fbpx

Jak przetrwać – 10 rzeczy, które ocalą od głodu Twoją rodzinę.

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

Nastała zima. Bez wątpienia jest to czas kiedy jesteśmy najbardziej bezbronni na działanie czynników zewnętrznych. Przeważnie o tym jak źle przygotowani jesteśmy na tę porę roku dowiadujemy się, kiedy nas zasypie lub kiedy odłączą gaz bądź prąd. Co wtedy, jak przetrwać? Nie tak dawno oglądaliśmy reportaże, gdzie setki ludzi marzło w blokach, bo odcięto dopływ gazu, a co jeśli zabraknie benzyny?

Politycy mają gdzieś niezależność energetyczną naszego kraju, są zlobbowani na wskroś. Co się stało z portem, który miał zaopatrzać nas w gaz , czyżby ktoś coś zrobił nie tak? Co się dzieje z górnictwem, bzdurne holdingi, „święci” związkowcy, kraj, który posiada czarne złoto importuje je z Indii, bo taniej? Ja wiem, ekolodzy mogą teraz pisać o smogu, jednak zamiast niszczyć to można opracować bardziej wydajne filtry na kominy. A najgorsze, że w ramach rekompensaty chcą za to wytruć cholernym łupkiem całe regiony.

jak przerwać

W każdym razie, jeśli potrafisz liczyć, to licz na siebie. Nie nakarmisz siebie i bliskich jeśli nie będziesz mieć jak dojechać do sklepów lub co gorsza, te będą świecić pustkami. Więc jak przetrwać? Jeśli nie chcesz patrzeć jak Twoje dzieci głodują, czy słuchać jak kiszki Tobie grają marsza, w każdym domu powinna istnieć spiżarka w razie godziny „W”. Nie trzeba do tego ogromnej ilości miejsca, czy pieniędzy. Należy jednak pamiętać o jednym, o zasadzie wyszło – przyszło. Oznacza ona, że w momencie kiedy mamy optymalną ilość produktów w spiżarce, zaczynamy ich używać, za każdym razem gdy coś użyjemy kupujemy DWIE te same rzeczy. Dzięki temu nasz zapas się nie przeterminuje, a będzie rósł.

Jak przetrwać – rodzaje pożywienia jakie warto mieć w spiżarni

  1. Suche rzeczy jak kasze i makarony w słoikach – przechowywać można do 30 lat
  2. Groch czy soczewicę można przechowywać do 30 lat.
    jak przetrwać - groch i kasze
  3. Tłuszcz smalec bądź olej kokosowy lub oliwa z oliwek – wżność  do 5 lat
  4. Przetwory, nie masz swoich to kup od innych lub w najgorszym wypadku udaj się do sklepu. Ich zaletą jest, że są gotowe do zjedzenia, warto mieć w słoikach gulasze, sosy czy grochówkę.
  5. Rodzynki, inne suszone owoce  i warzywa, są dobrym źródłem minerałów, a w przypadku rodzynek dodają jeszcze energii. Przechowywać można do 20 lat.
  6. Zboża, całe nie mielone, są świetne jako zieleninka kiedy wykiełkują. Jeśli ktoś ma młynek może zrobić mąkę i chleb na zakwasie.
  7. Nasiona warzyw! Często zapominamy o tym, lecz nawet jak żyjemy w mieście nasiona można kiełkować lub pozostawić, aby urosła nam w doniczce rzodkiewka.
  8. Woda, nie zapomni o niej. Kilka 5 l butelek to dobry początek. Nie cierpię butelek PET, dlatego  wodę w domu trzymam w dymionie na wino, który jest szczelnie zamknięty. Kilkadziesiąt litrów bez plastiku – dla mnie super.
  9. Ryby takie jak szprotki lub sardynki są świetnym źródłem wapnia, choć puszki są ponoć wysłane BPA.. jednak kiedy nie ma co jeść i jak przetrwać…
  10. Miód dodaje energii, a równocześnie jest lekarstwem.

 

Jak dużo mieć w spiżarni?

To zależy od rodziny ale przyjmijmy, że dla średniej rodziny potrzebujemy ok 11 kg suchego pożywienia, takie jak makarony, groch czy zboża. Suszone oraz pasteryzowane owoce ok 7 kg i tyle samo warzyw.

Nie zapomnij o czworonogach i jedzeniu dla nich. One nie będę wiedziały jak przetrwać. 

 

Bibliografia:

Paskett, A. Food Storage for Self-Sufficiency and Survival: The Essential Guide for Family Preparedness.

 

[mpp_inline id=”55194″]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! 🌿 Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


23 odpowiedzi na “Jak przetrwać – 10 rzeczy, które ocalą od głodu Twoją rodzinę.”

