Woda utleniona (H2O2) – jedna z najprostszych substancji, a równocześnie jedna z ciekawszych. Choć jej zastosowanie w pielęgnacji zdrowia i urody jest szerokie, dziś pokażę Ci, jak możesz wykorzystać ją w kuchni.
Przyjrzyjmy się temu, do czego możesz użyć wody utlenionej. Powiem Ci jedno: od dziś woda utleniona będzie Twoim sprzymierzeńcem. Z pewnością jest ona świetną alternatywą wobec wszelakich substancji dezynfekujących, wypełnionych toksyczną chemią.
Kilka ciekawych faktów o wodzie utlenionej
– białe ciałka krwi (odpowiedzialne za walkę z infekcjami) w naturalny sposób produkują wodę utlenioną (z tlenu atmosferycznego i wody), aby walczyć z nieproszonymi gośćmi w naszym organizmie;
– wodę utlenioną znajdziesz również w warzywach i owocach;
– jest ona w pierwszym mleku matki, a dokładniej – w siarze.
[thrive_leads id=’49839′]
Do czyszczenia deski do krojenia
Deska do krojenia – jeden z najbardziej zaniedbanych przedmiotów w naszej kuchni. Badania pokazują, że jest brudniejsza niż Twoja toaleta. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze – niewiele osób ma dwie deski do krojenia (jedną przeznaczoną do mięsa, a drugą do warzyw). Ponadto mycie deski często jest traktowane po macoszemu, a my zapominamy, że bakterie i zarazki mogą zakazić naszą żywność i najzwyczajniej w świecie doprowadzić do problemów ze zdrowiem.
Warto wiedzieć, jak należy czyścić deskę do krojenia, tak aby była bezpieczna dla Ciebie i Twoich bliskich. Możesz to zrobić w bardzo łatwo: wystarczy do butelki z atomizerem wlać trzyprocentowy roztwór wody utlenionej, który znajdziesz w każdej aptece, a następnie dobrze spryskać deskę i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie umieść deskę pod strumieniem wody i zmyj pozostałości wody utlenionej. Dzięki temu prostemu zabiegowi wybijesz wszystko, co nie powinno się znaleźć na desce do krojenia.
Do czyszczenia szmatek
Jeśli do mycia naczyń nie używasz szmatki konopnej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w zakamarkach Twojej szmatki znajdują się bakteriopolis. Jak zapobiegać inwazji mikroorganizmów, które pozostawiasz na szklankach, talerzach i sztućcach podczas mycia? Miej niewielką miseczkę, w której będzie się znajdował trzyprocentowy roztwór wody utlenionej. Po umyciu naczyń zanurz w nim szmatkę. Woda utleniona może stać cały dzień – kolejnego należy wymienić ją na nową.
Do czyszczenia lodówki
Wodą utlenioną znajdującą się w atomizerze – podobnie jak w przypadku deski do krojenia – możesz wyczyścić lodówkę. Pozostaw wodę utlenioną na 10 minut w lodówce, po czym zetrzyj ją wilgotną szmatką.
Do czyszczenia przypalonych garnków
Wymieszaj sodę oczyszczoną i wodę utlenioną, aby powstała gęsta pasta. Następnie wysmaruj nią przypalone garnki i pozostaw na 30 minut lub dłużej. Jeśli garnek jest bardzo przypalony, pozostaw pastę na całą noc i zetrzyj przypaleniznę, używając gorącej wody i skrobki.
Do usuwania pleśni
W kuchni są sprzyjające warunki do jej rozwoju – wilgoć i ciepło. Pozbędziesz się pleśni na dłuższy czas, a przy okazji usuniesz plamy po niej, jeśli spryskasz jej wykwity wodą utlenioną z atomizera.
[thrive_leads id=’49839′]
Jedna odpowiedź do “5 zastosowań wody utlenionej podczas sprzątania kuchni”
Super sprawa kochani