fbpx

Czy plastik to fantastik?

image_pdf
Pobierz pdf
image_print
Wydrukuj post

Pamiętacie artykuł o pseudo butelkach wolnych od BPA, o marketingowym chwycie na który nabierają się dziesiątki rodziców (klik). Dziś coś więcej o plastiku.

Czym jest plastik?

Plastik to  powszechnie używany termin, który określa syntetyczne jak i częściowo sztuczne tworzywa takie jak PVC, nylon czy styropian . Głównym składnikiem używanym do produkcji wymienionych materiałów przeważnie jest ropa naftowa i naturalne gazy, z których uzyskuje się łańcuchy polimerowe. W końcowej fazie produkcji plastik często jest wybielany, oczyszczany, barwiony, perfumowany i uzupełniany o różne chemikalia służące uzyskaniu giętkości i wytrzymałości produktu finalnego.

Dlaczego plastik pojawia się w tym wpisie?

toksyczny plastik

Plastik jest wszędzie i musimy pamiętać, że nie jest tak bezpieczny jak nam się wydaje. Zwłaszcza, że niewielkie ilości naprawdę toksycznych chemikaliów użytych do jego produkcji,  mogą się uwalniać  do naszej wody mineralnej czy pożywienia. Ta informacja jest bardzo ważna, zwłaszcza, ze spora część tych toksyn z łatwością imituje nasze hormony, przez co zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu (przeczytaj więcej o najbardziej ignorowanym stwierdzeniu, zaburzeń gospodarki hormonalnej wywołanej przez toksyny). Ogólnie mówiąc, wpływ kopiowania naszych hormonów przez te substancje, może negatywnie wpłynąć nasz rozwój, układ rozrodczy, immunologiczny czy też prawidłowe funkcjonowanie układu neurologicznego. Te „skutki uboczne” plastiku są  niesłychanie ważne u kobiet oczekujących dziecka i pod żadnym pretekstem ta informacja nie powinna być przez nie ignorowana. Gdyż chemikalia te po prostu zagrażają prawidłowemu rozwojowi dziecka (badania potwierdzają ich wpływ na przedwczesne dojrzewanie, niepłodności czy też przypadki nowotworów u dzieci jak i w późniejszym życiu). Poczęte dziecko staje się ofiarą plastiku jeszcze zanim wie czym on jest.

Czym są niesprzyjające warunki które uwalniają toksyny z plastiku?

Nie mówimy tutaj o skrajnych przypadkach użytkowania plastiku, a o codzienności, w której używamy naszych plastikowych misek, kubków czy pojemników. Jak często wlewasz gorącą ciecz do plastikowego naczynia? Jak często podgrzewasz w nim obiad. Jak często myjesz je w zmywarce używając detergentów? Czy twój plastik jest w kontakcie z tłustymi lub kwaśnymi potrawami, a może jest już zadrapany w wyniku eksploatacji? Te wszystkie czynniki powodują uwalnianie się szkodliwych chemikaliów.

 Czego unikać za wszelką cenę?

Plastikowych, jednorazowych kubków i pojemników na żywność na wynos zrobionych ze styropianu. Ten rodzaj plastiku podejrzewany jest o działanie rakotwórcze i przyczyniające się do problemów z nerkami, układem oddechowym czy trawiennym (Styrene, 2010). Toksyny z tego materiału uwalniają się pod wpływem ciepła, ale i nie koniecznie ponieważ nawet w lodówce może dojść do przenikania toksyn do produktów spożywczych. Tego plastiku powinniśmy unikać za wszelką cenę.

Kolejna na liście jest plastikowa folia używana do plakowania chociażby sera w supermarkecie, jest ona często zrobiona jest z PVC, zaś aby ten materiał był miękki dodawany jest kwas ftalowy. Ten zaś ma wpływ na problemy z tarczycą, zaburza nasz metabolizm czy wywołuje alergie. Nie bez znaczenia jest jego negatywne działanie na poczęte dziecko w łonie matki, dlatego ta folia powinna być również unikana szerokim łukiem przez mamy w ciąży. Będąc w sklepie warto poprosić aby zapakować wędlinę czy ser po prostu w papier, ewentualnie usunąć i odciąć żywność która miała bezpośredni kontakt z folią już w domu.

toksyczny plastik

Kodowanie plastiku

Plastik podzielony jest na różnego rodzaju kategorie do których przynależność zależy od substancji użytych do produkcji oraz szybkości rozpadu danego plastiku. Numery te znajdują się przeważnie na spodzie plastikowego opakowania i powinny wam ułatwić wybór.