  1. „groch można przechowywać 30 lat” No, można, tylko wtedy nadawał się będzie co najwyżej do klęczenia na nim. Już po roku od daty przydatności do spożycia suszony groch wysycha często tak mocno, że nie daje się ugotować na miękko nawet po namaczaniu przez 20 godzin i dodaniu sody. Sprawdzone osobiście – na typowych łuskanych połówkach które normalnie się gotują szybko i bez namoczenia. Soczewica, owszem jest dobra nawet po kilku miesiącach od upływu orientacyjnej daty ważności – też sprawdziłem osobiście – ale w 30 lat nie uwierzę, dopóki sam nie zjem.
    Krótki czas gotowania jest ważny jeżeli przygotowujemy się na kryzys – który może się wiązać z brakiem albo ograniczeniami prądu lub gazu, brakiem środków itp. Jak gotujemy na przenośnej kuchence to nie możemy sobie pozwolić na gotowanie po kilka godzin.

  2. bardzo mnie to zainteresowało. Dzięki temu uświadomiłam sobie jakie błędy popełniam gromadząc zapasy. Nie stosowałam zasady wyszło przyszło i to był mój błąd.

  3. Niestety moje obecne mieszkanie wielkości domku dla lalek nie przewiduje miejsca na składowanie czegokolwiek. Nie mówiąc już o tym że kuchnia jest tak maleńka iż sama ledwo się w niej mieszczę, a wcale nie jestem przesadnie duża. O wstawieniu dodatkowych „spiżarnianych” mebelków nie ma więc mody. Jednak ostatnio udało mi się przemycić półkę, która wykorzystała chyba wszelkie dostępne wolne centymetry kwadratowe naszego mieszkania i obecnie za pomocą drewnianych skrzyneczek próbuję ją zamienić w coś na kształt maleńkiej spiżarenki 😉
    __________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

  4. A mąki ile można przechowywać? Maja krótka datę ważności. .. ale w sumie ma kaszach tez jest krócej niż pani podaje. .. wiec może mąkę tez można dłużej ?? 🙂

  5. Nie tak dawno zakupiłem 30 kg ziarna orkiszu. Po ugotowaniu i dodaniu startego jabłka/marchewki najedzony jestem, że hej ! Trzeba pamiętać o tym, że każdy pokarm należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając, a wtedy będziemy najedzeni mniejszą porcją.

  6. Pani Ewo a przechowywanie w papierowych torbach kasz i strączkowych jak długo może trwać?

  7. Bardzo dobry artykuł. W czasach dostatku, sklepów na każdym rogu zazwyczaj o tym nie myślimy. A każdy powinien taki zapas mieć. Pani Ewo, jak długo przechowuje Pani wodę w dymionie na wino? Chodzi mi co ile czasu trzebaby ją wymienić. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję strony.

  8. Polecam sposób naszych rodziców – metr ziemniaków w piwnicy przechowywane w jakiejś skrzyni. Starczy zazwyczaj na cały sezon.

    • Witaj Arturze, masz rację. Sama jednak z doświadczenia wiem, że piwnica to często luksus niedostępny w dużych miastach. Dlatego warto wiedzieć co można przechowywać w mieszkaniu. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie, Ewa

  9. Rodzynki aż 20 lat?
    Chyba zrobię porządki i poprzekładam z torebek do słoików różne produkty. Dzięki za tego posta :).

    • Joanno ja również dopóki nie przeczytałam książki Angeli Food Storage for Self-Sufficiency and Survival: The Essential Guide for Family Preparedness. Jest tam cała lista tego jak długo można trzymać dane produkty. Hmm,.. może skopiuję ją i wszyscy będą wiedzieć.

      • Fajnie by było. Ponoć we Wrocławiu odkopano weki z czasów wojny. Nadawały się do spożycia

  10. Idziemy na wojnę czy co?;)
    Ten artykuł by się teraz pewnie niestety przydal na Ukrainie.

    • Agnieszko nie, u nas zaczął sypać mocno śnieg i tak się zastanawiam jak dużo rodzin jest przygotowanych na ewentualność odcięcia do dostaw? U mnie taka spiżarka jest bez względu na porę roku po prostu oszczędza mi kontaktowania się z kooperatywą i wyprawami do sklepów. Pozdrawiam Ewa

    • Niestety Ukraina może się przydarzyć także u nas. I co wtedy? Lepiej zrobić teraz zapasy i mieć niż potem ciężko żałować. A po za tym lepiej kupować w większych opakowaniach zawsze trochę taniej wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest