykawką, bo był za słodki i dzieci nie chciały mi go pić co 30 minut przez cały dzień, dodatkowo warto pamiętać o zakrapianiu ucha olejkiem dziewnnowo-czosnkowym. Na następny dzień ucho jak nowe 🙂
Dziękuję – a czy jest u Ciebie przepis na taki olejek – użyłam wyszukiwarki ale bez rezultatu. Ucho to moja „pięta Achillesa”, Fantastyczne przepisy – zaraz zabieram się za robienie tuszu do rzęs. jestem zaniepokojona jak po tych sklepowych rzęsy ….zanikają
Ja mam przepis z zasypywaniem surowych owoców cukrem,nie mieszać zostawić w chłodzie do trzech lub więcej tygodni a sok sam się zrobi a właściwie syrop oczywiście słodki do rozcieńczania.Myślałam,że mi się alkohol zrobi ale nie 😉
Magmario, świetny pomysł! tyle, że ja chciałam uniknąć cukru, dlatego u mnie w domu jest wersja bezcukrowa, którą słodzić będę w miarę potrzeby miodem 🙂 Pozdrawiam, Ewa
Zapytam dla pewności. Nie wolno konsumować soku i surowych owoców i trzeba poddać obróbce termicznej. A tych zmiksowanych owoców się nie gotuje? Nie poddaje obróbce termicznej i można potem pić? Bo juz się pogubiłam z tym bzem. A mam taki piękny za płotem, niepryskany, z dala od samochodów 😀
Lidko, bez należy poddać obróbce, tak na wszelki wypadek, w tym wypadku jest to pasteryzacja.