01 (PET) Polyethylene terephthalate jest używany do produkcji wszelakich opakowań jednorazowych takich jak butelki. Uznawany jest za bezpieczny, ale jedynie w normalnych warunkach. Ulega degradacji po pewnym czasie.
02 (PE/HD/HDPE) Używany do produkcji opakowań twardszych jak butelki na balsamy, detergenty czy pojemniki na lekarstwa. Uznawany jest za bezpieczny, ale jedynie w normalnych warunkach. Ulega degradacji po pewnym czasie.
03 (PVC) Znajdziemy ten plastik w winylowych podłogach, foli termokurczliwej, butelkach czy też foli używanej do pakowania żywności. Unikaj go kiedy tylko to możliwe.
04 (PE-LD/LDPE) Znajdziemy ten plastik w reklamówkach czy plastiku z którego wykonany jest nasz komputer. Jest uważany za bezpieczny
05 (PP) Znajdziemy ten plastik w pojemnikach kuchennych czy podpaskach. Jest odporny na ciepło, do wielokrotnego użytku, uważany za najbezpieczniejszy plastik,
06 (PS) Znajdziemy ten plastik w kubkach na kawę, pojemnikach na jajka czy pojemnikach na wynos. Obarczany jest o generowanie nowotworów. Uwalnia toksyny. Unikaj go kiedy tylko to możliwe.
07 (O) Jest to kategoria „inne” w której znajdziemy akryl, nylon, ale również i inne plastiki które są postrzegane jako przyjazne środowisku. Dodatkowo należy nadmienić że butelki zawierające BPA również znajdą się w tej kategorii.

Podsumowując

Unikamy kategorii 3, 6 i 7

Względnie bezpieczna jest kategoria 5

Pozostałe, czyli 1, 2 i 4 są niby bezpieczne, ale istnieją wątpliwości związane z ich toksycznością i problemami z odpowiednim przechowywaniem.

 

A jeśli mamy możliwość zastąpmy plastik po prostu szkłem

 

Blibliografia:

Styrene, (2010) Environmental Protection Agency, January 2000,http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/styrene.html#ref5

Smith, R. i Lourie, B (2009) Slow death by rubber duck

 

A może Ty masz pomysł jak pozbyć się plastiku z domu, np. ja do przechowywania używam słoików zaś do mrożenia papierowych torebek, a Ty? Czekam na komentarze i inspiracje!

 

[mpp_inline id=”55194″]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! ? Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


19 odpowiedzi na “Czy plastik to fantastik?”

  1. Po przeczytaniu posta zaczelam czytac oznaczenia. Wiekszosc opakowan pojemnikow to PP. Co mnie jednak zdziwilo to oznaczenie PS na kubeczkach z serkiem wiejskim. Zna Pani moze jakas firme ktora pakuje serek w lepszy plastik?

  2. Ja np od niedawna do przechowywania chleba używam worka uszytego z grubego lnu. Ma super właściwości. Są firmy które produkują takie worki na pieczywo. Polecam

  3. My tez uzywamy tylko butelek szklanych (takich jak kiedys, z porcelanowym korkiem) i sloikow. Do pakowania zwyklego papieru lub torebek sniadaniowych. Na zakupy chodze tylko z uszytymi wlasnorecznie torbami. Przedtem nigdy sie nad tym nie zastanawialam, do momentu, gdy zobaczylam co plywa w morzu, reklamowki, butelki, stare materace…No wlasnie, tylko z zamrazaniem jedzenia problem, jakby ktos mial pomysl, to chetnie skorzystam. 🙂

    • Torebki papierowe wcale nie są takie ekologiczne, po zjedzeniu śniadania torebkę wyrzucasz, to tak jakbyś wyrzuciła drzewo. Na zapakowanie Twojego śniadania wycinane są drzewa, to nie służy naszej planecie.

