fbpx

Dlaczego warto zawracać sobie głowę i po co robić

syrop z owoców bzu czarnego?

syrop z owoców bzu czarnego

 

Jest kilka powodów po co męczyć się robiąc syrop z owoców bzu czarnego. Po pierwsze jest banalnie prosty w przygotowaniu. Po drugie syrop dostępny w sklepie zawiera jedynie do 35% naturalnego soku z owoców czarnego bzu i ogromne ilości cukru, tak duże, że w czasie choroby moje dzieciaki wręcz odmawiały jego konsumpcji, dlatego warto zrobić go samemu w domu. Po trzecie właściwości lecznicze owoców czarnego bzu są naprawdę imponujące sprawiając, że staje się on podstawą każdej domowej apteczki. Dlaczego?

_DSC8098a

Owoce czarnego bzu:

– mają działanie przeciwzapalne i anty wirusowe, zaś badania pokazują, że w znaczy sposób taki sok redukuje objawy grypy jak i okres jej trwania (Balick, 2014) należy jednak pamiętać o tym by pić sok na początku choroby.
– świetnie sprawdza się na początku wszelakich infekcji górnych dróg oddechowych,
– przez ostatnie 2500 lat w Europie używano czarnego bzu do leczenia kolki, biegunki, czy reumatyzmu.
– I. Gumowska oraz duża część polskich zielarzy wskazuje na działanie odtruwające owoców. Oznacza to, że jagody skutecznie usuwają z organizmu toksyny egzogenne, czyli takie dostające się do naszego ciała z zewnątrz. Wśród wspomnianych toksyn znajdziemy metale ciężkie, pasożyty i bakterie.
– pomaga złagodzić wszelaki ból, sprawdziłam to podczas zapalenia uszu u dzieci i działa naprawdę fenomenalnie.

Jak zrobić syrop z owoców bzu czarnego ?

Pozbieraj baldachy z owocami, najlepiej 2 dni po deszczach. Następnie z każdego baldachu pousuwaj czerwone i zielone owoce (przeważnie jest ich kilka do kilkunastu w każdej kiści). Za pomocą palców ściągnij owoce, są one twarde, więc nie rozwalają się łatwo i cały proces trwa bardzo szybko. Następnie włóż owoce do miski, dodaj przecier z płatków róż lub też usmażoną skórkę pomarańczową i zmiksuj na gęstą masę. Można dodać cukier, jednak nie jest to konieczne, lepiej później posłodzić sok miodem zaraz przed użyciem. Przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut rozpoczynając proces od zimnej wody.

Jedną łyżkę syropu pijemy co 1 do 2 godzin na początku infekcji.

NIGDY nie wolno konsumować świeżych owoców, jak i soku z czarnego bzu, ponieważ mogą one mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i po prostu przeczyścić organizm. Należy je OBOWIĄZKOWO poddać obróbce termicznej. Proces ten całkowicie zlikwiduje cyjanek zawarty w owocach. Mając na myśli „negatywny wpływ” oznacza to, że konsumpcja zbyt dużej ilości surowych jagód może spowodować silne wymioty, zawroty głowy, czy mdłości u niektórych osób.

Po czwarte już czas, aby zebrać owoce!

 

syrop z owoców bzu czarnego

 

Bibliografia:

Balick, M. (2014) Rodale’s 21st-Century Herbal: A Practical Guide for Healthy Living Using Nature’s Most Powerwful Plants
Harrod-Buhner, S. (2013) Herbal Antivirals: Natural Remedies for Emerging&Resistant Viral Infections

Gumowska, I. (1985) Owoce z lasów i pól

 

Pozbądź się toksycznej chemii z domu ze sprawdzonymi przepisami.
Pobierz swojego darmowego ebooka i zacznij działać już dziś!

*Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowych wpisach, filmach, darmowych ebookach, nowościach, promocjach, produktach i usługach Zielony Zagonek. Zgodę będzie można w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w

EKOsprzątanie
Przepisy, które pokocha Twój dom i zdrowie.
Pobierz swojego DARMOWEGO ebooka!
Wybór klientów
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓5% upustu
102.78 zł
Zestaw książek
✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka
✓10% upustu

✓autograf Autorki!
✓tania wysyłka

ź
$
Pojedyncza książka
39 zł
72.59 z