[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.17.1″ text_font=”||||||||” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Mniszek lekarski jest jednym z dziesiątek ziół które rozpoznajemy najłatwiej. Która z dziewczynek nie robiła przecudnych złotych wianków z tego zioła, a kiedy przekwitły chodziła jak szalona rozdmuchując wszędzie „dmuchawce”? Od pokoleń wszystkie części mniszka lekarskiego używane były w celu walki z anemią, problemami skórnymi czy szkorbutem. Mniszek lekarski wspaniale wspomaga układ odpornościowy, pomaga walczyć ze wszelakiego typu zapaleniami, czy po prostu łagodzi ból miesiączkowy.
Czy wiecie, że 1909 roku nieopodal miasta Nagasaki w Japonii odkryto białego mniszka lekarskiego (Taraxacum albidum), kórego z sukcesem rozmnożono w Szwecji?
Mniszek lekarski może być spożywany jako warzywo. Ilość witamin i składników powali na łeb na szyję niejedno „warzywo” z supermarketu. Wszystkie części mniszka są jadalne i bogate w wapń, żelazo, magnez, witaminę A , D, E, C i wiele witamin z grupy B.
Kiedy, jak i gdzie zbierać zioła dowiesz się w darmowym kalendarzu zbioru ziół.
Mniszek lekarski, a nowotwory
Liść z mniszka lekarskiego ponadto świetnie, leczy wszelkie problemy pęcherza, nerek i wątroby. Liście mniszka lekarskiego zawierają spore ilości betakarotenu i witaminy C, oba te składniki zapobiegają się niszczeniu komórek, które prowadzi do raka. Co więcej, w 2011 w Journal of Ethnopharmacology, naukowcy odkryli że ekstrakt z korzenia z mniszka lekarskiego skutecznie rozpoczyna proces zabijania komórek białaczkowych, a w tym samym badaniu stwierdza, że pomimo iż mniszek jest bezpieczny na nieporażonych nowotworem komórek. Ponadto sugeruje ono, że może z powodzeniem zastąpić chemioterapię ekstraktem z korzenia z mniszka lekarskiego w walce z białaczką (Ovajde, 2012).
W innym badaniu z 2008 roku opublikowanym w International Journalo of Oncology wskazano skuteczność roślin w niszczeniu komórek raka piersi i prostaty. Naukowcy dowiedli, że ekstrakt z liści zahamował rozwój raka piersi i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Innym działaniem jest wpływ mniszka lekarskiego na czerniaka badanie opublikowane w 2011 w Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, pokazują wpływ ekstraktu z korzenia mniszka lekarskiego w celu walki z nowotworem, jednakże należy zaznaczyć, że w tym wypadku mniszek lekarski niszczył i zdrowe komórki. Dodatkowo już po zaprzestaniu przyjmowania mniszka lekarskiego komórki rakowe nadal były usuwane przez organizm.
To jedynie początek długiej wyliczanki, a w skrócie opisując naszego mlecza to skarb na łące i trawniku. Gdyby każdy zjadał ten skarb z trawnika, mało kto cierpiałby na problemy z nieodpowiednim odżywianiem. W niektórych zakątkach świata korzenia mniszka lekarskiego dodaje się do… kiszonej kapusty, dzięki czemu kapusta otrzymuje też działanie wspomagające pracę nerek, wspomaga krążenie, usuwania toksyn, czy problemów trawiennych. Korzenie zbiera się od jesieni do zimy, gdyż w tych porach roku w korzeniach koncentruje się cukier z rośliny, przez co te są słodsze. Taką kapustę robi się tradycyjnie tyle, że na 1 średniej wielkości kapustę dodaje się 1 szklankę korzenia z mniszka lekarskiego.
Oj, to z przyjemnością przetestuję w tym roku! Co więcej, smażone korzenie mniszka lekarskiego są świetną alternatywą do kawy.
Mate z mniszka lekarskiego
Wykopujemy korzeń, czyścimy (choć nie da się tego zrobić idealnie, odrobina ziemi nas nie zabije), tniemy, smażymy w piekarniku w temperaturze około 95 stopni. Korzeń po smażeniu powinien być ciemny, suchy i pachnący przeważnie zajmuje to kilka godzin, następnie go mielimy. Korzeń mniszka lekarskiego to wspaniała pełna minerałów i mikroelementów alternatywa dla kawy.
Macerat z kwiatów mniszka lekarskiego
Taki olej (macerat) świetnie naprawia uszkodzoną i suchą skórę, bolące mieści, czy bóle reumatyczne dodatkowo ma działanie tonizujące i odświeżające skórę, natomiast korzeń używany jest w kosmetyce w pielęgnacji j cery podatnej na trądzik, jednak w tym przypadku lepiej świeży korzeń umyć, zmielić i stosować w formie okładu/maseczki.
Wystarczy go wetrzeć i już.
Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki płatków mniszka lekarskiego
- 1 szklankę oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
Płatki rozkładamy na papierze najlepiej toaletowym (bezzapachowym), aby wysuszyć i pozbyć się wilgoci i robaczków z płatków. Po kilku godzinach zalewamy tłuszczem w słoiku, który umieszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wszystko podgrzewamy przez około 2 h na niewielkim ogniu, pilnując aby woda się nie wygotowała ani nie dostała do środka.
[mpp_inline id=”55212″]
Mniszek lekarski – ocet
Ocet z mniszka jest jednym z najlepszych sposobów wyciągnięcia z mniszka tego co najlepsze. Takiego octu używaj do sałatek, jest on naprawdę świetny.