  4. Plastik w kuchni to u mnie głównie melamina i polietylen.Zawsze gdy mogę, wybieram szkło lub porcelanę. Niestety te naczynia też nie zawsze są bezpieczne/ Do szkła dodawane są różne substancje, które potrafią uwalniać się np. w kwaśnym środowisku i reagować z jedzeniem. Tak samo jest z porcelaną, a zdobienia na porcelanie to źródło bardzo toksycznych substancji. Dlatego wybieram porcelanę zdobioną podszkliwnie. Od jakiegoś czasu zawsze sprawdzam czy na naczyniu są symbole, że nadaje się do kontaktu z żywnością i czy nie ma jakiś zastrzeżeń. Od czasu jak kupiłam w IKEA bardzo ładną szklaną czarkę i znalazłam na niej napis 'Nie nadaje się do kontaktu z żywnością’ wiem, że to ważne. Tak samo naczynia metalowe potrafią wchodzić w reakcję z jedzeniem podczas gotowania i uwalniać szkodliwe substancje. Wyjściem jest kupowanie naczyń znanych, sprawdzonych firm, które gwarantują, że ich szkło,/porcelana,/metal,/plastik są bezpieczne.

    • No wlasnie nie wielu o tym wie, ze melamina jest dodawana do szkliwa by zniwelowac transparentnosc. Dlatego nie mozna ufac ani szklanym ani tym bardziej ceramicznym naczyniom. A juz napewno wystrzegac sie chinszczyzny za 4 zl z supermarketu. Chociaz teraz to nawet i znanym markom nie mozna ufac, wiekszosc produkcji przenosza do chin. Glowa puchnie od tego!

  5. a zabawki dla dzieci?- teraz rynek jest nimi zalany- maluchy pakuja wszystko do buzi w pewnym okresie rozwoju..najlepiej unikac ich…
    plastik promieniuje wiec nie kladzmy pudla z nimi pod lozkiem dziecka

  6. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really
    know what you’re speaking about! Bookmarked.
    Please also discuss with my web site =).
    We could have a link exchange arrangement among us

  7. Mnie również ciekawi, jak wygląda przechowywanie w papierze, czy np. żywność nie wysycha? Jak mrozić zupy, czy inne płynne dania? Nie próbowałam nigdy używać do tego słoików. A co z woreczkami śniadaniowymi? Czy one są ok? chętnie przeczytam artykuł, w którym zawrze Pani odpowiedzi na pytania i sugestie z naszych komentarzy 🙂 pozdrawiam!

  8. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

    I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
    I will definitely comeback.

  9. Z papieru nie wydzielają się żadne związki ? Bielony, nie bielony, szary, makulaturowy, barwiony, z nadrukiem ( nie daj Bóg ) ….. + klej do sklejenia torebki … Reaguje z żywnością w czasie zamrażania i w czasie rozmrażania ? Oczywiście nie neguje decyzji o rezygnacji z plasiku, ale papier budzi u mnie wiele niewiadomych …

  10. Ja używam plastikowych naczyń tuperware są zrobione z oleju i wosku , a więc są bezpieczne.

    • Wiedziałam już od dawna że plastik jest niebezpieczny ale Pani artykuł przypomniał mi o tym jaki jest niebezpieczny. Płatki, suszone owoce, nasiona, orzechy, przyprawy, strączkowe, ryż, kasze, mąki i makaron trzymam w zwykłych dużych słoikach szklanych. Sukcesywnie wymieniałam plastikowe pudełka na słoiki, kupowałam miód czy kapustę kwaszoną czy ogórki, myłam słoiki i przekładałam. Miski mam w większości szklane, ceramiczne czy metalowe. Zostało mi kilka plastikowych ale bardzo rzadko je używam. Dziecku daje jedzenie w zwykłych naczyniach, przyznam że poszłam za modą na plastikowe miseczki, kubeczki dla dzieci, ale zawsze kupowałam bez bpa, chociaż teraz już wiem że jest to niepotrzebne , zwykły marketing i robienie wody z mózgu przyszłym mamom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest