fbpx

Pokrzywa jej właściwości i zastosowanie

image_pdf
Pobierz pdf

Pokrzywa jest rośliną synantropijną, co oznacza, że powstaje w warunkach wtórnych, czyli tam, gdzie był już człowiek. Próbowano ją uprawiać, lecz nie przyniosło to oczekiwanych skutków. Dlaczego tak się stało? Pokrzywa lubi nie tylko żyzną ziemię, ale i dzikie tereny, dlatego najczęściej można ją spotkać w lasach i na łąkach.

Obecna pora roku to idealny czas, aby sięgnąć po młodą pokrzywę. Zasada podczas zbioru pokrzywy jest jedna: tak długo, jak nie zakwitła, jest pełna swoich cudownych właściwości. Warto również zaznaczyć, że w okresie wiosennym ma ona więcej witamin, natomiast w okresie letnim odnajdziemy w niej spore źródła krzemionki. A zatem teraz pokrzywa ma najwięcej korzystnych dla organizmu substancji, które pomogą nam w odzyskaniu sił witalnych (sole mineralne i witaminy) i odbudowaniu się po zimie. 

Ja, będąc w ciąży, używałam pokrzywy jako źródła żelaza, ze względu na anemię.

Pokrzywa była jedynym źródłem tego minerału i suplementowałam go wyłącznie w ten sposób. Uważam, że naturalne źródła witamin zawarte w ziołach i pożywieniu są najlepsze dla człowieka. Sztuczne witaminy nawet im nie dorównują, o czym pisałam w tym wpisie (wpis o witaminie C). Sprawa jest, rzecz jasna, indywidualna. 

Pokrzywy możemy używać, aby wzmóc produkcję hemoglobiny, ponieważ zawiera ogromne ilości żelaza. Co więcej? Wspomaga wydalanie moczu, przez co dodatkowo pomaga w oczyszczaniu organizmu. Pokrzywa jest też często wykorzystywana w kosmetyce, o czym dowiesz się niebawem.

Jak zaparzyć pokrzywę?

[mpp_inline id=”55239″]

Pokrzywę zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem) i czekamy aż przestygnie. W ten sposób powstaje pokrzywowy napój, który można pić raz dziennie. Rano koniecznie na czczo lub tuż przed snem, jeśli zjadło się delikatny posiłek. Taki napój mogą też pić dzieci. W ich przypadku będzie to połowa szklanki, do zawartości której dodać można odrobinę miodu (smak będzie przyjemniejszy) lub sok z cytryny gwarantujący orzeźwienie.

 

W tym filmie dowiedz się jak przeprowadzić oczyszczanie pokrzywowe i dlaczego warto to robić.Jeśli i chcesz wiedzieć jak zrobić sok z pokrzywy zapraszam tutaj.

[mpp_inline id=”55212″]

Autor tekstu:

Cześć, jestem Ewa, pasjonatka i ekspertka w dziedzinie zielarstwa! 🌿 Moja podróż zaczęła się od fascynacji naturą i przekształciła w głęboką wiedzę o ziołach i ich mocy. Autorka 9 książek, regularnie dzielę się swoimi odkryciami w TV. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć o czymś wyjątkowym – leczniczych właściwościach soli. Ta prosta, ale potężna substancja kryje w sobie tajemnice zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapraszam do odkrycia tej historii razem ze mną!

Odkryj Moc Ziół Dzięki DARMOWEJ

Bibliotece Ziołowej


16 odpowiedzi na “Pokrzywa jej właściwości i zastosowanie”

  1. Ja robię często zupę z liśćmi pokrzywy ,bazą zupy są warzywa :marchew,pietruszka,seler ,por i ziemniaki gotujemy do miękkości pod koniec dodajemy liśćie pokrzywy gotujemy krótko dodajemy łyżkę masła , solimy i pieprzymy , można zabielić zupę kefirem ,śmietaną , lub mlekiem wedle gustu.Przepis mojej mamy która pochodziła z kresów .Kiedyś zamiast masła używano zasmażki na bazie słoniny ze skwarkami.Ten mój przepis jest bardziej dietetyczny.Życzę smacznego

  2. Piję napary/wywary pokrzywowe. Ale najwartościowsze są po prostu sałatki z surowej majowej pokrzywy, z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Polecam. Taka miesięczna kuracja stawia na nogi

  3. Pani Ewo bardzo jestem wdzięczna za tyle bezcennych porad i wiadomości, teraz widzę, mimo nie młodego już wieku, że moja świadomość była jednak bardzo słaba, jeżeli chodzi o ekologię i dbanie o środowisko. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🌺🌷🌼💕🌷🌞🍀💚

Dodaj komentarz

Uwolnij moc ziół! Uzyskaj ekskluzywny dostęp do darmowych ziołowych publikacji!

X

Pin It on Pinterest