Potrzebujesz:
- 1 część świeżych liści, kwiatów i korzenia (poszatkowanych)
- 1 i 1/2 części octu jabłkowego (aby przykryć całkowicie surowiec)
Zioła zalewamy octem i szczelnie zamknięte odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Taki macerat codziennie wstrząsamy, po dwóch tygodniach przecedzamy np. przez filtr do kawy. Warto pić jedna łyżkę stołową 5 razy dziennie, jeśli przeszkadza nam jego smak możemy rozwodnić go w szklance wody z jedną łyżką miodu lub kompotu.
Przeciwwskazania: choroby dróg żółciowych, woreczka żółciowego, posiadajace ropniaki i porażenie jelita.
Bibliografia:
Dow, C. The Healing Power of Tea: Simple Teas & Tisanes to Remedy and Rejuvenate Your Health
Seal, M. Hedgerow Medicine: Harvest and Make Your Own Herbal Remedies
Ovajde i inni (2012) Efficient Induction of Extrinsic Cell Death by Dandelion Root Extract in Human Chronic Myelomonocytic Leukemia (CMML) Cells. Dostępny online: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281857/
Goldstein M. i A., (2012) Healthy Herbs: Fact Versus Fiction
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
21 odpowiedzi na “Mniszek lekarski – uważajcie na tego króla na trawniku!”
czy końcem sierpnia można jeszcze zbierać i jeść liście mniszka?
Super 🙂 Tych przepisów na ocet i na olej z mniszka jeszcze nie znałam, a to przecież taka cudowna roślina. Mniszek jest przecież tak powszechny, że często traktujemy go jak chwast, a można go wykorzystać na tak wiele sposobów. Znam jeszcze przepis na syrop z mniszka, słyszałam, że można go stosować na kaszel i wiele innych dolegliwości.
Pytanie do osób, które przygotowywały już syrop z mniszka. Czy wytrącony osad na dnie jest oznaką nieprawidłowego przygotowania syropu? Staram się filtrować przed przelaniem do butelek, ale mimo wszystko wytrąca się gęsta 'maź’.
Witam ,czy z liści mniszka można wyciskać sok jako jeden z dodatków do soków warzywno owocowych?
ponawiam pytanie, które już było – słoiki z olejem grzejemy odkręcone czy zakręcone??? bo już stoją gotowe do grzania 😉 pozdrawiam
Ewo, czy próbowałaś już może miodu z mniszka na miodzie? Jeśli tak, może mogłabyś zamieścić obiecany w komentarzu przepis:) Pozsdrawiam serdecznie
Mam takie pytanie – jak już mamy przygotowany proszek z korzenia w jaki sposób przygotować Mate? Jak długo zaparzać, czy fusy po jakimś czasie przecedzić – czy może to nie ma znaczenia? Bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie!
Ewo, piszesz o occie z mniszka, że dobrze jest go pić po łyżce 5x dziennie a czy coś więcej odnośnie wskazań, komu szczególnie wskazany? pozdrawiam
Jak długo można przechowywać macerat i w jakich warunkach?
Czy kwiaty myjesz przed osuszeniem i wykonaniem maceratu?
Wybaczcie ignorancję, ale czy do podgrzewania maceratu słoik ma być zakręcony czy odkręcony?
Joasiu ja robię dżemiki: jabłkowe, gruszkowe, gruszka z żurawiną lub aronią bez jakiegokolwiek słodzidła i po zawekowaniu nic mi się nie psuje. Mam nawet takie 2-letnie i spokojnie wytrzymują.
Czytałam, że spokojnie można mniszka siekać i sypać na kanapki. W połączeniu z rzeżuchą będzie lepszy niż niejedna natka z warzywnego (nie zawsze świeża, nie zawsze pachnąca) 😉
Aniu tak ale listki muszą być młodziutkie bo jak mniszek zaczyna kwitnąć pojawia się w nich gorzkość. Należy jednak powiedzieć, że mniszek od zawsze był w naszej diecie tak jak obecnie bezsmakowa sałata 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Ewa
I pomyśleć, że do tej pory mlecz kojarzył mi się tylko z kwiatkiem, który można zdmuchnąć komuś we włosy 😉
uczymy się każdego dnia 🙂 Pozdrawiam, Ewka
Jak długo można przechowywać macerat? I w jakich warunkach?
Witaj Ewo w przepisie podany jest sposób z maceracją termiczną, gdyż to najlepszy sposób „traktowania” świeżych ziół. Tradycyjne macerowanie może sprawić, że nie wysuszymy dokładnie surowca i ten może zacząć pleśnieć. Dlatego tak jak w przepisie 2 h na niewielkim ogniu. Pozdrawiam serdecznie, Ewa
Pocięte liście mniszka,pokrzywy,szczypioru i czego tam jeszcze zielonego chcecie polać sosem winegret
domowej roboty i zajadać! Smacznego.
tak miód jest pyszny, ja w tym roku próbuję go zrobić bez cukru z miodem i to bez podgrzewania 🙂 opisze to jutro na szybkiego i dodam do wpisu 😉
Ewo, ja z utęsknieniem czekam na przepis miodku Mniszkowego bez cukru. Głowię się właśnie jak zrobić w tym roku przetwory bez tego strasznego białasa. U mnie idzie bardzo dużo dżemów i soków w ciągu roku, a ksylitol kosztuje 17 zł za 250 g. Myślałam o miodzie, ale tego nie polecasz podgrzewać, więc może coś podpowiesz. Za chwilę będzie młoda sosna, do niej też sporo cukru mi schodzi, może sposób z mniszkiem będzie można zastosować i do sosny.
Pozdrawiam serdecznie – Twoja fanka przez ogromne F 🙂
Ja robie rowniez przesmaczny miod z kwiatow mniszka:-)