Lipa jest długowiecznym drzewem, może dożyć nawet 800 lat, najstarsza lipa drobnolistna znajduje się we wsi Cielętniki ma 517 lat. Według wierzeń ludowych lipa to magiczne drzewo, jest symbolem szczęścia, pokoju i długowieczności.
Dlatego tak często jest spotykana na przydomowych ogródkach, czy też trawnikach kościołów i cmentarzy. Jest no naprawdę wspaniałe zioło, dlatego dziś razem z rodziną zamiast przed komputerem, czy też telewizorem polecam spacer do lasu lub na łąkę po kwiaty lipy do suszenia i na syrop. Unikajmy drzew rosnących przy drogach i na skrajach miast, ponieważ lipa sprawnie radzi sobie z wyłapywaniem ołowiu, dlatego szukajmy drzew jak najdalej od miast i głównych arterii dróg.
Teraz jest jednak sezon na kleszcze i masy komarów, nie każdy ma przy sobie olejki eteryczne, dlatego jeszcze krótki przepis na spray czosnkowy. Tak, nie pachnie fiołkami, ale działa dość skutecznie. Dodatkowo idąc do lasu ubierajmy jasne najlepiej białe ubrania i w miarę krótkie rękawy i spodnie, aby widzieć, czy coś po nas nie chodzi.
Jak zrobić szybko coś na kleszcze w niedzielę?
Potrzebujesz 5 ząbków czosnku i troszkę oliwy z oliwek. Przeciśnij ząbki przez praskę lub poszatkuj je dość dobrze, zalej oliwą ok 100 ml . Następnie słoik z oliwą i czosnkiem umieść w garnku na szmatce Dodaj wody, tak do 1/3 wysokości słoika pamiętaj aby woda nie dostała się do słoika. Wszystko gotuj przez ok 2 h na małym ogniu. Odcedź i wysmaruję ręce i odkryte części ciała. Na dzieciach zrób małą próbę, czy nie uczula ich czosnek.
Syrop z lipy
Potrzebujemy ok. 100 g wyłącznie kwiatów lipy. W garnku zagotowujemy syrop, czyli wodę i cukier zasada jest 1 l wody -1 kg cukru. Chociaż ja używam mniej do tego syropu wyszło ok 500 g cukru. Kwiaty zalewamy gorącym syropem, dodajemy sok z jednej cytryny i całość odstawiamy na 2-3 dni, nie zapominając, aby codziennie przemieszać nasz syrop z lipy. Następnie wlewamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu syrop z lipy powinniśmy przechowywać w lodówce.
Napar ze suszonego kwiatu lipy jest świetnym „lekiem” napotnym przy gorączce, grypie czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo jeśli pozbierasz więcej kwiatów, ususz je, a zobaczysz co za niedługo z nich wyczarujemy
[mpp_inline id=”55194″]
7 odpowiedzi na “Syrop z lipy”
Od lat robimy syrop z lipy w domu, z przepisu babci, która traktowała go jako vademecum na całe zło (i słusznie!). Pamiętam ten nieoczywisty smak i jego skuteczność. Przeciwgorączkowo działa lepiej niż nie jeden silny lek.
Z tymże, w naszym przypadku syrop stoi zawsze minimum tydzień. Nie wiem czy to coś zmienia w jego właściwościach, ale robimy zgodnie z babciną recepturą.
Od lat robimy syrop z lipy w domu, z przepisu babci, która traktowała go jako vademecum na całe zło (i słusznie!). Pamiętam ten nieoczywisty smak i jego skuteczność. Przeciwgorączkowo działa lepiej niż nie jeden silny lek.
Z tymże, w naszym przypadku syrop stoi zawsze minimum tydzień. Nie wiem czy to coś zmienia w jego właściwościach, ale robimy zgodnie z babciną recepturą.
Krótkie rękawy i nogawki do lasu???? Masakra jakaś.
Cukier podobno mocno osłabia zdrowotne właściwości wszelkich ziołowych syropów…
Cukier jest konserwantem i dzięki niemu syropy nie psują się a dodatkowo właśnie cukier pomaga wyciągać to co najlepsze z roślin.
mam lipę suchą sprzed prawie 2 lat Czy te kwiaty się nadają do zrobienia syropu czy świeże muszą być?dzieciom robię herbatę z lipy i dodaję soku z czarnego bzu
Jak zalewamy, to zamykamy szczelnie?
Może to pić małe dziecko powyżej roku życia?