Wpis krótki, ale mam nadzieję przydatny. W przerwie truskawkowego szaleństwa potrzebujmy zrobić etykiety, aby nie zapomnieć gdzie co jest.
Naprawdę, zachęcam wszystkich do słoikowania, bo nie ma nic lepszego niż własne ogórki kiszone, czy konfitury, bez porównania z tymi sklepowymi. Cenowo wychodzą na to samo, jednak wiesz co wnich jest, zaś ich smak przypomniać będzie lato. Dlatego proszę słoikujmy i nie bądźmy uzależnieni od sklepowych 'ala ogórków kiszonych, czy dżemów z całą tablicą Mendelejewa.
Etykiety na przetwory
Tutaj są etykiety, czarno-białe, aby tanio było drukować, uniwersalny rozmiar-pasują na małe jak i duże słoiki, oraz jest ich trochę napchane na kartce.
Sama kiedyś kombinowałam jak opisać słoiki, próbowałam z etykietami samoprzylepnymi (za drogo) z klejem (za dużo paprania), teraz dzięki wspaniałej Agnieszce K. (dziękuję za inspirację ), powiem wam jak przykleić te nasze nalepki.
Na początek polecam drukowanie laserowe, nawet w punkcie ksero, gdyż wilgoć nie będzie straszna naszym etykietom. A teraz jak je przykleić etykiety?
1. Na spodeczek wlewasz najzwyklejsze mleko, niewiele, może dwie łyżki, trzy łyżki.
2. Teraz bierzesz etykietę i jej wewnętrzną stronę i dobrze maczasz w mleku (możesz do tego celu użyć pędzelka).
3. Przykładasz do słoika i tyle.
FENOMENALNE I PROSTE !
[rev_slider czystydom]
21 odpowiedzi na “Etykiety i banalny sposób ich przyklejania”
Fajny pomysł! 🙂
Rewelacja! Dziękuję za szablon i świetny pomysł na przyklejenie etykiet. Wypróbowałam, jest genialny!
Moniko cieszę się, że pomogłam. Pozdrawiam Ewka
Dzięki!!! Ale świetny pomysł! dzięki dzięki Zielony Zagonku!
Bardzo dziękuję za etykietki. W tym roku dopiero zaczęłam słoikowanie. Pokupowałam etykiety na zeszyty na te słoiki. Na szczęście mam mało tych słoiczków, bo to dopiero moje początki z przetworami. Ale na etykietki od Ciebie przydadzą się.
Ja polecam inny szybki sprawny sposób;)
Kupuję duże metki na rolce w sklepie papierniczym- na metkach piszę co i jak i po prostu oklejam;) nic nie trzeba drukować, nic się nie rozmazuje, nie odkleja się za szybko;)
Gdy taką metkę chcę zmyć, namaczam ją w gorącej wodzie + smaruje olejem i ładniutko schodzi- czasem wystarczy po prostu wrzucić do zmywarki:D:D
Przepraszam za żargon- metki czyli takie naklejki „cenki”
Jak sobie nie zrobię etykiety to zapomnę gdzie mam lodówkę 😉
Może i nie, ale jak ma się słoików z 400 w tym kilka rodzajów dżemów, powideł to ciężko to wszystko spamiętać:)
Świetny pomysł, korzystam z niego od trzech lat i sprawdza się doskonale 🙂
W tym roku moim celem słoikowym są przetwory bez cukru – szukam inspiracji jak tego dokonać by przetwory były trwałe i smaczne.
Ja w słoikowaniu jestem amatorem totalnym, testuje różne przepisy, w tym roku zrobiłam konfitury z róży i truskawek oraz z truskawek i wanilii, zaś w zamrażarce siedzi duża relamówka płatków róży 🙂 Bez cukru da się, ja ostatnio kupiłąm nasiona marchewnika anyżowego który neutralizuje kwaśność owocó, może to będzie pomysł na następny rok, o teraz za późno na jego siew:( Jak będę wiedzieć więcej dam znać…
W Polsce całe łąki tego rosną 😜
Polecam namoczyć 2-3 daktyle i zasłoikować z dżemem. W kompotach się sprawdza więc myślę, że i w dżemach pójdzie.:)
a ja przyklejam etykiety do dekielków, bo przetwory stoją w szufladzie i tak od razu widzę co i gdzie jest 🙂 ciekawe czy się też przyklei..
Od trzech lat używam właśnie tego sposobu na etykietowanie – jest niezawodny i etykiety trzymają się bez zastrzeżeń 🙂
Ewo
Zamieścisz jakieś przepisy na przetwory? Wiem, że jest tego dużo w internecie, ale Twoje pomysły są swietne i już się przekonałam, że warto jes stosować.
Pozdrawiam
I ja nie potrafię pobrać tych etykiet 🙂 Bardzo proszę o pomoc!
NAPRAWIONE! 🙂 klikamy na zdjęcie, otwiera się a nastęnie prawym przyciskiem klikamy na nie i zapisujemy na komuterze 🙂 Przerpaszam za porblemy:)
Mleko jako klej, no i mam kolejny powód, by go nie brać do ust 😀 oraz wszystkiego co z niego zrobione. Wow, uwielbiam jak moje światopoglądy są potwierdzane w praktyce.
Super, ale nie mogę pobrać etykiet, które już wcześniej otrzymałam:( Nie jestem aż taka skomputeryzowana, może nie mam jakiegoś programu?
Ps. A może Zielony Zagonek wrzuci swoje sprawdzone słoikowe przepisy, robisz z białym cukrem czy zastępujesz czymś innym?
Świetny pomysł tym bardziej że właśnie kończę robić dżem truskawkowy 🙂