fbpx

Są takie leki w Ziołowe Apteczce,  które należy mieć zawsze pod ręką, zwłaszcza w sezonie chorobowym. Od pokoleń takim ziołem jest czarny bez.

Badania pokazują, że czarny bez ma działanie antywirusowe w przypadku grypy, ale również bakteriobójcze w przypadku zakażenia górnych dróg oddechowych (Lin 2004 i Krawitz 2011). Ponadto czarny bez ogranicza infekcje i hamuje namnażanie koronawirusów w ludzkim ciele, uważa się go też za jedno z najskuteczniejszych ziół w walce z tym typem wirusów.
Dziki czarny bez jest w Polsce bardzo pospolity, a spotkać możemy go w całej Europie oraz w zachodniej i środkowej Azji. To krzew dorastający nawet do 8 metrów wysokości. Czarny bez zwany był kiedyś królem ziół.
Kwitnie od maja nawet do lipca, w zależności od warunków i lokalizacji. Kwiaty ułożone są w baldachy o średnicy do 20 cm. Małe kilkupestkowe owoce dojrzewają w lipcu i sierpniu.
Młode liście, kora oraz owoce zawierają trujące glikozydy, dlatego należy być ostrożnym podczas zbioru.
Woda z kwiatów czarnego bzu w XVIII wieku była środkiem wybielającym i usuwającym piegi.
Dawniej sadzono go chętnie na podwórkach, przy chlewikach i oborach, bo jego woń odstrasza myszy, szczury oraz stanowi naturalną zaporę dla insektów. Jego małe smaczne jagody są przysmakiem wielu ptaków.

Suszone owoce bzu czarnego stosujemy jako lek odtruwający i oczyszczający w chorobach zakaźnych i reumatycznych.
Ostatnie badania pokazują, że owoce czarnego bzu zabijają wiele wirusów grypy – obecność przeciwutleniaczy (takich jak antocyjany) sprawia, że nasze ciało staje się dla nich wręcz nieprzyjazne do zamieszkania, natomiast flawonoidy mają działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i przeciwzapalne, owoce również mają delikatne działanie znieczulające. Co więcej – większość dobrych składników czarnego bzu jest odporna na działanie temperatury, co czyni go tak wspaniałym ziołowym lekiem (niedojrzałe nasiona zawierają glikozyd, który w naszym ciele zamienia się cyjanek, dlatego zawsze zbieramy czarne, w pełni wybarwione owoce).

Antywirusowy wywar z owoców czarnego bzu na grypę


1–2 łyżek owoców zalać 1 szklanką zimnej wody. Podgrzewać pod przykryciem do momentu zagotowania, następnie gotować przez 5 minut. Odstawić na 20 minut i przecedzić.
Pijemy 1/3 szklanki 2–4 razy dziennie między posiłkami.

Przeciwskazania
Czarny bez ma działanie przeczyszczające, dlatego należy zachować ostrożność, podając go osobom starszym, dzieciom oraz kobietom ciężarnym. Owoce czarnego bzu mogą muszą być dojrzałe, abyśmy mogli je zebrać, dodatkowo nie konsumujemy ich pestek.

TRWA ZIELONY TYDZIEŃ Z MEGA ZNIŻKAMI

Pin It on Pinterest

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?
OK
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?
OK
Dołącz Do darmowego Wyzwania "Precz Bałaganie
z którym pozbędziesz się bałaganu raz na zawsze
Zapisz mnie